През 1985 г. беше установено, че над Антарктида се е

...
През 1985 г. беше установено, че над Антарктида се е
Коментари Харесай

Първото пряко доказателство за затварянето на озоновата дупка

През 1985 година беше открито, че над Антарктида се е образувала дупка в озоновия пласт на Земята. Две години по-късно е подписан Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия пласт, чиято цел е да контролира използването им. По-късно са въведени промени, които изцяло не разрешават хлорфлуорвъглеводородите (CFC) - субстанции, създавани от промишлеността, и съдържащи хлор, който унищожава озоновия пласт.

Сега измерванията демонстрират, че има намаляване на количеството хлор в мястото на озоновата дупка в следствие от възбраната, и това е довело до намаляване на разрушаването на пласта с 20% спрямо Антарктическата зима на 2005 - първата година, в която са правени измервания на хлора и озона, посредством спътника на НАСА Аура, по време на Антарктическата зима.

Озоновата дупка над Антарктида се образува през септември по време на зимата в Южното полукълбо, защото завръщащите се слънчеви лъчи катализират разпадането на озона благодарение на хлора и брома, които идват най-вече от CFC.

 Снимка 332343

Механизмът

Хлорфлуорвъглеводородите са химични субстанции, които имат дълъг живот , само че при издигането си високо в атмосферата се разпадат под действието на ултравилоетовите лъчи, идващи от слънцето, и освобождават хлорни атоми, които унищожават озоновия пласт, взаимодействайки с неговите молекули.

Озонът е токсичен при поемане, само че имаме потребност от наличието му в стратосферата, защото всмуква рисковата ултравиолетова радиация и по този начин защищава от отрицателното ѝ влияние върху здравето ни. Тя предизвиква рак на кожата, катаракта, потиска имунната система, може да унищожи растенията.

Това е първото проучване на химическия състав вътре в озоновата дупка, което удостоверява, че тя се затваря с помощта на понижението в количеството на CFC.

Бъдещето

Пълното възобновяване ще отнеме десетилетия, защото животът на тези молекули е от 50 до 100 години и те остават в атмосферата извънредно дълго. Може да чакаме затваряне на озоновата дупка към 2060 или 2080 година , само че съгласно учените даже тогава към момента може да има малко незатворено пространство.

Всичко това демонстрира какъв брой елементарно можем да нарушим равновесието в природата и какъв брой доста време е належащо, с цел да го възстановим още веднъж.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР