През 1976 г. лекари в САЩ диагностицирали Стаматис Морайтис с

...
През 1976 г. лекари в САЩ диагностицирали Стаматис Морайтис с
Коментари Харесай

Стаматис: Мъжът, на когото му оставали 6 месеца живот, а доживял до 102 г. ВИДЕО

През 1976 година лекари в Съединени американски щати диагностицирали Стаматис Морайтис с нелечим рак на белите дробове. На мъжа не му оставало нищо друго с изключение на да се помири, че гибелта ще пристигна скоро и е неизбежна.

Девет разнообразни експерти декларирали, че му остават от шест до девет месеца на този свят и би трябвало да стартира неотложно с нападателно лекуване — химиотерапия. Стаматис обаче не се съгласил с това и отказал да подложи на лечението. Вместо да изживее последните си дни в болнично легло, прикрепен към системи, той се върнал в родното си място — малко село в Гърция.

„ По това време заравяне в Съединени американски щати струваше доста, тъй че споделих на жена ми: „ Нека се върнем в Икария “. И по този начин започнахме да пием вино и да чакаме деня “, споделя столетникът Стаматис.

Така и създали, като в следствие станало ясно, че вземането на това решение е довело до нещо необикновено.

В самото начало мъжът бил в меланхолия и по през целия ден лежал, а жена му и майка му се грижели за него. Един ден обаче, желанието му за живот се завърнало ненадейно.

Той почнал да живее деен живот. Всяка неделя се качвал на рид, където се намирала гръцката православна черква, в която дядо му в миналото бил духовник. Започнал да се среща със остарели свои познати, които го приветствали, щом разбрали, че се е върнал в родната си земя. Прекарвал по няколко часа с тях, като по време на тези срещи те разговаряли и пиели вино.

"Поне ще съм благополучен “, мислел си той, само че единствено месец по-късно, по някаква причина, мъжът почнал да се усеща по-силен.

Усетил живителната сила, един ден той решил да направи градина. Не очаквал, че ще успее да работи толкоз доста, само че решимостта му победила и той почнал всеки ден да става рано и да излиза на открито. Обядвал зеленчуци от градината, а когато се мръкнело отивал в локалното кафене да играе домино до късно през нощта.

„ Не пия купешки виновност, тъй като им поставят доста добавки. Дори в случай че отида някъде, където не оферират домашно вино, си нося от моето “, споделя Стаматис.

Неусетно месеците минавали, трансформирали се в години и подминали предопределеното му от американските лекари време. Годините се нижели, а той се чувствал все по-здрав. Направил ремонт на къщата и годишно произвеждал до 1,5000 литра домашно вино.

Живеейки по този метод, 30 години по-късно мъжът, диагностициран с нелечим рак на белия дроб, навършил 97 години. Тогава решил да посети лекарите, които му сложили страшната диагноза, с цел да ревизират какво се е случило. Когато се върнал в Съединени американски щати, Стаматис разкрил, че е надживял всеки един от тях.

Той по този начин и не отишъл на химиотерапията, както го посъветвали експертите, надявайки се, че по този метод ще удължат, даже и с малко, оставащото му време и все пак бил към момента жив.

Той не почнал лекуване, а решил да изживее почтено късото време, което му било отредено. Единственото, което направил било да се върне на село.

Този мъж издъхва на невероятните 102 години не от болест, а от напреднала възраст, тъй като ракът, като по знамение, от дълго време си бил отишъл.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР