През 1850 година младо момиче от Западна Африка се запознава

...
През 1850 година младо момиче от Западна Африка се запознава
Коментари Харесай

Сара Форбс Бонета – африканското протеже на кралица Виктория

През 1850 година младо момиче от Западна Африка се среща с капитан Фредерик И. Форбс, английски пълководец на борда на транспортен съд Бонета и представител на кралица Виктория. Тогава детето на име Айна даже не подозира, че в скоро време ще се трансформира в любимката на английската кралска персона.

Родена е през 1843 година в Оке-Одан, район намиращ се в Нигерия, на почитан член на племето Йеуа. Днес е позната с името Сара, само че тогава е наричана с името Омоба Айна. Заради татко си, позицията на момичето в района е като тази на принцеса, в случай че би трябвало да се съпостави с европейската монархия. За жал родният й дом от две години е главното място, откъдето европейските сили си набират плебеи, които по-късно са превозени до захарни плантации в Карибския район и някогашните английски колонии в Северна Америка.

Тази търговия с хора притегля и самите африканци, които продават себеподобните си. Като да вземем за пример могъщото Сонгайско царство, което господства над по-голямата част на Западна Африка. По това време поробват други африканци, които продават скъпо на Англия, Франция, Португалия и Нидерландия към Сенегал. По-близо до Нигерия, царството Дахомей ръководи Бенин още от  XVII век и дълги години извършва ролята на медиатор сред Африка и европейските търговци с плебеи. Армията на царството нападна прилежащи райони и разменя локалните поданици за благосъстояния.

Всичко това се трансформира към средата на XIX век с премахването на робството през 1833 година. Докато в Европа стопират да се употребяват плебеи, процесът в Западна Африка става по-бавен като бизнесът с поробените африканци продължава и през 40-те години на 19 век. Населеното място на Айна също попада в ръцете на мощното царство Дахомей и за жал родителите й няма да бъдат помилвани. Сирачето за разлика от други свои съселяни е пощадено, тъй като е единствено на 5 години. Живота й скоро ще се промени фрапантно с идването на Фредерик И. Форбс.

Капитанът е изпратен с английският транспортен съд Бонета. Мисията му е да играе ролята на представител на кралица Виктория, която желае да се водят договаряния за другарство сред Англия и дахомейския крал Гезо след краят на робството. Африканският аристократ може би от недоумение какво има в поради Форбс го подарява с плебеи, което се е трансформирало в традиция за страната, когато прави покупко-продажби с европейците. В името на кралицата африканците са признати от Фредерик и измежду тях вижда дребната Айна и скоро след срещата си с нея й дава християнското име Сара. Посвещава личната си фамилия на нея, дружно с наименованието на кораба, на който плава.

Докато са на път към Англия, Фредерик разяснява в собствен дневник за интелигентността и мощният темперамент, които Сара има. Представена е и на кралицата, която от пръв взор вижда и удостоверява наблюденията на капитана. Удивена е когато чува какъв брой съвършено африканското момиче е усвоило британският език за малко време. Още тогава Виктория харесва изключително доста Бонета и взема решение да заплати за нейното обучение и я устоя финансово. Оттогава я гледат като част от кралското семейство. Изпратена е да учи в град Джилингхам под зоркото око на известният мисионер Джеймс Шоен и жена му Елизабет, само че все пак постоянно посещава Виктория.

По това време африканците, вместо купувани са интегрирани в английската общественост и са направлявани да живеят кротичък християнски живот като европейците. Като африканско момиче, което толкоз добре се е приобщило към британският метод на живот Сара служи като отличен образец за своите връстници. Затова се счита, че е добра концепция да бъде пратена назад в Западна Африка. През 1851, когато е единствено на 8 години, детето развива неприятна кашлица, поради непознатият английски климат.

В резултат на това е изпратена назад на родният си континент, където прекарва четири години в мемориалното учебно заведение Ани Уелш във Фрийтаун, столицата на Сиера Леоне. След като приключва е върната назад в Англия от кралицата, която доста се е привързала към момичето като я назовава с галеното име “Сали ”. Заради близостта си към фамилията даже е поканена на сватбата на Алиса, щерка на Виктория, за великият херцог на Хесен Лудвиг IV. Сара получава изключително особено внимание от хората, които я назовават “африканската принцеса ”, известна със своят разсъдък.

В ранните 60 години на 19 век на обществено събитие в Англия се среща с Джеймс Пинсън Лабуло Дейвис, африкански търговец с насъбрани благосъстояния от сполучливия си бизнес. Той също получава много внимание от британското общество. Не губи време и желае ръката й от кралица Виктория, която утвърждава предлагането, макар огромната им възрастова разлика.

Тогава Сара е единствено на 18 години, до момента в който брачният партньор й – на 33-годишна възраст. Сватбата им се състои на 14 август 1862 година в църквата „ Свети Николай Мирликийски “ в Брайтън. След този благополучен миг двойката се мести във Фрийтаун и скоро по-късно се ражда първото им дете, малко момиченце, кръстено на кралица Виктория. В знак на положителните връзки със Сара, Виктория се съгласява да стане кръстница на бебето. Едно след друго ще последват още две деца – момченцето Артур и второ момиче на име Стела.

Щастливите дни на фамилията ще бъдат прекратени, когато младата Бонета се заразява с туберкулоза. Тази инфекциозна болест е изключително публикувана в международен мащаб през 19 век и не съществува ефикасен лек. Най-доброто лекуване, което се предлага е да води спокоен живот. Заради това се мести на португалския остров Мадейра, където климата е по-благоприятен към засегнатите бели дробове на Сара. Придружена е от брачна половинка си, който по това време изпитва проблеми с бизнеса си.

Същевременно най-голямата им щерка Виктория е в Англия, където учи в колежа Глостършайр. За жал Бонета не съумява да се възвърне и умира на 15 август 1880 единствено на 37-годишна възраст. Кралицата научава дни по-късно за трагичната орис на скъпата си другарка. Джеймс в чест на брачната половинка си издига гранитен обелиск, висок три метра на мястото, където Сара израства. На него изпъква надписа “В памет на принцеса Сара Форбс Бонета ”, наследство за историята на тази забележителна жена.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР