През 1969 г. гигантско земетресение край бреговете на Португалия образува

...
През 1969 г. гигантско земетресение край бреговете на Португалия образува
Коментари Харесай

Край бреговете на Португалия земната кора се „бели“?

През 1969 година гигантско земетресение край крайбрежията на Португалия образува цунами, което умъртви няколко десетки души. Около 200 години преди този момент още едно, по-голямо земетресение е блъснало същия регион, убивайки към 100 000 души и унищожавайки град Лисабон.

Две трусове на едно и също място в продължение на няколко стотин години не са причина за паника. Но това, което зашеметява сеизмолозите при тези трусове е, че те се случват в относително равни пластове на океана – надалеч от всевъзможни разломи или пукнатини в земната кора, където тектонските плочи се плъзгат една над друга, освобождавайки сила и причинявайки трусове.

Няма безапелационни пояснения от какво са подбудени тези трусовете в видимо тиха област?

Една концепция е, че тектоничната плоча се „ бели “ и разделя на два пласта – горната повърхнина се отлепва от дънния слой – събитие, което в никакъв случай до момента не е било следено, заяви група учени през април на Общото заседание на Европейския съюз на науките за Земята, извършено във Виена.

Този „ пилинг “ на тектонската плоча, може да сътвори нова зона на субдукция, или област, в която една тектонична плоча се пъха под друга, съгласно тази доктрина.

Според National Geographic „ пилингът “ евентуално се задвижва от водно-поглъщащ пласт в средата на тектоничната плоча. Този пласт може да е минал през геологичен развой, наименуван серпентинизация. При него водата, която се просмуква през пукнатините, трансформира пласта през който минава в меки зелени минерали. Сега, този трансформиран пласт може да аргументи задоволително уязвимост в плочата, с цел да се отлепи от горния пласт. Този „ пилинг “ може да докара до дълбоки фрактури, които провокират дребна зона на субдукция, оповестява National Geographic.

Групата учени, докладвали за този развой, не е първата, която предлага сходна концепция, само че е първата, която дава някои съответни данни за нея. Те са тествали хипотезата си с двуизмерни модели и предварителните им резултати демонстрират, че сходен тип активност е в действителност допустима, въпреки и към момента да не е потвърдена изрично.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР