През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на

...
През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на
Коментари Харесай

Световен ден на книгата - 23 април

През 1995 година ЮНЕСКО взема решение да разгласи Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е определена точно 23 април.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е умрял на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А съгласно Грегорианския календар на тази дата, с изключение на гибелта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съответствува още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в целия свят от другите държавни управления, неправителствени организации и културни институции, чиято активност е обвързана с книгата и литературата. Той е отдаден на всички четящи и се отбелязва за разпространение на четенето, книгоиздаването и отбраната на авторското право. С отбелязването на Световния ден на книгата от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече младежи да открият удоволствието от книгите, като по едно и също време с това покажат уважението си към незаменимия принос към създателите и преводачите.

В рамките на Световния ден на книгата в последно време все по-често се засягат електронните книги, авторското право в цифровата епоха и в цифровата библиотека, а на напред във времето се открояват и няколко алегорични „ борби ” - електронната книга против класическия книжен притежател, свободното шерване на информация и отбраната на авторското право, отдаване уважава към преводачите и другите експерти, които оформят крайния артикул, и анонимността на обществените мрежи и интернет.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е в действителност значим ключ към триумфа и че качествените книги са един безпределно наличен метод за духовно развиване, извисяване на интелекта и знанието, човешкия блян към самоусъвършенстване.

“Четенето е като частен диалог, само че книгите са за шерване – шерване на опит, познания и разбирания ”

Честит празник и прелестно четене на нова или обичана книга през днешния ден! /hera.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР