През 1986 г. Виетнам даде началото на Đổi Mới, -

...
През 1986 г. Виетнам даде началото на Đổi Mới, -
Коментари Харесай

Може ли Северна Корея да стане следващият Виетнам?

През 1986 година Виетнам даде началото на " Đổi Mới, " - пакет стопански промени, които сътвориха пазарна стопанска система, само че под хубавичко ръка на Комунистическата партия. Северна Корея има нужните предпоставки за сходна промяна, само че ще би трябвало да се денуклеаризира.

След години на застой, най-сетне наподобява, че има дипломатическо оживление на Корейския полустров. Срещата сред Ким Чен-ун и Доналд Тръмп през май - първата сред северенокорейски водач и сегашен президент на Съединени американски щати - докара до заричане за цялостна денуклеаризация.

Разбира се, някои приветстват развиването, а други ни припомнят за дългия лист с неспазени обещания на Пхенян. Но даже и този път Ким да има желание да го съблюдава - и това да докара до завършек на интернационалните наказания, Северна Корея ще би трябвало да откри метод да поправи счупената си стопанска система. Може ли да употребява Виетнам като модел?

През 1986 година Виетнам даде началото на " Đổi Mới, " - пакет стопански промени, които сътвориха пазарна стопанска система, само че под хубавичко ръка на Комунистическата партия. Правителството постави завършек на земеделските кооперативи и разреши на земеделците да имат земя. Приватизира редица компании и облекчи регулациите за задгранични вложения, сътвори по-добра среда за частния бизнес.

През идващите 30 години стопанската система на Виетнам набъбна със средногодишен ритъм от 6,7%. През 2017 година брутният вътрешен артикул на глава от популацията доближи 2 340 $, а износът надмина 21 милиарда $ - съвсем колкото на Австралия и Бразилия. Чуждестранни вложители, в това число южнокорейските конгломерати като Samsung, изиграха основна роля в този развой.

На срещата сред двете Кореи на 27 април т.г., Ким изрази интерес към следването на сходен модел. Ако Северна Корея - най-изолираната страна в света - реши да тръгне по този път, тя безспорно ще се изправи пред редица трудности. Икономиката на страната е планувана централно и от дълго време стагнира, записвайки средногодишен ритъм на покачване от едвам по-малко от 1% през последното десетилетие. По последни калкулации на южнокорейската централна банка Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е едвам 1 300 $.

Санкциите карат стопанската система да изнемогва още повече. през 2017 година брутният вътрешен артикул се сви с 3,5%, а износът се срина с 37%.

Но макар нова Северът има относително положителни стопански основи, с помощта на добре образованите служащи, голям брой естествени запаси и географски преимущества. Пазарни промени, които да разрешат големи задгранични вложения и приемане на софтуерни новости, ще създадат повтарянето на виетнамското икономическо " знамение " допустимо. В този сюжет Пхенян ще си обезпечи двуцифрен растеж на стопанската система, който да усили Брутният вътрешен продукт на глава от популацията до 30 000 $ в границите на идващите 30 години. Нормализиране на търговията и директните вложения с Южна Корея ще обезпечат сами по себе си три % растеж.

Реалният въпрос е до каква степен Северна Корея желае да поеме по този път. Тук също има причина за оптимизъм, защото Ким наподобява по-добре надъхан към промените, в сравнение с неговите прародители. Неговата вътрешна политика заложи на развиването на нуклеарната стратегия и икономическия растеж, до момента в който татко му вложи напъните си във военната област. Като част от тези старания, Ким даде повече самостоятелност на фермите и фабриките и отвори някои пазари.

Миналият април Пхенян даже разгласи завършек на тази стратегия, заявявайки, че е време ресурсите на страната да бъдат фокусирани върху построяването на стопанската система. Докъде се простира това не е ясно, защото няма достоверна информация за обстановката в страната.

За разлика от Виетнам обаче, където имаше групово управление, в Северна Корея един непредвидим тиранин взима всички значими промени. Това не изключва икономическа промяна, само че в случай че Северна Корея желае да последва пътя на Виетнам, страната ще се нуждае от устойчива политическа и икономическа непоклатимост.

Но първата и най-важна стъпка е Северна Корея да поеме пътя към денуклеаризацията, което ще понижи икономическите наказания. Когато те изчезнат, двете Кореи могат да засилят общите си планове по редица проблеми. Освен това Пхенян ще си обезпечи търговия редица други страни и заеми от институции като Световната банка.

Разбира се, вземайки поради сегашните нарушавания на човешките права в режима, ще отнеме много дълго време преди Северна Корея да бъде третирана като естествена страна. Но това не е причина да изчаква, а тъкмо обраното: това изисква бързи дейности, с цел да тръгне страната по нов път.

Това, което ще се случи на идната среща сред двете Кореи, ще визира всички. Затова интернационалната общественост ще би трябвало да накара Севера да " хване " момента, да спре да хаби запаси и да стартира цялостна икономическа промяна.

*Лий Йонг-Уа е професор по стопанска система и шеф на Института за азиатски проучвания в Корейския университет. Бил е основен икономист Asian Development Bank и старши консултант по интернационалните стопански въпроси на някогашния президент на Южна Корея Лий Мун-Бак.

Текстът е оповестен в Project Syndicate. Преводът е на Money.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР