През 1975 г. унгарският скулптор и професор по архитектура Ерньо

...
През 1975 г. унгарският скулптор и професор по архитектура Ерньо
Коментари Харесай

Световният феномен - кубчето на Рубик

През 1975 година унгарският ваятел и професор по архитектура Ерньо Рубик кандидатства за патент за своето откритие, без да си има ни най-малка визия какъв брой бързо то ще се трансформира в международен феномен. Малкото кубче с ослепителен дизайн, което е уместно за всички възрасти, полове и раси и не изисква съответни указания за приложимост, от инструмент за обучение на учениците му се трансформира в занимателна игра за милиони.
Прочетете още
Рубик го основава, с цел да подкрепи студентите си да мислят изобретателно за геометрични форми и пространствени връзки. Иска то да бъде нещо мобилно и изискващо досег, което да е задоволително просто, само че и да съдържа някакъв проблем, който би трябвало да бъде позволен. И също по този начин е трябвало да ги накара да упорстват, когато са изправени пред комплициран проблем. Освен самообладание е нужна и пространствена, триизмерна памет - значимо умеене за всеки предстоящ проектант.

Прототипът на кубчето на Рубик наподобява много друго. Направен е от дърво, в което са пробити няколко дупки, през които са прекарани ластици, които да държат обособените елементи, само че не изключително сполучливо. След това унгарецът проектира прикрит механизъм, който разрешава дребните съставни елементи на куба да се движат. 
 
Il 1975 Erno brevetta il suo gioco. Inizialmente è chiamato Cubo magico e solo dopo prese il nome del suo creatore. Solo una combinazione tra miliardi è corretta. Il cubo di Rubik è a tutt’oggi il giocattolo più venduto di sempre, con circa 300 milioni di pezzi.
— Mario Bianchi #fascismoèreato #fuckPutin???????? (@mariobianchi18)
Създателят на куба е и първият човек, който го подрежда, откакто сам е разбъркал цветовете на страните. И това му лишава близо месец. След това с практиката задобрява, само че през днешния ден 79-годишният учител признава, че е изгубил форма и няма да успее да се оправи за няколко минути да вземем за пример. И счита, че точно в това се крие манията по куба. Той е лъжливо елементарен, необикновено пристрастяващ, само че също по този начин влудяващо разочароващ за фактически осъществяване.

Студентите на Рубик незабавно се възпламеняват по изобретението му и това го кара да кандидатства за патент под името Magic Cube. Заради рестриктивните мерки в производството в Унгария по това време, доста малко хора съумяват да се допрян до кубчето. Но същинската му популярност идва след представянето на Нюрнбергския панаир на играчките през 1979 година Година по-късно стартира да се продава по целия свят като " кубчето на Рубик ". А единствено за две години са продадени цели 100 милиона бройки.
 Манията бързо обгръща целия свят и се появяват клубове на почитателите на логическото занятие, както и разнообразни надпревари за най-бързо нареждане. А на тези, които съумяват да се оправят впечатляващо бързо със задачата, се гледа като на същински талант.
Днес манията по кубчето на Рубик не е с сходни размери, както преди десетилетия. Въпреки това продължават да не липсват ентусиасти, които да подобряват върхове, подреждайки го със завързани очи, под вода, до момента в който скачат с парашут и какво ли още не, написа BBC.

Благодарение на добитата международна популярност пък Ерньо Рубик създава фондация за поддръжка на обещаващи млади изобретатели в Унгария, както и лично студио за планиране на мебели и игри - Rubik`s Snake. Е, не съумява да повтори триумфа на цветното кубче с друго откритие, само че по-важното за него е, че всичко което продължава да основава, го прави със същата пристрастеност, както и тогава.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР