През 1808 г. в Мелбърн (Англия) проплаква бъдещият баща и

...
През 1808 г. в Мелбърн (Англия) проплаква бъдещият баща и
Коментари Харесай

Изкуството на бизнеса: Томас Кук – бащата на модерния туризъм

През 1808 година в Мелбърн (Англия) проплаква бъдещият татко и създател на туристическите пътувания с обща цена. Днес услугата се назовава „ туристически пакет “. Почти 148 години от първото пътешестване на Томас Кук, написаните закони не престават да се употребяват, освен това без особени промени. Той познава плодовете на труда още на 10-годишна възраст и търси всяка добра опция за облага. След наблюдения на транспортния бизнес, бъдещият създател вижда една доста добра опция и за двете страни.

Вярвайки в триумфа на тази бизнес тактика, той написа оферта за 570 души, които на 5 юли 1871 година ще подхващат непретенциозно пътешестване от Лестър до Лъфбъроу (около 17 километра) за цена на билета от един шилинг. Като бонус, гостите ще могат да се разходят из града, да получат оркестър разполагаем във влака, както и да се ободрят с топли питиета и сандвичи. Бъдещият туристически необут даже предлага занимателна стратегия на гостите. Като всеки прохождащ предприемач, Томас избира да не взима пари, а да ревизира дали в действителност неговата доктрина е вярна. Към тази история не би трябвало да се не помни и още един занимателен претекст – вредите от алкохола през Викторианската ера. Пътниците от първото пътешестване са били точно фенове на въздържанието, а самият Кук (също обожател на идеята) ще прекара целия си живот, без да близне капка алкохол.

С времето ще излиза наяве, че никой не е подозирал какъв брой надалеч отива влака и мнозина за първи път ще посещават нови дестинации на километри от комфорта на дома.

Социалният фактор също дава голям триумф на прохождащата компания. 19-и век се оказва сериозен съдник за младите необвързани дами. Благодарение на груповите пътешествия като обществен феномен, доста млади дами хвърлят гоблените и стартират да пътуват. Достъпният билет на влака подсигурява освен самостоятелност, само че и отбрана от всевъзможни главоболия и беди.

 Thomas_Cook_Building,_Leicester,_panels

Снимка: By NotFromUtrecht – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9729174

И до момента в който Викторианската ера предложила първокласните способи за пътешестване на междинната и висшата класа, бедният англичанин трябвало да се моли на обущаря си за по-здрави обувки. Железницата също имала тресчици (понякога греди) за дялане – отворените купета били предизвикателство и за най-здравият организъм, а флората и фауната от микроби можели да притеснят и най-скептичния доктор.

Личната мотивация на Томас също не е за игнориране. Основателят на една от най-големите туристически компании в света е вярвал, че с пътешестване може да промени индивида към по-добро. Пътешествието давало обучение и опция на тези, които не могли да се изучат (в този случай като самия Томас). Заклетият съперник на алкохола предложил по-интересни прекарвания от визитата на кръчмата, казиното и несъмнено – бардакът. Основен проблем в този случай били хората. Много постоянно проповедникът получавал сурова рецензия, че разрешава на бедните да пътуват. Времето охладило този интерес. Всяка последваща година успявала да донесе повече и повече доходи от количеството продадени билети, които надалеч не били само за първа класа.

Фокусът остава върху железниците, които по това време се оказват много комфортни и евтини за средностатистическия англичанин. 4 години по-късно ще пристигна време и за основаването на компания, занимаваща се с туристически пакети и други по-облекчени услуги на пазара. Всяко начало е било непретенциозно и бъдещият туристически гуру е знаел, че локациите няма да бъдат толкоз изкушаващи, само че с всеки идващ месец се събирали задоволително мераклии, подготвени да посетят по вълнуващи туристически дестинации. Друго доста сполучливо решение е сегментирането на пасажерите по техните финансови благоприятни условия. Гъвкавите пакети с услуги можели да разрешат на всеки да задоволи фантазията си за откриването на нови хоризонти и завършения. В зората на туристическите компании се оказва, че максимален интерес имали другите панаирни изложби. И всичко това продължава да стои на доста рационална цена. Скоро към дестинациите се прибавят Франция, Италия, Америка, Египет, Палестина и Мека. Кук знаел, че рекламата също е основна и първите му рекламни плакати стават факт още през 1850 година

Пакетът от услуги продължава да се уголемява и през 1867 година се появява и първият хотелски ваучер, допускащ на гостите да се хранят с известно понижение в избрани заведения за хранене, където Кук към този момент е подписал контракт. След това идва време и на „ циркулярната нота “, която е тип чек, осигуряващ резервация и пренощуване в избрани хотели. Фирмата на Томас прави резервацията и предава данните на пътуващия и отново тя прави паричния превод като резервира избрана комисионна. 3 години по-късно се пуска и още по-интересно предложение – бланков билет, допускащ промени в маршрута и независимост на избор при пътуването.

 Thomas_Cook_Statue_Leicester_2013

Снимка: By Chemical Engineer – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53774566

До 1892 година Кук и синът му ще обслужват тогавашната към този момент растяща междинна класа, известна с големите си стремежи за пътешестване. След гибелта на Кук старши, неговият наследник поема компанията през 1892 година а в зората на 20-и век ще бъдат добавени услуги като зимни спортове, обиколка с коли и толкоз мечтаните авио разходки. Наследството на проповедника (още едно забавно качество на иноватора) е задоволително сполучлив модел за прекопирване и доста скоро се появяват и съперници, употребяващи същата тактика на триумфа.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР