През 1946 г. Джон Екерт, Джон Мокли и техни колеги

...
През 1946 г. Джон Екерт, Джон Мокли и техни колеги
Коментари Харесай

На 14 юни 1951 г. във Вашингтон е представен първият компютър, предназначен за масова употреба

През 1946 година Джон Екерт, Джон Мокли и техни сътрудници от техникума по електроинженерство „ Мур” към Университета на Пенсилвания построяват първия широкомащабен електронен компютър за военните. Тази машина става известна като ENIAC (Electrical Numerical Integrator and Calculator).

Тя работи с 10-цифрени цифри и може да умножава две такива цифри със скорост 300 творби в секунда, намирайки резултата от всяко произведение в таблица за умножение, съхранена в нейната памет. ENIAC е към 1000 пъти по-бърз от предходното потомство електромеханични компютри с релета.

Първото потомство програмируеми електронни компютри се появяват през 1947 година Тези групи машини включват EDVAC и UNIVAC - първите серийно създавани компютри. За първи път тези компютри включват използването на същинска памет с случаен достъп за предпазване на части от програмата и данни, които са били нужни бързо. Обикновено те са се програмирали на машинен език. Все отново в тази епоха се откроява една машина - UNIVAC, Universal Automatic Computer, която е първият същински компютър с общо предопределение, планиран да се употребява за боравене и с букви, и с цифри.

Любопитен факт е, че през 1941 година, две години преди началото на плана ENIAC, Мокли посещава лабораторията на Джон Атанасов в университета в Айова. Атанасов към този момент е бил основал профилиран компютър за решение на системи линейни уравнения, построен също посредством електронни лампи, въпреки и не толкоз мощен като ENIAC. Когато Мочли и Екърт вземат решение да патентоват, Атанасов ги дава под съд и чак през 1974 година Федералният съд на Съединени американски щати взема решение, че той е откривателят на електронния компютър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР