През 1999 г. на границата между Чили и Аржентина са

...
През 1999 г. на границата между Чили и Аржентина са
Коментари Харесай

Замръзнали мумии преди пет века помогнаха на капитана на Перу да играе на световното

През 1999 година на границата сред Чили и Аржентина са открити замръзналите тела на три деца от племето на инките. Те стават известни като замръзналите мумии, откакто телата им са открити на над 6000 метра височина пет века, откакто се принесени в жертва.

Замръзналите мумии обаче оказват помощ на един от потомците на инките – капитанът на Перу Хосе Паоло Гереро 18 години по-късно, да сбъдне фантазията си и да играе на международното състезание. За него последните седем месеца минаха в правосъдни борби и обжалвания. До началото на юни нападателят не знаеше дали ще може да играе на международното състезание поради съмнения в приложимост на допинг. През предишния ноември правата на капитана на Перу бяха спрени, откакто той даде позитивна проба за кокаин на 5 октомври след мача с Аржентина.

Без Гереро Перу победи Нова Зеландия в плейофите за класиране на международно, стигайки до финалите за пръв път от 1982 година За капитана на инките обаче правосъдните борби занапред предстояха.

Пред съда Гереро изрично отхвърли да е приемал кокаин. Защитата на играча претендираше от началото на процеса, че позитивната проба през октомври е вследствие на билкови чайове, в които е имало и листа от растението кока. В Южна Америка то се употребява изцяло законно, доста постоянно при настинки или при лекуване на височинна болест. Въпреки това една чаша от стимулантът, който се съпоставя с кафето, може да позитивна допинг проба.

Пред ФИФА нападателят изясни, че поради грип преди мача с Аржентина е пил два чая – анасонов и черен чай с мед и лимон. Според версията на играча вътре е имало и листа от кока. И макар че растението е доста по-различно от белият прахуляк кокаин, който се получава след химична обработка, в урината на Гереро беше намерено съществуване на бензоилекгонин.

Обяснението на играча не беше признато и по този начин той получи глоба от 12 месеца, които го извадиха от международното.

Пред съда беше изслушан и бразилският биохимик Ел Си Камерън, който свидетелства, че откритото количество бензоилекгонин е сходно на това за човек, приемал чай от кока, а не за човек, който използва кокаин. Стигна се даже до пояснения от американския археолог Чарлс Стениш за смисъла на растението кока в културата на инките.

Обратът пристигна с помощта на замръзналите деца на инките, открити на вулкана Юяйяко 18 години по-рано. В процеса бяха показани данни на правосъдни медици от 2013 година, които демонстрират съществуване на бензоилекгонин в телата на замръзналите мумии. Същото вещество, с което беше заловен и Гереро.

 Хосе Паоло Гереро е удовлетворен, че ще може да играе на международното.
© Reuters

Хосе Паоло Гереро е удовлетворен, че ще може да играе на международното.

Тогава отбраната на футболиста изиска събаряне на глобата. Тъй като децата са замръзнали преди пет века, а кокаинът е открит в средата на 19 век от немския химик Алберн Ниман.

В последна сметка това оказа помощ и наказването на Гереро беше понижено на шест месеца. И тъкмо когато нападателят се готвеше да се върне на терена, през април Световната антидопингова организация (WADA) апелира пред Спортния трибунал (CAS). Той отсъди в интерес на WADA и на собствен ред усили наказването до 14 месеца. Стигна се даже до писмо от капитаните на трите отбора, които са в една група с Перу – Юго Лорис на Франция, Миле Йединак на Австралия и Симон Кяер на Дания, адресирано към ФИФА. Те желаеха събаряне на наказването на Гереро, с цел да може нападателят да играе.

Световната футболна федерация нямаше думата по разногласието, само че се стигна до ново обжалване пред Швейцарския федерален арбитражен съд и в него още веднъж бяха употребявани проучванията и данните за замръзналите мумии. В последна сметка на 1 юни трибуналът анулира наказването на Гереро и му позволи да играе на международното състезание. Нападателят, чието име значи войник на испански ще може да изведе своята татковина с капитанската лента в мача с Дания през днешния ден от 19 часа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР