През 1917 г. три деца във Фатима, Португалия, твърдят, че

...
През 1917 г. три деца във Фатима, Португалия, твърдят, че
Коментари Харесай

Какво наистина се случва по време на „Чудото на Слънцето“ през 1917 г.

През 1917 година три деца във Фатима, Португалия, настояват, че до момента в който се прибират към дома от паша на овцете, им се явява Дева Мария.

Според тях тя споделя, че ще се появява още веднъж на 13-ия ден от всеки месец в продължение на шест месеца, преди да изчезне. Слухът за това знамение се популяризира и в града стартират да прииждат гости. Но Мария се явява единствено на Лучия, най-голямото от децата, която по-късно разказва видението на другите. Според разказите на децата Мария дава обещание, че при последното си посещаване, на 13 октомври 1917 година, ще предложи доказателство на всички под формата на знамение.

Слухът се разнася и почти 70 000 души идват в града с вярата да станат очевидци на обещаното събитие. И огромна част от тълпата не остава разочарована, защото, когато в небето видяла феномен, който след това става прочут като „ Чудото на Слънцето “. Различни очевидци оповестяват, че Слънцето – което нормално е кръгче в небето – се спуснало към Земята, след което се върнало в първичното си състояние, завъртяло се е към себе си и провокирало проблясъци на цветна светлина.

„ Гледайки към Слънцето, забелязах, че всичко потъмнява. Погледнах първо към най-близките обекти, а по-късно разширих погледа си далеко, чак до хоризонта. Видях, че всичко е придобило аметистов цвят. Обектите към мен, небето и атмосферата, бяха със същия цвят. Всичко, както наоколо, по този начин и далеко, се беше трансформирало, придобивайки цвета на остаряла жълта дамаска “, споделя Хосе Мария де Алмейда Гарет, професор по естествени науки, станал очевидец на събитието, макар че някои настояват, че този роман в действителност идва от сина му.

„ Хората изглеждаха по този начин, като че ли страдат от жълтеница, и си припомням какъв брой занимателно ми стана, че ги виждам да наподобяват толкоз грозни и непривлекателни. Моята лична ръка беше със същия цвят “, продължава той. „ Всички феномени, които описах, бяха следени от мен в умерено и ведро положение на духа и без никакви прочувствени разстройства. Другите да ги поясняват и изясняват. “

Слънчево куче

И по този начин, какво в действителност се случва? Е, едно нещо, което знаем сигурно, е, че на този ден със Слънцето не се е случило нищо извънредно, като се има поради, че явлението не е следено на никое място другаде на Земята. Каквото и да се е случило, то е било на локално равнище.

Едно от обясненията, препоръчани от Артур Вировски от Технологичния университет в Лодз, е, че очевидците може да са видели „ слънчево куче “ (известно също като Псевдо Слънце и Слънце Фантом), което се предизвиква от облаци от ледени кристали високо в атмосферата. Тези облаци могат също по този начин да разпилян цвят по небето, което може би изяснява видяното от очевидците.

Но очевидците споделят доста разнообразни описания на видяното – от въртящи се колела светлина сходно на заря до това, че Слънцето си трансформира цвета като дискотека. Няма и фотоси на събитието, макар тълпата от 70 000 души и наличието на пресата.

 Newspaper fatima 353

Много по-вероятно е обяснението, че тълпата е изпаднала в всеобща нервност в композиция с слънчева ретинопатия, или изгаряне на ретината, от прекомерно дългото гледане на Слънцето. Това е положение, което е документирано при по-късни религиозни лица, които са се взирали прекомерно дълго в Слънцето по време на религиозни ритуали.

Симптомите, в това число смяната на цвета и видимо местещо се Слънце в небето, изясняват събитията доста по-добре от кучето, като се има поради, че не всички са станали очевидци на явлението. Може би някои просто са били прекомерно рационални, че да повярват на знамение, разказано от три деца, и не поглеждат непосредствено към звездата ни.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР