През 1984 г. град Бопал, Индия, става свидетел на ужасна

...
През 1984 г. град Бопал, Индия, става свидетел на ужасна
Коментари Харесай

Еко трагедията в Бопал: Населението все още страда от бедствието от 1984 г.

През 1984 година град Бопал, Индия, става очевидец на ужасна индустриална злополука. Повече от 40 тона отровен газ изтичат от цех за произвеждане на пестициди, което е довело до незабавна гибел на хора и дълготрайни последствия за здравето, пише IFLScience.

Скорошно изследване от Калифорнийския университет в Сан Диего хвърля светлина върху дълготрайните последствия от това трагично събитие.

В тази съдбовна нощ през декември 1984 година заводът за пестициди Union Carbide изпуска гибелен облак от газ метил изоцианат. Газът проникнал в околните жилищни здания, причинявайки на хората нетърпима болежка, гадене, парене в очите и приключване на пяна от устата. В идващите дни хиляди хора са били наранени, а следствията доведоха до зашеметяващите смъртни случаи - до 30 000 през идващите три десетилетия.

През юни 2023 година специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего разгласиха изследване, което сподели, че следствията от бедствието в Бопал се популяризират даже по-далеч, в сравнение с се смяташе до момента. В него са взели участие 47 817 души на възраст 15-49 години в щата Мадхя Прадеш, а откривателите са употребявали социално-икономически данни за 13 369 мъже, родени сред 1960 и 1990 година, и информация за 1260 души, родени сред 1981 и 1985 година, в радиус от 250 километра от Бопал.

Според Prashant Bharadwaj, съавтор и професор в Калифорнийския университет в Сан Диего, изследването открива съществени дълготрайни последствия за здравето на оживелите, вариращи от респираторни и неврологични проблеми до мускулно-скелетни и офталмологични последици. Шокиращо е, че изследването открива доказателства за резултати върху поколенията, изключително при деца, родени след бедствието.

Изследователите следят четирикратно нарастване на броя на спонтанните аборти, както и нараснал риск от мъртво раждане и неонатална смъртност измежду това потомство. Гордън МакКорд, различен създател на проучването, добави, че хората, които са били в утробата по време на случая от 1984 година, могат да бъдат изправени пред по-висок риск от увреждане и рак по-късно в живота. Важно е, че проучването оспорва предходни вярвания, като показва, че въздействието на бедствието е обхванало доста по-широка област, в сравнение с се е признавало преди.

Десетилетия по-късно хората все още търсят правдивост. Union Carbide се съгласява на съглашение за 470 милиона $ през 1989 година, само че деятелите непрекъснато упорствали за повече. През март 2023 година Върховният съд на Индия отхвърля желае за спомагателна отплата и Dow Chemicals, която закупи Union Carbide през 1999 година, твърди, че съглашението от 1989 година е заслужено и дефинитивно.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего се надяват, че техните открития ще оказват помощ да се дефинира количествено същинският мащаб на вредите от бедствието. И акцентират, че следствията надвишават непосредствената смъртност и заболеваемост, следени в интервала след бедствието.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР