През 1964 г. Жан-Пол Сартр е номиниран за Нобелова награда

...
През 1964 г. Жан-Пол Сартр е номиниран за Нобелова награда
Коментари Харесай

Сартр отказа Нобеловата награда за литература: Писателят не трябва да бъде превръщан в институция

През 1964 година Жан-Пол Сартр е номиниран за Нобелова премия за автобиографичната повест „ Думите “. Като мотивация за неговото номиниране е посочено: „ За работата му, която, богата на хрумвания и изпълнена с дух на независимост и търсене на истината, е оказала огромно въздействие върху нашата ера “. На 22 октомври 1964 година Сартр в обществено известие, направено пред шведската общност отхвърля да одобри присъдената му Нобелова премия за литература. Писателят отхвърля премията по персонални и справедливи аргументи. Сред персоналните му аргументи е правилото постоянно да отхвърля публични почести. Моралните му убеждения го подтикват да отхвърля награди, защото счита, че това ще ограничи смисъла на неговото творчество и че на първо място писателят не би трябвало да разрешава да бъде трансфорат в институция.

Обективните аргументи на Жан-Пол Сартр са обвързани с неговите идеологически възгледи. Той е уверен, че обменът сред Изтока и Запада би трябвало да се прави сред хората и сред културите без намесата на институциите. Освен това, той счита, че награждаването му може да бъде незаслужено интерпретирано, защото някои от  връчените до този миг награди не показват еднообразно писатели от всички идеологии и народи.

В бюлетин „ Международна информация “ на Българска телеграфна агенция четем:

Жан-Пол Сартр лауреат на Нобеловата премия за литература за 1964 година

Стокхолм, 22 октомври 1964 година /БТА/ Днес шведската академия присъди Нобеловата премия за литература за 1964 година на френския публицист Жан Пол Сартр.

Съгласно традицията премията би трябвало да бъде връчена на Сартр на 10 декември от шведския крал Густав Адолф при тържествена гала в Концертната зала в Стокхолм.

***

Сартр се отхвърля от Нобеловата премия

Париж, 22 октомври 1964 година /БТА/ Веднага откакто бе обявено, че на Жан-Пол Сартр е присъдена Нобеловата премия за литература за 1964 година, писателят декларирал пред представител на организация Франс прес, че отхвърля да одобри премията. Той не съобщил аргументите за своя отвод, а споделил единствено, че ще даде обяснения по-късно.

***

Защо Жан-Пол Сартр се отхвърля от Нобеловата награда?

Париж, 23 октомври 1964 година /ТАСС/ Почти по едно и също време със известието че Нобеловата награда за литература през 1964 година се дава на видния френски публицист Жан Пол Сартр, стана известно, че Сартр се отхвърля от тази премия. Какво е подбудило писателя да вземе това решение?

Обяснявайки аргументите за отхвърли си, Жан-Пол Сартр съобщи пред публицистите: „ При сегашните условия Нобеловата награда обективно наподобява като премия или за западни писатели или пък за непокорници от Изток. Тази награда да вземем за пример не беше дадена на Пабло Неруда – един от най-големите поети на Америка. Никога съществено не се е говорило тя да бъде дадена и на Луи Арагон, който я заслужава изцяло. Достоен за жалост е фактът, че наградата беше дадена на Пастернак, преди да бъде почетен с нея Шолохов, и че единственото руско произведение, удостоено с премията, е книга, издадена в чужбина… “

Жан-Пол Сартр е първият лауреат, който непринудено се отхвърля от към този момент връчена или оповестена премия. Преди него има редица номинирани, които се отхвърлят от наградата, най-често заради политически напън. Единственият различен лауреат, който се отхвърля непринудено от купата е виетнамският политик Ле Дък Тхо, който е почетен с Нобелова премия за мир през 1973 година за приноса му в договарянията по мирното съглашение за преустановяване на Виетнамската война,водени с Хенри Кисинджър, държавен секретар на Съединени американски щати (1973-1977). Ле Дък Тхо отхвърля премията, тъй като все още на връчването ѝ Виетнам още е във война и не е реализиран мир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР