През 1974 г. космическият апарат на НАСА Маринър 10 изпраща

...
През 1974 г. космическият апарат на НАСА Маринър 10 изпраща
Коментари Харесай

Преди 25 години за първи път виждаме Меркурий отблизо

През 1974 година галактическият уред на НАСА „ Маринър 10 ” изпраща първите снимани от близко фотоси на Меркурий. Американският непилотиран галактически уред е изстрелян на 3 ноември 1973 година за проучването на планетите Меркурий и Венера. Пуснат е две години след „ Маринър 9 ” за последната задача от стратегия „ Маринър ”.
 
Любопитен факт е, че това е първият галактически уред, който употребява маневрата гравитационно подкрепяне, употребявайки Венера, с цел да промени траекторията на полета си и снижи перихелия си до орбитата на Меркурий. Тази маневра осъществена съгласно орбиталната механика и изчисленията направени от италианския академик Джузепе Коломбо слага галактическата сонда в орбита, която неведнъж го среща с Меркурий. „ Маринър 10 ” употребява радиационното налягане върху слънчевите си панели с цел да управлява височината си.
 
През първата седмица на полета камерите на „ Маринър 10 ” са тествани като предават пет серии фотоси на Земята и шест на Луната. Заснет е и северният полюс на Луната, който до тогава е по-слабо проучен. Това обезпечава скъпа информация за по-цялостно картографиране на Луната и основаването на Лунната контролна мрежа.
 iStock/Getty Images
Първото прекосяване около Меркурий е направено в 20.47 ч. (по Гринуич) на 29 март 1974 година при най-близко разстояние от планетата 703 км. След като прави една обиколка към Слънцето, (а в същото време планетата прави две такива), „ Маринър 10 ” минава още веднъж покрай Меркурий на 21 септември 1974 година на разстояние 48 069 км. Третото последно и най-близко прехвръкване до планетата е на 16 март 1975 година на разстояние единствено 327 км.-->
 
„ Маринър 10 ” открива, че Меркурий има нищожна атмосфера, състояща се най-вече от хелий, както и магнитното поле и богато на желязо планетарно ядро. Радиометричните проучвания допускат, че нощната температура на повърхността на планетата доближава към -183°C, а оптималната дневна е към 187°C.
 
Единствената задача до Меркурий обаче не съумява да картографира по-голяма част от повърхността на планетата, тъй като орбиталният интервал на сондата е бил три астрономически Меркуриански дни. Една и съща страна от планетата е била осветена при всяко доближаване на Меркурий и „ Маринър 10 ” и останалата част от нея е останала вечно скрита от земните камери.
 iStock/Getty Images
След последната маневра горивото на апаратът е съвсем изчерпано и „ Маринър 10 ” стартира нова обиколка към Слънцето. Изчерпването на запасите от азот са маркирани със започването на непрограмирана маневра. Веднага са изпратени команди за прекъсване на функционалностите на предавателя и на радиосигналите от апарата и връзката със Земята е прекратена.
 
Днес „ Маринър 10 ” евентуално още обикаля към Слънцето, само че инструментите на борда му съвсем несъмнено са развалени от слънчевата радиация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР