През 1829 година руски войници построяват църквата Света Троица“ в

...
През 1829 година руски войници построяват църквата Света Троица“ в
Коментари Харесай

​Църквата в село Айдемир е строена преди повече от 180 години от руски войници

През 1829 година съветски бойци построяват църквата „ Света Троица “ в силистренското село Айдемир.

Осветена е през 1834 година от митрополит Григорий, на 11 юни 1834 година в деня, когато се чествал празника на Света Троица – Петдесетница. И през днешния ден там се пазят скъпи предмети оставени от това време – свещници направени от цеви на пушки, скъпи книги и ръкописи. Обявена е за монумент на културата с локално значение и е най-старият църковен храм в района.

За да имат свое място за поклонение, разположените в село Айдемир съветски военни построяват църквата Света Троица. Съграждат я от плетени пръти и я измазват с тиня.

От съветските бойци са непокътнати два от първите свещници в църквата, както и скъпи икони.

Преди 15 години инцидентно отец Георги открива плащеница с надпис – град Казан, Русия 1828 година. На нея са извезани облиците на Исуус Христос, Божията майка и апостолите.

Край църквата в миналото е имало и гробище на съветските бойци. За това свидетелстват откритите през годините надгробни плочи и кръстове. Преди пет години от тези камъни отец Георги прави чешма в църковния двор.

Камбаната в миналото е била поставяна на плодно дърво. Новата камбана обаче с годините се напукала и била претопена, само че хората споделят, че към този момент нямала остарелия тон./ Бнт
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР