През 1985 г. Иван Боески казва на възпитаниците на Haas

...
През 1985 г. Иван Боески казва на възпитаниците на Haas
Коментари Харесай

Иван Боески, титанът от Уолстрийт от 80-те, който вдъхновява Холивуд и се озова в затвора

През 1985 година Иван Боески споделя на възпитаниците на Haas School of Business в Калифорнийския университет в Бъркли, че алчността е " здравословна ". Малко по-късно самият Боески въодушевява емблематичния воин Гордън Геко във кино лентата от 1987 година Wall Street.

Днес името на Боески може към този момент да не е синоним на милиони или на корпоративна лакомия, само че при започване на 80-те години, той е капиталов банков исполин, който завоюва стотици милиони долари, залагайки на корпоративни поглъщания. Това е по този начин до момента в който репутацията му и борсовото му ходатайство се срутват в тогавашния максимален скандал за търговия с вътрешна информация за всички времена.

Боески в този момент е на 83 години и търговията с скъпи бумаги към момента му е неразрешена.

Журналистът Джеф Мадрик, който оказва помощ на Боески да напише книга за сливанията през 1985 година, споделя, че търговецът на Уолстрийт е " типичен новобранец ", който " не се оправя добре в учебно заведение ".

Боески е наследник на съветски мигранти и рядко загатва обстоятелството, че е работил на 20-годишна възраст в кръчмите в Детройт, благосъстоятелност на татко му, в това число оказва помощ в ръководството стриптийз клуб.

Но по-късно се дами за щерка на богато семейство. Боески и брачната половинка му Сиема Силберщайн се реалокират в Ню Йорк през 1966 година, където той стартира работа като борсов медиатор по съвет на негов другар, който е имал триумф като търговец на Уолстрийт.

До 1975 година Боески открива компанията за борсово ходатайство, наречена " Иван Ф. Боески ", със 700 000 щатски $ първичен капитал, идващи най-вече от фамилията на брачната половинка му.

Специалността на Боески бил арбитражът. Арбитражните търговци като него постоянно купуват доста акции в дадена компания, смятайки че цената ще скочи, изключително в случай че тази компания е на ръба да бъде добита. Това може да е огромен залог, изключително в случай че поглъщането отпадне или акциите на компанията спаднат по някаква друга причина. По това време има поток от корпоративни сливания и придобивания и това основава удобна почва за търговци като него да печелят пари.

" Боески имаше тази известност, че безусловно живееше в телефона по през целия ден и нощ ", споделя Андрю Рос Соркин от CNBC.

Според някои информации Боески е станал най-добре платеният търговец на Уолстрийт през 1985 година, съгласно Асошиейтед прес. В пика на капиталовия си бизнес Боески управлява капиталов фонд с активи в размер от над 3 милиарда $ и има благосъстояние на чиста стойност от над 200 милиона $ (равно на над 475 милиона $ днес), както и място в листата на Forbes 400 най-богатите хора.

Падението

Боески не е играл по разпоредбите. След като през 1982 година губи 60 милиона $ от несполучлива договорка за Cities Services (предшественик на Citgo), той започва скица за търговия с вътрешна информация, в опит да избави бизнеса си и да избегне сходни провали отсега нататък.

Боески влиза в нелегално партньорство с известния капиталов банкер Мартин Сийгъл от компанията на Wall Street Kidder, Peabody, с цел да получи вътрешна информация за висящи корпоративни транзакции. По-късно Боески признава, че е отговорен по обвиняване за търговия с вътрешна информация.

Сийгъл даде на Боески противозаконна вътрешна информация за покупко-продажби, за които Боески в последна сметка призна, че осъществили над 33 милиона $ облага сред 1982 и 1986 година (В подмяна той е платил на Сийгъл почти 700 000
бонус.)

През ноември 1986 година арбитражната игра на Боески завършва, когато федерални чиновници арестуват 49-годишния търговец на акции, откакто откриват, че е забъркан в сходна скица за търговия с вътрешна информация с Денис Левин, капиталов банкер във компания на Уолстрийт, от който Боески е осъществил към 50 милиона $ облага.

Боески сътрудничи на федералните управляващи, като се признава за отговорен по едно обвиняване за погрешни изказвания пред държавното управление и се съгласява да заплати рекордните тогава 100 милиона $ санкция. Той също по този начин осведоми за някои от другите си сътрудници, в това число Сейгел.

Последиците

Боески излежава малко повече от две години в пандиза, само че получава и доживотна възбрана за търговия с скъпи бумаги.

След ареста си Боески доближава равнище на срам, което елементарно надминава славата, която му бе спечелил финансовият триумф.

Когато режисьорът Оливър Стоун търси ентусиазъм за Геко, олицетворение на корпоративна лакомия (и в последна сметка има сходна орис на Боески), спечелилият премията Оскар филм черпи от действителните истории на голям брой скандални вложители като Боески.

Известната имитация от кино лентата " алчността... е добра " на Геко (актьора Майкъл Дъглас), повтаря това, което Боески сподели в Бъркли: " Алчността е добра, апропо...мисля, че алчността е здравословна. Можеш да бъдеш лаком и отново да се чувстваш добре със себе си. "

Съпругата на Боески Сиема се развежда с него през 1991 година

Боески остава отвън полезрението през идващите десетилетия. През 2012 година един от братовчедите му споделя пред The ​​New York Times, че опозореният търговец живее в Ла Хола, Калифорния с втората си брачна половинка и дете. " Това е всичко, което знам ", сподели братовчедът на Боески.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР