През 1960 г. за първи път се появява хормонална перорална

...
През 1960 г. за първи път се появява хормонална перорална
Коментари Харесай

Хормонална контрацепция - как да се предпазим?


През 1960 година за първи път се появява хормонална перорална контрацепция, която е композиция от естроген и прогестаген. От естрогените най-употребявани са Ethinyl estradiol и Mestranol. Прогестагените в контрацептивите са синтетични и производни на 19-Nortestosteron, от които най-често се употребява Norgesterel и неговият деен изомер - Levonorgestrel.

Всички хормонални способи на контрацепция работят посредством съчетаване на директни и косвени резултати върху яйчниците, ендометриума и маточната шийка.

Комбинираните хормонални препарати работят върху хипоталамуса посредством понижаване продукцията на гонадотропин - releasing хормоните и върху хипофизата, като трансформират отговора й към тези хормони. Това води до инхибиране (потискане) на овулацията.

Под въздействие на хормоналните таблетки, ендометриумът става тъничък и се намалява секрецията на гликоген от него, който е нужен за преживявяне на оплодената яйцеклетка в самото начало. С други думи, ендометриумът става несъответствуваща среда.

Под въздействие на прогестагените в хормоналните таблетки, цервикалната слуз става гъста, мътна и оскъда по количество, което я прави неподходяща среда за навлизането и миграцията на сперматозоидите.

Започването на оралните контрацептични таблетки става при наложително изписване от доктор експерт по акушерство и гинекология. По-голяма част от таблетките са по 21 в опаковка, което значи, че се одобряват 21 дни и 7 дни се почива, т.е. имитира се естествен 28 дневен менструален цикъл. Има и комбинирани таблетки, при които след приема на 21 дейни таблетки, се одобряват седем дни плацебо таблетки - общо 28 таблетки в опаковка. При първичния банкет на таблетките, първото хапче взима с първия ден на цикъла - т.е. със започването на менструацията. Пият се 21дни, почива се седем. В почивката, обиковено на 2-3-ти ден се появява, така наречен пробивно кървене, или псевдоменструация. То е много по-оскъдно от естественото менструално кървене поради

резултата на хапчетата върху ендометриума (лигавицата ) на матката. Независимо от съществуването на тази псевдоменструация, новата опаковка се стартира след тези седем дни отмора. Първият месец контрацепцията е с понижена сигурност, само че в идващите месеци на банкет на таблетките, тя доста се покачва. Хубаво е дамата да свикне да ги взима едновременно на денонощието, с цел да ѝ стане табиет. Ако е пропуснат банкет на таблетка, хубаво е тя да се вземе незабавно, щом дамата се сети. При съществуване на чести повръщания, както и диарии, успеваемостта от приема на хормоналните контрацептивни таблетки е намалена, защото те се всмукват в тънките вътрешности и метаболизират през черния дроб.

Свързани публикации.. Вътрематочни контрацептиви 0 Бариерни контрацептични способи 0 5 eстествени метода на контрацепция 0

Най-честите странични резултати на хормоналните контрацептиви
Нарушение на менструалния цикъл под формата на зацапващи и пробивни кръвотечения. Обикновено са по-изразени в първите 3-4 месеца. Ако недоволствата продължат, може да се окаже, че таблетките са нискодозирани за даденатажена, което да наложи замяната им с по-високодозирани. Гадене и повръщане, изключително в началните месеци на банкет на таблетките. Ако са чести успеваемостта на таблетката е понижена.

Главоболие - може да се появи по време на седем дневната отмора от банкет на таблетки и припомня естественото главоболие, което от време на време съпътства менструацията, само че може и да е под формата на тежък мигренозен припадък. Ако главоболивто е съвсем с непрекъснат темперамент, би трябвало да се прекрати приема на таблетките. Повишена пигментация по кожата. Намаляване концентрацията на серотонина и пиридоксина, което е отговорно за съществуване на депресивни положения. Промяна в либидото на дамата. Понижаване на имунитета, както през бременността, само че в по-слаба степен.

Поради анаболния резултат на прогестагените е допустимо повишение на апетита и смяна в телесното тегло. Може да се дължи и на нараснала податливост към задържане на течности в организма.

При комбинираните контрацептивни таблетки, постоянно се следи засилен вагинален флуор. При банкет на таблетки, които съдържат единствено прогестаген пък се следи сухота във влагалището.

Контраиндикации за хормонална контрацепция

Минали

или сегашни сърдечносъдови заболявания;

Състояния, свързани с нараснал риск от венозни тромбози; Временни

или непрекъснати нарушавания на мозъчното кръвообръщение, в това число съществуване на тежка мигрена; Клапни сърдечни болести, изключително съчетани с белодробна хипертония; Чернодробни болести, като хепатит, порфирия, аденом; Естрогенно подвластни злокачествени заболявания; Алергия към някои от съставките; Възраст над 35 години

заради нараснал риск от тромбози; Тютюнопушене; Затлъстяване; Депресивни състояния; Състояния, имащи отношение към абсорбцията и метаболизма на половите хормони.

Спешна контрацепция - emergency contraception, morning - after pill

Този способ има за цел да защищити от зачеване след непротектиран сексуален контакт когато и да е на менструалния цикъл, или при неточност в осъществяването на нагоре описаните способи. Най- ефикасен е, в случай че хапчето се вземе в пърите 24 - 72 часа

от непротектиран сексуален контакт, тъй като по-късно резултатът

е доста намален. Методът има 98% успеваемост, в случай че таблетката се вземе в точния момент. Страничните резултати са като на хормоналните контрацептиви. Най-чест непряк резултат е изместване

или смяна в менструацията за един до три месеца, защото това е хапче с нараснала централизация на хормони. До хапчето за незабавна контрацепция не може да се прибягва безконтролно и всеки месец.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР