През 1949 г. група държави подписаха договор за създаване на

...
През 1949 г. група държави подписаха договор за създаване на
Коментари Харесай

5 факта за НАТО, които може би не знаете

През 1949 година група страни подписаха контракт за основаване на Организацията на Северноатлантическия контракт, по-известна като НАТО. След края на Втората международна война Западна и Източна Европа бяха разграничени от Студената война. Договорът сред Съединените щати, Канада и 10 западноевропейски страни прикани подписалите го да предложат военна поддръжка една на друга, в случай че някоя от страните членки бъде нападната.

От началото на НАТО до момента, алиансът набъбна до 31 страни и се разшири в източноевропейските страни. Ето някои значими детайли от историята на организацията, които може и да не знаете.

1. Стартирането на НАТО стартира по време на Корейската война

Първата фаза на широкомащабната военна организация на НАТО не е директно обвързвана с каквато и да е опасност против 12-те страни-членки. След Втората международна война съдружниците (Allied nations) разделиха Корейския полуостров по 38-ия паралел, което докара до основаването на руско въздействие на север и на американско влияниена юг. През 1950 година Северна Корея нахлува в Южна Корея, стартирайки Корейската война. Съединените щати и други членове на НАТО изпратиха войски за битка със Северна Корея. Междувременно НАТО стартира да оформя и провежда военната си инфраструктура с догатката, че ще би трябвало да се бори против бъдещи офанзиви от Съветския съюз и неговите съдружници.

По времето, когато Корейската война публично завърши през 1953 година, НАТО откри доста интернационално военно наличие.

2. Присъединяването на Западна Германия към НАТО оказа помощ за задействането на Варшавския контракт

Първите 12 страни, които образуваха НАТО през 1949 година, включваха Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Обединеното кралство и Съединените щати. През 1952 година НАТО приема две нови членки - Гърция и Турция. След това, през 1955 година, НАТО разрешава на Западна Германия да се причисли към редиците му.

След Втората международна война съдружниците разделиха Германия и започнаха стратегия за разоръжаване, с цел да предотвратят бъдеща немска военна експанзия. Западна Германия се съюзи със Съединените щати и други страни от НАТО, а Източна Германия се съюзи със Съветския съюз.

През 1955 година обаче Западна Германия се причислява към НАТО и стартира да се превъоръжава. Съветският съюз не беше във екстаз.

По-малко от две седмици откакто Западна Германия публично се причисли към НАТО,  Съюзът на руските социалистически републики и седем други страни в Източна Европа подписаха Варшавския контракт.

Подобно на Северноатлантическия контракт от 1949 година, който сътвори НАТО, Варшавският контракт прикани всички подписали го страни да се пазят взаимно при положение на нахлуване. Пактът включва Албания, България, Чехословакия, Източна Германия, Унгария, Полша и Румъния.

3. Франция отдръпна военната си поддръжка от НАТО за повече от 40 години

НАТО е политическа и военна организация. През 1966 година един от създателите на НАТО Франция реши да се отдръпна от военните си задължения към НАТО.

Тогавашният френски президент Шарл дьо Гол, известният бригаден военачалник, оказал помощ за освобождението на окупираната от германците Франция и основаването на краткотрайно държавно управление незабавно след отстъплението на германците, взема това решение. Въпреки че Франция играе значима роля в ранните години на НАТО, Дьо Гол беше не е бил неудовлетворен от позицията на Франция в организацията и изпада в спор с други държави-членки. Освен това той желае да откри френска военна самостоятелност.

Франция се причислява още веднъж към НАТО едвам през 2009 година, при президента Никола Саркози.

4. НАТО се базира на своя боен ангажимент по основополагащия член 5 за първи път след 11 септември

НАТО открива военно наличие по време на Студената война, като член 5 от Северноатлантическия контракт приканва за групова защита. НАТО обаче в никакъв случай не се е позовавал публично на този член по време на Студената война. Първият път, когато НАТО се базира на член 5 е след офанзивите на 11 септември против Съединените щати през 2001 година През октомври оназа година НАТО започва първата си антитерористична интервенция - всъщност доста страни от НАТО помогнаха за наблюдаване на въздушното пространство над Съединените щати.

По това време НАТО одобри четири членки: Испания  през 1982 година, а Чехия, Унгария и Полша се причислиха през 1999 година Последните три страни са някогашни членки на Варшавския контракт, който завърши през 1991 година

5. След Студената война някогашните страни от Варшавския контракт се причислиха към НАТО

Обединението на Източна и Западна Германия и разпадането на Съветския съюз алармираха за края на Студената война. През идващите три десетилетия някогашните членки  на Варшавския контракт започнаха да стават членки на НАТО.

Източна Германия беше първият някогашен руски съдружник, който се причисли, и се сплоти още веднъж със Западна Германия, която към този момент беше член. В НАТО влязоха някогашните участници във Варшавския контракт България, Румъния и Словакия през 2004 година Албания, която се отдръпна от Варшавския контракт през 1968 година, се причисли НАТО през 2009 година

Балтийските страни Естония, Латвия и Литва, които бяха част от Съветския съюз, също се причислиха към НАТО през 2004 година Още пет страни допълват приключват 31-членния съюз на НАТО и това са Словения (присъединена през 2004 г.), Хърватия (2009 г.), Черна гора (2017 г.), Северна Македония (2020) и Финландия (2023).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР