През 2005 г. ураганът Катрина остави без дом 700 000

...
През 2005 г. ураганът Катрина остави без дом 700 000
Коментари Харесай

Брад Пит дава $20,5 млн. за разрушени домове, строени за жертви на ураган

През 2005 година ураганът Катрина остави без дом 700 000 поданици на Ню Орлиънс, а артистът Брад Пит реши да взе участие във възобновяване на най-пострадалия 9-ти Долен регион. За задачата основа фондацията Make It Right, която съумя да построи 106 здания, само че те се оказаха негодни за обитаване. И това докара до правосъден развой, след който Пит е подготвен да заплати на засегнатите лични 20,5 милиона $.

Според плана на мястото на разрушените къщи трябваше да се появят нови - " устойчиви ", надеждни, извънредно налични финансово, като цената започваше от 150 000 $, което на процедура е под себестойността. В дизайнана тези домове участваха персони като Франк Гери, Дейвид Аджайе, Алехандро Аравена, Шигеру Бан и Том Мейн. Но с течение на времето след заселването се оказа, че постройките са изцяло неадаптирани към влажния субтропичен климат на Ню Орлиънс, а притежателите се оплакват от течове, черна мухъл, изгниване, проблеми с електрическите мрежи, които водят до пожари, както и с ВиК и вентилационна система.

Make It Right значително пренебрегва настояванията за премахване на дефектите и по-късно прекъсна всевъзможен контакт с жителите на 9-ти Долен регион. През 2018 година жертвите заведоха групов иск. Някои жилища бяха счетени за рискови и разрушени, орис, която сполетя постройките, проектирани от KieranTimberlake и Adjaye Associates. Сумата от 20,5 милиона $, която в този момент Брад Пит се съгласи да заплати, ще се употребява за ремонт и възобновяване на жилища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР