През 1927 г. Александър Флеминг откри пеницилина, който се счита

...
През 1927 г. Александър Флеминг откри пеницилина, който се счита
Коментари Харесай

5 силни антибиотика от природата

През 1927 година Александър Флеминг откри пеницилина, който се смята за първия антибиотик на западната медицина. От тогава медикаментите за битка с бактериалните инфекции избавиха милиони животи по света.

Въпреки потребните свойства на тези химични субстанции обаче, някои бактерии и вируси към този момент не са им подвластни и антибиотиците, които преди се справяха с другите инфекции, внезапно стопираха да работят или не са задоволително ефикасни. Така вирусите оцеляват и не престават да се развъждат, причинявайки повече вреди на организма. Това се трансформира в един от сериозните проблеми на опазването на здравето по света.

За наш шанс обаче в природата към момента съществуват голям брой лечебни растения с антибактериални свойства. Те са добра опция в лекуването на инфекции при положение на антибиотична устойчивост или предпочитание да се избегнат страничните резултати от приема на антибиотици.

Природни други възможности на антибиотиците

Природата е дарила индивида с голям брой лечебни растения за оправянето с инфекции. Те са способни да укрепят имунитета, да защитят „ потребните бактерии “ и да се преборят с възпаленията.

1.     Пробиотици

Стомашно-чревният тракт е комплицирана екосистема, която поддържа нежен баланс с множеството микроорганизми, които се намират там. Микрофлората на червата е от значително значение за защитните сили на организма. Експертите постоянно споделят, че 80% от имунитета се намира точно там.

Полезните микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния тракт, могат да бъдат елементарно унищожени от множеството нездравословни въздействия, да вземем за пример медикаменти, алергични реакции, стрес, прекаляването със сладките неща, нездравословните храни, пестицидите и хлора в питейната вода. Дисбалансът в чревната микрофлора води до нарушавания в работата на други органи и системи.

Пробиотиците са потребни за организма бактерии, които имат удобно деяние върху микрофлората на червата, стопират растежа на нездравословните бактерии, оказват помощ за положителното храносмилане, укрепват имунитета, защищават от инфекции. Хората с задоволително потребни бактерии в червата са по-устойчиви на болести и се радват на положително здраве.

Лактобактериите и биофидобактериите също поддържат хармонията в чревната флора, произвеждайки органични съединения, като млечна и оцетна киселини, както и водороден прекис, които покачват киселинността в червата и не позволяват размножаването на нездравословните бактерии.

Пробиотиците създават и бактериоцини, субстанции, които работят като естествени антибиотици и убиват нежеланите микроорганизми.

Киселото мляко и други млечни артикули, които съдържат биофидобактерии и лактобактерии, се употребяват като лечебно средство от антични времена. Но някои подсладени млека да вземем за пример са изгубили доста от потребните пробиотици. Затова специалистите предлагат натуралните артикули.



2.     Масло от риган

Проучванията на учените демонстрират, че маслото от риган е със мощно антибактериално деяние и без каквито и да било съществени странични резултати. Затова в доста случаи се предлага като допълнение или опция на антибиотиците.

Мощното бактерицидно деяние и успеваемост на маслото от риган се дължи на веществата тимол и карвакрол, които са негови съществени биоактивни съставни елементи. Спектърът му на деяние е сравним с този на най-широкоспектърните синтетични антибиотици. Множеството клинични изследвания демонстрират, че маслото от риган по едно и също време потиска огромна част от познатите на медицината болестотворни бактерии и облекчава възпалителните процеси. То е дейно при инфекции на синусите, възпалени сливици, бронхити, гъбички в устната празнина, както и инфекции на стомашно-чревния тракт и хранителни отравяния, породени от бактерията ешерихия коли.



3.     Чесън 

Противомикробното деяние на чесъна е необятно известно. Той убива бактериите и пази организма от инфекции. Клиничните изследвания демонстрират, че по успеваемост той се равнява на пеницилина, стрептомицина, еритромицина и тетрациклина. Освен това се бори сполучливо с някои бактерии, които към този момент не реагират на синтетичните антибиотици. Известен факт е също, че миризмата на прясно разрязан чесън убива бактериите в радиус от 20 см.

Като лечебно средство може да се употребяват както скилидки, по този начин и чесново масло. За да го приготвите в домашни условия, счукайте чесъна и го оставете да престои няколко дни в обичаното ви растително масло.

4.     Прополис

Известен още като пчелен клей, прополисът е смолисто вещество с потвърдени антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства. Пчелите го употребяват като строителен материал и за стерилизация на кошера. Те го събират от растенията и безусловно застилат целия кошер с него.

Съвременните изследвания демонстрират, че противобактериалните свойства на прополиса се дължат на множеството флавоноиди, които съдържа, като гелангин, пиноцембрин и други Той се употребява от антични времена като лечебно средство и се приема както външно, по този начин и вътрешно под формата на спиртен или воден извлек.

Освен че се бори с инфекциите, пчелният клей укрепва имунитета, оказва помощ при язви, гастрит и колити, стомашно-чревни болести, възпаления на устната празнина.

Прополисът обаче не се предлага на деца под 3 години и хора, алергични към пчелни артикули.

5.     Куркума

Куркумата е съществена фалшификация в индийската кухня и добре изучен естествен антибиотик. Тя се бори с редица болестотворни вируси, бактерии и гъбички. Освен това е чудесно противовъзпалително средство. Голяма част от потребните свойства на куркумата се дължат на куркумина, който успокоява възпалителните процеси.

Ефективен лек при  простуди и настинки е комбинацията от куркума и мед.  В стъклен буркан смесете 100 г мед с 10 г куркума на прахуляк и оставете на престои една нощ. След това първия ден приемайте по 1/2 ч.л. на всеки час, втория на всеки два часа, а на третия – заран, обед и вечер.

При възпалено гърло добър асистент са гаргарите с куркума. В 1 чаша топла вода прибавете ½ ч.л. куркума на прахуляк. Правете гаргара заран и вечер. След това в продължение най-малко на един час не консумирайте храна и течности.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР