През 1997 г. една шокираща новина бързо се превърнала в

...
През 1997 г. една шокираща новина бързо се превърнала в
Коментари Харесай

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

През 1997 година една шокираща вест бързо се трансформирала в сензация и привлякла вниманието на милиони хора по целия свят. Става въпрос за всеобщото самоубийство на 39 души, чиито тела били открити в имение в Сан Диего. Последвалото следствие разкрило, че те членували в фракция, наречена „ Райски врати “.

Починалите били облечени с идентични черни облекла, а в джобовете им били открити дребни монети и банкноти от 5 $. Те се самоубили, откакто погълнали огромно количество барбитурати и алкохол. „ Носели униформи и идентични маратонки, явно се интересували от „ Стар Трек “ – случилото се изглеждало прекомерно необичайно, с цел да е истина “, отбелязва Бенджамин Зелър, който е създател на книга, отдадена на „ Райски врати “. Той акцентира, че вярванията на групата представлявали необикновена композиция сред просвета, вяра и тайни теории. Какво в действителност знаем за тази фракция и всеобщото самоубийство, което потресе света?

The 39 victims of the largest mass suicide on U.S. soil in history were members of a secretive cult called Heaven's Gate, the members of which had a goal to transcend into “higher beings ” by spaceship.
— ABC News (@ABC)
Създаването на сектата

Историята на „ Райски врати “ почнала още през 1972 година, когато неотдавна разведената здравна сестра Бони Лу Нетълс се срещнала с Маршал Хърф Епълуайт – 41-годишен мъж, който мечтаел да стане артист. Той изпаднал в тежка меланхолия, откакто татко му умрял през 1971 година Както Нетълс, по този начин и Епълуайт прекосявали през „ духовни рецесии “, акцентира Зелър. И двамата считали, че Бог ги приканва да създадат нещо значимо, с което да трансформират живота си. Нетълс твърдяла, че може да поддържа връзка с ангели, практикувала йога и се занимавала с астрология. Епълуайт на собствен ред търсел отговорите на въпросите, които го вълнували, в Библията. Особен интерес за него представлявало Откровението на Йоан и съдържащото се в него знамение за края на света.

Нетълс и Епълуайт последователно почнали да имат вяра, че когато в Библията се приказва за Бог, Иисус Христос и ангели, в действителност става въпрос за представители на извънземна цивилизация, които посетили нашата планета. Някой ден те щели да се завърнат на Земята, с цел да унищожат човечеството. Пощадени щели да бъдат единствено тези, които имат вяра откровено в тях и са подготвени да се „ възнесат “. В интерес на истината, смесването на религията с така наречен уфология (псевдонаука, занимаваща се с проучването на наблюдения на НЛО и хипотетични случаи на отвличания на хора от извънземни) не била нова идея. Тя била разпространявана от излязлата през 1968 година книга на Ерих декор Деникен „ Колесницата на боговете “ (популярна и със заглавието „ Спомени от бъдещето “), която се трансформирала в бестселър. „ Нетълс и Епълуайт били уверени, че ще бъдат избавени – не посредством магия или някакво знамение, а благодарение на извънземна технология. Когато в Библията се загатва, че Иисус се възнася на небето с „ облак “, двамата споделяли убеждението, че в действителност става въпрос за НЛО “, прибавя Зелър.

The front page in 1997. 39 members of the Heaven's Gate cult commit suicide at their compound in San Diego.
— New York Times OTD (@OnThisDayNYT)
Първите почитатели

Популярността на Нетълс и Епълуайт последователно почнала да нараства. Те отворили магазин, в който продавали разнообразни артикули, свързани с вярванията им. Освен това, двамата водели курсове, в които разпространявали посланията си: земният живот е единствено „ междинна фаза “, по време на която се учим по какъв начин да се борим със злото, да преодолеем рестриктивните мерки на своите човешки тела и да се трансформираме в съвършени същества. Двамата наричали своята фракция „ Класът “ (те в никакъв случай не употребявали името „ Райска врата “) и се възприемали като учители, а своите почитатели смятали за възпитаници.

С течение на времето, Нетълс и Епълуайт получили още прозрения. Те почнали да имат вяра, че са извънземни, изпратени на Земята, с цел да приготвят човечеството за края на света. Двамата трансформирали имената си и почнали да се назовават Ти и До. Членовете на сектата били насърчавани да съблюдават безбрачие и да носят особено облекло, въодушевено от униформите на екипажа на галактическия транспортен съд „ Ентърпрайз “ от паметния сериал „ Стар Трек “. „ Последователите на Нетълс и Епълуайт се държали като мощно религиозни персони. Те имали своите вярвания, ритуали и молебствия, говорели за смисъла на живота, края на света и какво се случва след гибелта “, обобщава Зелър.

25 years ago Heaven’s Gate co-founder and leader Marshall Applewhite filmed a message encouraging members of his cult, Heaven's Gate, to die by suicide. On March 26, 1997, the police discovered the bodies of 39 members in a suburban house near San Diego.
— JSTOR Daily (@JSTOR_Daily)
Смъртта на Бони Лу Нетълс

През 1985 година Нетълс умряла от раково заболяване. Това шокирало почитателите на сектата, защото те били уверени, че ще бъдат физически трансформирани в съвършени същества. Случилото се, обаче, трансформирало техните вярвания. Така се зародила концепцията, че би трябвало да се „ откажат “ от човешката си форма, с цел да може съзнанията им да бъдат трансферирани в извънземни тела от „ последващо равнище “. Подобно на Ти и До, от ден на ден членове на сектата почнали да се смятат за гости от различен свят, които единствено краткотрайно населяват човешките си тела. Те също по този начин основали комплицирани тайни теории, благодарение на които обяснявали за какво толкоз малко хора се вслушват в посланията им.

„ Последователите на Епълуайт считали, че американското държавно управление е в скришен съюз с медиите и огромните корпорации, с цел да скрие истината от обществото. Според тях, управляващите си сътрудничели с неприятни извънземни, които наричали луциферианци “, отбелязва Зелър. В началото на 90-те години на предишния век, Епълуайт почнал да разгласява своите послания в интернет. Създаден бил и уеб страница на сектата, наименуван „ Райски врати “. Реакциите и мненията на посетителите били най-вече отрицателни, което огорчило Епълуайт и неговите съидейници и ги предиздвикало да се откажат от желанията си да предупредят колкото се може повече хора, че краят на света наближава.

It's 23 July. On this day in 1995 Comet C/1995 O1 was discovered by Alan Hale and Thomas Bopp. The Great Comet of 1997, Hale-Bopp is the brightest I've ever seen. Picture by E. Kolmhofer, H. Raab.
— David Blanchflower BSc (@DavidBflower)
Кометата Хейл-Боп

Членовете на сектата почнали да търсят доказателство за наближаващото идване на извънземните. Съвсем скоро, те разкрили такова – кометата Хейл-Боп. Астрономите отбелязвали, че тя е към 1000 пъти по-ярка от Халеевата комета и следва да премине покрай Земята през март 1997 година Епълуайт бил уверен, че Хейл-Боп е единствено прикритие за извънземен галактически транспортен съд, който ще посети планетата ни. Той споделил това със своите сподвижници и подготовките за значимото събитие почнали.

На 22 и 23 март членовете на сектата подхванали това, което считали за последната и неизбежна стъпка, с която да избегнат заличаването на Земята и да одобряват нова, по-висша форма. В резултат, 39 души, измежду които и самият Епълуайт, се самоубили с вярата, че съзнанията им ще се пренесат на преминаващ около планетата ни галактически транспортен съд. Светът бил покъртен. Това, което останало след представителите на сектата, били редица видеозаписи и публикации, в които те обяснявали същността на своите вярвания.

„ Всички те отбелязали, че са се включили към „ Райски врати “ по лична воля, също така създали изказвания и написали автобиографии, в които обяснявали претекстовете си. Очевидно е, че в този случай не става въпрос за така наречен промиване на мозъци. Всичко това прави даването на отговор на въпроса какво е предиздвикало 39 души сами да лишават живота си извънредно комплицирано “, заключава Зелър.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР