През 1970 г. започва строежът на АЕЦ КозлодуйПрочетете ощеАЕЦ Козлодуй

...
През 1970 г. започва строежът на АЕЦ КозлодуйПрочетете ощеАЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

На този ден: Започва строежът на АЕЦ Козлодуй

През 1970 година стартира градежът на АЕЦ Козлодуй
Прочетете още
АЕЦ Козлодуй " ЕАД се намира на 200 км северно от българската столица София и на 5 км източно от град Козлодуй, на брега на река Дунав. Атомната електроцентрала “Козлодуй ” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.



Началото на българската нуклеарна енергетика се слага на 15 юли 1966 година с подписването на конвенция за съдействие сред България и тогавашния Съветски съюз за построяването на атомна електроцентрала. След обстоен технико-икономически разбор площадката за градеж е определена на р. Дунав, наоколо до гр. Козлодуй.

Проектите за централата са направени взаимно от “Топлоелектропроект ” – Москва, и “Енергопроект ” – София. Основното съоръжение е доставено от Съветския съюз, а обособени уреди – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за градежа на АЕЦ “Козлодуй ” е направена на 14 октомври 1969 година През месец април 1970 година стартират широкомащабни строителни действия за построяването на уникaлното и до през днешния ден за страната ни оборудване, в което вземат участие над 100 хиляди строители и монтажници.



На площадката на централата са осъществени няколко напълно български плана, които се внедряват за първи път в международната процедура при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези механически решения, са обилни инженерни достижения, към които демонстрират огромен интерес и експерти от други страни.

На 6 април 1970 година стартира построяването на основния корпус на АЕЦ “Козлодуй ” с дължина 240 м, широчина 105 м и височина 40 м. В него са ситуирани реакторната зала, машинното поделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 година от Съветския съюз идва първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Въвеждането в употреба на първия нуклеарен енергиен блок на АЕЦ „ Козлодуй ” през 1974 година записва значимо национално достижение в актуалната история на страната – началото на нуклеарната енергетика освен в България, а и в Югоизточна Европа.



Българска православна черква уважава успение на Света Методий Славянобългарски

На 6 април Православната черква отбелязва гибелта на св. Методий Славянобългарски. Св. Методий бил по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - св. Кирил. В ранната си младост избрал военно занятие и 10 години управлявал една славянска област, подвластна на византийския император.

Той обаче почувствал Божието предопределение, отказал се от високото си състояние и постъпил в манастир, намиращ се в планината Олимп - Мала Азия. След време при него пристигнал и по-малкият му брат Константин. От тогава те били неразделни до гибелта си и дружно направили великото и удивително дело - създаванетo на славянската книжовност и на християнската култура измежду славяните. Св. Методий се празнува и на 11 май заeдно със Св. Кирил.

На 6 април се отбелязва и успението на Св. Ехтихий. Св. мъченициТимотей и Диоген.

Имен ден честват всички с името Страхил.  

На тази дата умират Свети Методий, британския крал Ричард Лъвското Сърце, американският публицист Айзък Азимов, принца на Монако Рение III и българският публицист Георги Коритаров.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР