През 2004 г. Rolling Stone публикува списък с 500-те най-велики

...
През 2004 г. Rolling Stone публикува списък с 500-те най-велики
Коментари Харесай

Подредиха 500-те песни на всички времена

През 2004 година " Rolling Stone " разгласява лист с 500-те най-велики песни на всички времена. Това е една от най-четените ни изявления, споделят през днешния ден от списанието и шегувито означават, че от този момент доста неща са се трансформирали - iPod бил относително нов, а Били Айлиш била едвам на три годинки.

Затова решили да създадат нова ранглиста. Провели анкета с 250 музиканти, продуценти, значими фигури от музикалната промишленост, водещи критици и публицисти. Всеки от тях изпратил свои оферти. Близо 4000 песни са били измежду обсъжданите. " Прави усещане, че във версията на листата от 2004 година господства рок и соул, а в новото издание има повече хип-хоп, инди рок, латино поп, реге и R&B. Повече от половината песни тук - общо 254 - не са участвали в остарелия лист ", означават от музикалния светилник.

На първо място е Арета Франклин и песента ѝ " Respect ".



На последно, под номер 500 е Кание Уест със " Stronger ".

Бегъл полет над класацията демонстрира, че Сантана и неговата ария " Oye como va " е на 479-а позиция, Дейвид Бауи и " Куин " с Under pressure са на 429-то място, а " Dancing queen " на АББА е на 286.

" Ще оцелея " на Глория Гейнър е на 251-во, Уитни Хюстън и " Искам да танцувам с някого " е на 231-во.

Гигантите в жанра " Лед Цепелин " и паметното им парче " Whole Lotta Love " са на 128-мо място. Боб Дилън и " Вятърът се носи " се е закотвил на кръгла цифра - 100.

Елвис Пресли и " Suspicious Minds " са на 70-то място. Под номер 31 са Rolling Stones и " Satisfaction ". " Imagine " на Джон Ленън е на 19-то. Едно под него е Принс с " Purple rain ".

В челната десятка обстановката е следната. На 10-то място е " Outcast " със " Hey Ya " от 2003 година, на 9-то са Fleetwood Mac с " Dreams ", на 8-мо е Миси Елиът и " Get Ur freak on ".

Би било неуместно да не участват " Бийтълс " в първите 10 и в тази ситуация те заемат седмо място със " Strawberry Fields Forever ". Написана през 1966 година от Джон Ленън, песента се оказва значима за зараждащия тогава психоделичен род. Strawberry Field е името на сиропиталище в Ливърпул, покрай което Джон живеел. Той с неспокойствие очаквал градинските празненства там, тъй като свирел бендът на Ягодовите полета и било велико. Леля му Мими споделя: " Имаше нещо в това място, което очароваше Джон. Щом чуеше оркестъра, споделяше: " Бързо Мими, ще закъснеем! " и хукваше натам ".

Когато Джон пуска композицията на останалите от " Бийтълс ", Пол Маккартни възкликва: " Това е брилянтно " и с помощта на студийното магьосничество на Джордж Мартин го трансформират в революционен звуков колаж.

На шесто място е Марвин Гей с " What " s going on " от 1971 година - изящна молба за мир на Земята, изпята от човек в стадий на житейска рецесия.

На пето място се подреждат " Нирвана " със " Smels like teen spirit ".



Четвъртата позиция е отредена на Боб Дилън и " Like a rolling stone ".



Третото място е за Сам Кук и " A Change Is Gonna Come " от 1964 година



Втори са Public Enemy и " Fight the Power ".



На върха, първото място, както споменахме е за Арета Франклин и нейната " Respect " от 1967 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР