През 1939 г., видният пловдивски археолог Димитър Цончев, провежда проучвания

...
През 1939 г., видният пловдивски археолог Димитър Цончев, провежда проучвания
Коментари Харесай

Изложба за Светилището на Асклепий в Паталеница

През 1939 година, видният пловдивски археолог Димитър Цончев, организира изследвания край разположеното южно от гр. Пазарджик село Баткун, през днешния ден част от прилежащото село Паталеница.

Наред с голям брой мраморни статуи и оброчни плочки, той открива останките на античен храм, отдаден на бога врач Асклепий. Археологическите находки демонстрират, че във времето от края на 1-ви до края на 4-ти век сл. Хр., светилището е било значим набожен център и е привличало поклонници от близо и надалеч.

Изложбата “Богът врач: Светилището на Асклепий край с. Паталеница ” е опит да се показват пред необятната аудитория вълнуващите истории зад този археологически обект. Посетителите ще имат опция да надникнат в предишното както посредством данните, разкрити при изследванията, по този начин и посредством персоналните истории на поклонниците, посетили светилището преди близо 2000 години. Представените в изложбата мраморни монументи, и през днешния ден носят, издялани в камъка, техните думи на вяра за излекуване.

Смята се, че по време на съществуването си, светилището край с. Паталеница е било едно от най-големите и значими места на респект в цяла Тракия. Наред с историята на обекта, посетителите ще имат опцията да научат освен това за медицината през античността, за култа на господ Асклепий, както и за тяхното значение в района.

Изложбата е част от честванията във връзка със 125 годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев.

Тя се откри на 21 декември 2023 година и ще остане в РАМ – Пловдив до 13 април 2024 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР