През 1815г. се състои Битката при Ватерло Наполеон I претърпява

...
През 1815г. се състои Битката при Ватерло Наполеон I претърпява
Коментари Харесай

На този ден: Италия е провъзгласена за република

През 1815г. се състои Битката при Ватерло Наполеон I претърпява проваляне, което довежда до неговата повторна и дефинитивна абдикация от френския трон. Наполеон се завръща на власт и интервалът, в който още веднъж е отпред на Франция е прочут като Стоте дни на Наполеон.

След връщането на Наполеон на власт доста страни, които са се съпротивлявали срещу него, стартират да събират войски. Противниковите на Наполеон армии се командват от англичанина Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Гебхард декор Блюхер. Армиите се събират покрай североизточната граница на Франция. Наполеон избира да ги нападне, вместо да ги изчака да навлязат във Франция.

Битката е равностойна, само че обединената войска против Наполеон съумява да завоюва. 25 000 са убитите френски бойци, а от обединената войска умират 21 000.


Битката при Ватерло

Тази борба поставя завършек на Стоте дни на Наполеон, които стартират през март 1815 година след завръщането на Наполеон от остров Елба, където е заточен след борбата при Лайпциг през 1813 и военните интервенции във Франция през 1814 година

След окупацията на Франция от страна на Германия Шарл дьо Гол прави послание към френския народ, в което приканва да се поддържа Френската опозиция. Окупацията пада на 25 август 1944г.

През 1946г. Италия е провъзгласена за република след референдум . Страната е обединена през 1861г. и оттогава до 1946г. е монархия. С идването на Мусолини обаче въздействието на кралската институция понижава много и това довежда до нещата до смяна в устройството на страната. Членовете на кралското семейство са изпратени в заточение поради връзките си с фашисткия режим. Също по този начин е неразрешено на мъжките наследници на Савойската династия да влизат в страната до 2002г. Последният монарх на Италия е Умберто II, който умира в заточение през 1983г.

През 1979г. във Виена Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики подписват съглашение за ограничение на стратегическите оръжия Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи 2 . В австрийската столица договорът е подписан сред държавните глави на двете страни - Джими Картър и Леонид Брежнев. Това е един от договорите по време на Студената война, които определян като решителен, че не се е стигнало до директни военни дейности.

 Брежнев и Никсън

През 1983г. Сали Райд става първата американка, която е летяла в космоса . Райд лети за първи път в космоса на " Чалънджър ", задача STS-7 и прекарва 6 денонощия. Първата жена в космоса изобщо е рускинята Валентина Терешкова, която лети с " Восток 6 ". през 1963 година

През 1989г. Бирма публично приема ново си име Миамар, което носи и до през днешния ден.

През 1882г. е роден българският комунистически водач Георги Димитров , който ръководи България след идването на комунизма в България. Димитров е отпред на страната 1949г. когато умира в Съюз на съветските социалистически републики.

Рожден ден чества английският музикант Пол Маккартни , който е част от една от най-великите групи в света - Бийтълс. Рожден ден чества и българският президент Румен Радев .

От туберколоза умира българският стихотворец Христо Смирненски . Умира съветският публицист Максим Горки и българския артист Антон Горчев .



Световен ден на филателията . На този ден през 1926 година в Париж е учредена Международната организация по филателия. Филателията значи систематично събиране и проучване на пощенски марки и документи.

Днес се отбелязва и деня на достолепието на болните от аутизъм (Autistic Pride Day), който се празнува от 2005г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР