През 2005 г. тя става първата тъмнокожа личност, включена в

...
През 2005 г. тя става първата тъмнокожа личност, включена в
Коментари Харесай

Опра Уинфри – една от най-богатите и щедри жени на планетата

През 2005 година тя става първата тъмнокожа персона, включена в класацията на Business Week на 50-те най-щедри филантропи в Америка. Нееднократно са я оценявали като най-големия човеколюбец измежду звездите по целия свят. Тя е най-талантливата и сполучлива тв водеща на всички времена и нации. Най-добре платената представителка на шоубизнеса. Една от най-богатите и най-щедри дами на планетата. Състоянието й надвишава 2,7 милиарда $. Тя е Опра Уинфри и е привикнала квалификациите за нея да стартират с „ най ”.  За почитателите си тя е – Госпожа Съвършенство.

През 2011 година тя покруси сърцата на десетки хиляди американци, закривайки фамозното си шоу след повече от 25 години живот. През цялото това време то беше в праймтайма и съгласно тамошните статистики беше гледано от 90 на 100 от американците и жителите на десетки други страни.

Кредото на Уинфри е: „ Няма неразрешени и неуместни въпроси ”.

 Снимка: facebook/oprah winfrey

За нея критиците и медийните анализатори са безапелационни, че е ослепителен водещ и събеседник. Уинфри съумява с най-благо и доброжелателно изражение да извади и най-нелицеприятната информация за госта си – за неговото наркоманско минало или плейбойско настояще.

Тази боготворена и обожавана от американците дама може да си разреши държание на дървар. Може да се появи дразнещо безочливо в студиото с кутия с вибратори, да опише за достолепията и минусите на всеки от тях, да връчи образец на някой от кискащите се фенове, който я е подразнил, и да му съобщи в прав текст: „ Ако не ти пасне персонално, го подари на майка си, с цел да не ражда изроди ”. Но всичко това я прави още по-харесвана. Нека да не забравяме, че Барак Обама стана президент значително и с помощта на поддръжката на Уинфри. Докато в това време тя срина рейтинга на Джордж Буш със земята. Опра може да си разреши лукса да взема решение сама с кого ще приказва и на поканите й се отзоваваха всевъзможни хора – от недобросъвестни производители на сексиграчки до високопоставени политици.

Главният “коз ” на Опра е пределната откровеност и умеенето да провокира такива човешки усеща като добрина, съчувствие и взаимопомощ. С други думи – тъкмо това, което не доближава на актуалното консуматорско общество, състоящо се в огромната си част от цинични и равнодушни интроверти.

 facebook/oprah wifrey

За феновете мъже Опра е несклоняем изобличител на обществените пороци. За възрастните зрителки е вярна другарка и мъдра съветничка. За младите девойки – пример на подражателство. Опра е демократична, на нея й е непознат снобизмът, тя се интересува от всичко и всички, умее да откри ключа към дълбините на събеседника и да допре зрителското сърце. Тя е приветлива комшийка, от която публиката може да изиска няколко лъжички захар, червен пипер или кибрит. Сутрин тя ви сервира мляко с кафе в обичаното заведение. Ще ви покаже пътя, в случай че сте се заблудили. Ще ви развесели с смешка или ще поплаче дружно с вас, в случай че нещо ви мъчи. Това е тя – универсалната Госпожа Съвършенство.

На какво се дължи тази умопомрачителна известност? По какъв метод Уинфри е съумяла да завоюва сърцата на милиони телевизионни фенове? Защо даже и след прекъсването на нейното шоу славата й не понижава, а в противен случай – става все по-интересна и могъща?

Някои епизоди в нейната биография постоянно провокират сълзи. Родена е на 29 януари 1954 година в в градче с полското име Косцюшко в щата Мисисипи. В кръщелното й удостоверение името е записано като Орпа, само че по-късно тя решила, че Опра е по-благозвучно. Някои допускат, че по същия метод е трансформирала и фрагменти от биографията си – за „ съзвучие ”.

На бързи обороти прегледът на живота й е низ от нещастия и триумфи. Опра твърди, че е отгледана в огромна бедност от своята баба. На 9 години била изнасилена за пръв път, а на 14 години родила бебе, което умряло. Съдбата й се преобърнала, когато спечелила стипендия в Глендейл. Тв дебютът й е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984 година се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, първоначално наречено „ Опра Уинфри шоу “, а по-късно – за улеснение – просто „ Опра “.

Когато споделя за детството си, Опра го прави съвсем постоянно през сълзи. Детството й не е било леко, съвсем никоге не е имала нови облекла, а майка й се сеща за нея, когато Опра към този момент е ученичка.

 Снимка: facebook/oprah winfrey

И в действителност, Опра удовлетворява упованията, като на порции спуска на аудиторията още детайлности – за това по какъв начин в Милуоки в компанията на свои връстници се е пристрастила към кокаина. Ако се замисли човек, тъкмо тук би трябвало да светне сигнална лампичка, тъй като този опиат на всички места по света е прекомерно безценен и неосъществим за простолюдието. Но Опра прозорливо се сеща да спомене, че за участия в църковните служби й платили 500 $. Това незабавно дава отговор на въпроса от кое място е намерила средства да се достави със скъпия опиат. Горкото момиче!

На 14 години Опра заживяла в фамилията на своя татко в Нешвил. От този миг се появява нова история, съмнително напомняща на прословутата американска фантазия. Баща й я обкръжил с грижи и внимание, вследствие на което грозното патенце разцъфнало и се трансформирало в хубав бял лебед. Е, не чак толкоз бял…

След две години Опра спечелила състезание по ораторско изкуство, след което била поканена от президента Никсън в Белия дом като една от „ обещаващите американски тийнейджърки ”. Телевизионната кариера на бъдещата кралица на медиите започва при започване на 1970 година, когато каналът CBS й предлага да тества силите си в качеството на кореспондент. Стартът не бил доста сполучлив, само че пък Опра придобила опит да вниква в проблемите на хората. А звездният й момент настъпил, когато била назначена за една от водещите на токшоуто „ Говори Балтимор ”. Скоро това предаване добива огромна известност, а приходите на Опра доближават 200 000 $ на година. Но в персоналния живот продължавало да не й върви. Всичко за малко да завърши на 8 септември 1981 година, когато направила опит за самоубийство, откакто приятелят й отказал да се ожени за нея. А когато американските домакини научават и за този епизод от живота на Опра, любовта им към нея към този момент е безпределна. Та коя не е страдала от несподелена обич и коя не е скубала косите си в обезсърчение? Драмите и нещастията са заложени надълбоко в женската същина и ориста на Опра просто илюстрира това. Когато тя споделя на женската публика: „ Тогава се разкаях и се заклех пред себе си, че никой мъж повече няма да издевателства над мен и няма да има сърцето ми ”, носните кърпички още веднъж са в приложимост. Но зрителките не могат и да не се възхитят на тази мощ на духа, която любимката им е показала.

 Снимка: facebook/oprah winfrey

Традиционното отношение към чернокожата американска кралица на медиите е доброжелателно. Малцина подхождат с съмнение или завиждат на това, че тя има личен реактивен аероплан, прахосва парите си за нелепости и отново не рискува да се разори, а в противен случай – благосъстоянието й продължава да се множи. Но Опра знае, че прекален светец и Богу не е мил. И гледа да се презастрахова пред аудиторията си, като загатва в неподготвено изявление със зрителски въпроси в уеб страницата си, че е чест обект на рецензии. Коментира това по този начин: „ Някога се разстройвах доста, защото в мен живее желанието да угодя на всички и да се одобрявам на всеки. Това са следствията от тежко детство, когато те бият, а ти даже нямаш правото да се разревеш, да изразиш своите усеща. Мен са ме учили, че възприятията на другите хора са доста по-важни, в сравнение с моите, и единственият метод да направя по този начин, че да ме обичат – това е да се старая да глезя на всички.

Опра дава тип, че няма секрети от своите почитатели. Дори тогава, когато визира една тематика, на която множеството дами са изключително чувствителни – за външността. Специално прецизира, че сътрудниците й първоначално я наричали „ маймуна ” и „ циркаджийка ”, а едни от рецензиите на шефовете на малкия екран в Балтимор към нея били: „ Вашата коса наподобява кошмарно, носът ви е прекомерно необятен, а гушата ви е отчайваща ”.

За да поправи „ грешките на природата ”, тя прибегнала до помощта на химикалите, вследствие на което била на път да оплешивее. Тогава си споделила: „ Моите бедра в никакъв случай няма да станат като тези на Даяна Рос, тъй че най-добре да бъда самата себе си ”. И, несъмнено, средностатистическата американка, която също е надалеч от идеалната фигура, посреща тези думи с бурни овации.

Тези, които нямат волята да съблюдават фрапантни диети, наблюдават непроменяемо с голямо внимание опитите на Опра да се оправи с наднорменото тегло. Веднъж тя донася в студиото кофа с мехлем и победоносно декларира: „ Ето толкоз кг – 27, изхвърлих от тялото си благодарение на протеинови коктейли! ”.

Всички зрителки безрезултатно се пробват да повторят нейния триумф, досега, в който тя надебелява още веднъж с 30 кила и покорно заключва: „ С яденето обезщетявам огромния стрес, на който съм подложена. Всеки от нас си има дребни недостатъци, моята е тази ”. И милионите американки, страдащи от ненужно тегло, неотложно се успокояват. Те харесват кралицата си даже и тогава, когато при нейния растеж от 169 сантиметра удря на кантара 108 кг. Но не щеш ли Опра още веднъж съумява да влезе във форма, като понижава тежестта си до 66 кг. Как става това? По нейните думи триумфът се получил благодарение на диета, при която всеки ден трябвало да гълтам единствено 400 калории, а също по този начин и с всекидневни физически извършения. Американките още веднъж се окуражават да реализират триумфа й. Но не щеш ли публицисти съумяват да надушат, че в реалност известната водеща е прибегнала до помощта на хирурзи. Освен това, с помощта на скъпоструващи препарати е била изменена системата й на обмяна на веществата. Публикувайки това, репортерите не могат да не си доставят удоволствието да зададат риторичен въпрос: „ Ако госпожа Уинфри лъже за такива дреболии, то може ли да се има вяра на това, което споделя в своето шоу? ”

„ Аз разгадавам на инстинктите си, аз съм подсъзнателен състезател, интуитивна актриса и употребявам инстинктите си, с цел да избера вярната посока ”. Говорейки за известното си шоу, тя също постоянно се е стремяла да внуши, че всичко е издигнато на правилото на инстинктите и импровизацията. Но в реалност шоуто на Опра беше режисирано до най-малките детайлности, освен това толкоз изобретателно, че всичко изглеждаше такова, както е в живота. И даже по-достоверно.

Всичко това води до извода, че в лицето на Уинфри е концентриран смисълът на понятието „ четвъртата власт ”, за което средствата за всеобща информация толкоз доста обичат да приказват. Тази тъмнокожа жена има тъкмо това въздействие, за което мечтаят всички публицисти, шефове на електронни медии и издатели.

Някои от критиците на Опра я упрекват, че цялото това ламтене за пари е ненужно, откакто няма на кого да ги остави. На въпроса съжалявала ли е в миналото за това, че няма семейство и деца тя дава отговор: „ Често си приказваме със Стедман, че в случай че се бяхме оженили още в далечната 1993 година, вероятно към този момент щяхме да сме побегнали в разнообразни направления. Това, което съставлява всекидневния ми живот, е напълно невероятно да се съвмести с обичайния брак. Разберете, шоуто стана мой живот, мое дете. Аз не мога да захвърля всичко и да се втурна към къщи, с цел да подготвям вечеря. Правя това единствено когато съм в въодушевление, а в случай че съм заета с нещо друго – се постанова да караме на мюсли и банани. ” Не съжалява ли най-малко за децата? „ Изобщо! Аз не съм желала да раждам и не считам, че мога да съвместя майчинството с метода си на живот. Пък и се усещам майка в по-широк смисъл на думата – аз съм майка нацяло потомство фенове, които са израснали с моето шоу. ”

„ Когато някой ден изляза в пенсия, ще мина курс за водене на домакинство ”, декларира кралицата на токшоуто. Като си дава сметка, че това надали в миналото ще се случи.

Това, което мнозина чакаха да се случи след новината, че Опра пенсионира именитото си шоу, беше тя да прекрати внезапно благотворителната си активност. Не се случи нищо сходно. Филантропията, която чернокожата звезда дефинира като свое занимание, е измежду нещата, които тя умее най-добре. Най-ценното е, че отвън средствата, които тя самата подарява, съумява по някакъв метод да предизвика и другите към щедрост. Един от образците е създателят на обществената мрежа Фейсбук Inc. Марк Цукерберг, който направи първото си подаяние точно в нейното шоу. Опра съумя да изтръгне от него обещанието, че ще даде 100 млн. $ на държавно учебно заведение в Нуорк, Съединени американски щати. А по-късно благотворителността взе, та му хареса.

 Снимка: facebook/oprah winfrey

Още през 1998 година Уинфри основава благотворителната организация „ Ангелска мрежа ” (The Angel Network), посредством която поддържа разнообразни благотворителни планове и заделя грантове за нетърговски организации по целия свят. Мрежата на Опра съумява да проработи повече от 80 000 000 милиона $ (1 милион от които е дарен от Джон Бон Джоуви). Всички средства постъпват, с помощта на голямото й въздействие и известност, а тя персонално покрива всички административни разноски, свързани с благотворителността, като по този метод всички събрани средства отиват по предопределение, написа „ telegraph.bg “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР