През 1944 г. излиза Светлина от газова лампа - филм

...
През 1944 г. излиза Светлина от газова лампа - филм
Коментари Харесай

Какво е gaslighting и как ни влияе

През 1944 година излиза " Светлина от газова лампа " - филм с Ингрид Бергман по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 година

В пиесата, а и във кино лентата, брачният партньор на основната героиня трансформира разнообразни елементи в дома им, с цел да я накара да се съмнява във усещанията си и да мисли, че полудява. Едно от нещата, които прави, е да затъмнява газовите лампи.

Оттам логиката на психиката взаимства и терминът gaslighting - " газово осветяване " или " затъмняване ". Това е доста рискова манипулативна техника, при която употребяващият я се стреми по всевъзможен метод да принуди жертвата да се усъмни в трезвата си преценка.

Терминът се употребява, с цел да опише форма на прочувствена корист, при която един човек последователно манипулира различен, с цел да придобие надзор над него. Обикновено манипулаторът се преструва, че схваща неправилно жертвата си, или слага под въпрос спомените ѝ.

Този развой изпраща жертвата в серпантина на комплициране, която стартира с съмнение и може да приключи с меланхолия. Самочувствието на манипулирания субект става все по-ниско, като той слага под въпрос своите мисли и отзиви. С накриво разбиране на действителността, манипулираните се чудят дали са прекомерно чувствителни, или луди, по-често се извиняват и лъжат околните си, с цел да прикрият държанието на насилника, написа Independent.

Тази манипулативна техника се ползва постепенно и деликатно, тъй че жертвата да не осъзнава, че върху нея се влияе.

Сред главните похвати на хората, употребяващи gaslighting, е да ни лъжат най-безочливо, да отхвърлят, че са създали нещо, даже да имаме доказателства, да употребяват всичко, което обичаме, като оръжие, да ни изтощават с времето. Обикновено дейностите им не съответстват и с думите.

Манипулаторите знаят също, че объркването ни прави по-слаби, пробват се да ни убедят, че всички други лъжат, и ни карат да си мислим, че сме луди.

Gaslighting е една от най-опасните техники за операция, която се употребява освен от обособени човеци, само че и от цели институции и съгласно последни изследвания все по-често се постанова в последно време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР