През 1997 г. съдебен лекар в Берлин съобщава за един

...
През 1997 г. съдебен лекар в Берлин съобщава за един
Коментари Харесай

Ще си хапне ли от вас кучето ви, ако умрете

През 1997 година правосъден доктор в Берлин оповестява за един от най-необичайните си случаи в списание „ Forensic Science International “. 31-годишен мъж се отдръпнал вечерта в градината зад къщата на майка си, където живеел с немската си овчарка. Около 8.15 ч. съседите чуват изстрел.

45 минути по-късно майката на мъжа и съседите го намерили мъртъв с рана от огнестрелно оръжие в устата, револверът му „ Валтер “ лежал под ръцете му, а прощално писмо било оставено на маса. Голяма част от лицето и врата му били изчезнали, а към краищата на раните имало следи от зъби. Купа, на половина цялостна с кучешка храна, стояла на земята. Немската овчарка била спокойна и отговаряла на командите на служителите на реда.

Помскито Мия – най-сладкото куче

Теломиан – най-рядката порода кучета в света

Защо отглеждаме домашни любимци?

Напът към кучешката барака животното повърнало част от тъканите на притежателя си, в това число кожа с към момента разпознаваеми косми от брадата му .

Никой не е проследявал честотата на случаите, в които домашни любимци опитвали от телата на мъртвите си притежатели, само че десетки сходни случаи се срещат в списанията за правосъдна медицина през последните 20 години и те демонстрират, че се намираме в обстановка, която ужасява притежателите на домашни любимци: умираш самичък и биваш изяден.

Ето някои от най-разпространените неправилни схващания за държанието на домашните любимци след гибелта на стопаните си.

Трябва да е котката

Котките имат неприятната известност, че са най-склонни и нетърпеливи да се нахранят със притежателите си, даже има хора, които бързат да кажат, че това е нещо обикновено. Когато това се случи, котките са склонни да посегнат към лицето, изключително меки елементи като носа и устните, твърди правосъдният антрополог Каролин Рандо от Юнивърсити Колидж в Лондон.

„ Като притежател на котка, това не ме изненадва. Ако сте заспали, те протягат ръка да ви ударят по лицето, с цел да ви разсънят “, споделя тя.

Все отново в един от случаите, докладвани през 2010 година в списание „ Journal of Forensic and Legal Medicine “, жена, умряла от аневризма е била открита на идната заран на пода в банята. Съдебно следствие разкрило, че кучето ѝ е изяло огромна част от лицето ѝ, до момента в който двете ѝ котки не са я докоснали.

Сред случаите, разказани в списанията за правосъдна медицина, доминират тези, в които кучета са яли от притежателя си, макар че това евентуално се дължи от елементи на обстоятелството, че такова държание изненадва правосъдните медици, когато се сблъскат с него.

Куче или коте предпочитате? Какво приказва това за вас

Защо кучето е най-хубавият терапевт?

Децата са по-склонни да споделят с домашния любим

Хипотеза за глада

„ Кучетата са далечни роднини на вълците. Ако имаме обстановка, в която притежателят умира и няма източник на храна, какво ще създадат? Ще посегна към плътта, която е налична “, споделя Стенли Корен, психолог, който е писал книги и е водил телевизионни излъчвания за кучета.

В някои случаи е ясно, че животните се хранят от притежателя си, с цел да оцелеят. В един от докладваните случаи през 2007 година Чау-чау и лабрадор оживели към месец, откакто се хранили от натрупа на мъртвия си притежател, оставяйки единствено горната част на черепа и части от кости.

И въпреки всичко в тази ситуация от 1997 година немската овчарка почнала да се храни от притежателя си скоро след гибелта му.

„ Интересно е да се прегледат аргументите един домакински любим, който другояче се държи добре, без мотивация за апетит да осакати мъртвото тяло на своя притежател толкоз бързо “, написа правосъдният доктор Маркус Ротшилд.

В 24% от случаите е минал по-малко от един ден, преди да се откри отчасти изяденото тяло. Нещо повече, някои кучета са имали достъп до естествена храна, която обаче не са докоснали.

Лоши кучета?

Изкушаващо е да си мислите, че в случай че сте непосредствен с кучето си и се отнасяте добре с него, трупът ви ще е в сигурност, в случай че умрете. Но държанието на кучето не е толкоз ясно. В никой от проучваните случаи не е имало индикации на принуждение над животното. Напротив, няколко отчета означават, че притежателите са имали доста положителни взаимоотношения с кучетата си, съгласно другари и съседи.

Вместо това, помислете за психическото положение на домашния любим. „ Едно допустимо пояснение за такова държание е, че домакински любим ще се опита първо да помогне на притежател, който е в безсъзнание като като го ближе или побутва “, написа Ротшилд в отчета си, „ само че когато това не докара до някакви резултати държанието на животното може да стане по-неистово и положението на суматоха, може да докара до захапване “.

„ Крачката от захапване до хранене е дребна. Не е наложително кучето да желае да яде от притежателя си, само че яденето на кучето се подтиква, когато вкусва кръв “, споделя Каролин Рандо.

Въпрос на порода

Различните породи кучета имат друг характер, което може да играе роля в метода, по който те реагират на гибелта на притежателя си, споделя още Рандо. Но в правосъдните отчети се срещат разнообразни породи кучета, в това число лабрадори и голдън ретривъри.

Като цяло множеството кучета, упоменати в такива случаи са междинни до огромни по размери, като най-малкото е от породата бигъл. Въпреки това по-големите и по-мощни кучета могат да причинят повече вреди, по тази причина на тези случаи се обръща повече внимание.

Например в три обособени случая мъртвите притежатели са били изядени до точката на обезглавяване и във всичките са забъркани немски овчарки. Все отново, от всичко което знаем, можем да заключим, че померан или чихуахуа също биха откъснали главата, в случай че можеха.

Какво да вършим?

Няма по какъв начин да си гарантирате, че домашният ви любим няма да ви яде, в случай че умрете, в случай че нямате домашни любимци. Дори хамстери и птици е известно, че са го правили. Най-добрият метод е да се уверите, че има хора, които ще ви потърсят, в случай че нямат връзка с вас. Ако имате съседи, които са възрастни, заболели или уязвими, би трябвало да ги проверявате постоянно.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР