През 17 век парламентът в Англия приема закон, според който

...
През 17 век парламентът в Англия приема закон, според който
Коментари Харесай

На вниманието на социолозите! През 17 век са бесели синоптиците за грешни прогнози

През 17 век Народното събрание в Англия приема закон, съгласно който всеки синоптик, дал неверна прогноза за времето, бива наказан на гибел и обесен. Англичаните са гледали съществено на тези неща - въпреки всичко времето е значимо за нормалните занимания на хората - земеделие, градинарство, лов, култивиран тържества, надбягвания с коне и прочие И по тази причина кралят е бил праволинеен към хората с искания, които са си разрешавали да го подведат.

В България, сходно на политиците, социолозите отнавна са изгубили доверието на хората, защото прогнозите им в доста случаи се разминават с действителността. Това, което се случи на последните три избора обаче, може да бъде несъмнено единствено с една дума и тя е злополука.

През април прогнозите на социолозите се разминаха съществено в упованията си. През юли те още веднъж не предвидиха успеха на Има Такъв Народ. След като резултатите от третите изключителни избори към този момент са налице, можем да кажем, че този път разгромът е цялостен.

Нито една от огромните социологически организации не позна спечелилия на парламентарните избори от 14 ноември - " Продължаваме промяната ". Социолозите освен, че не регистрираха сериозната разлика сред Борисов и Петков, само че и не съумяха да подредят и останалите партии.

Проучванията на всички организации, оповестени седмицата преди вота, посочваха че ГЕРБ е първа политическа мощ, като води с 6-8 до 10 % пред втората. За второто място, съгласно експертите се бореха Българска социалистическа партия и Продължаваме промяната, като някои даваха към 1% разлика сред двете. Всъщност се оказа, че резултатът на Българска социалистическа партия е два пъти по-нисък от този в прогнозите, а на Продължаваме промяната - два пъти по-висок.

Агенциите не регистрираха големия срив на Българска социалистическа партия, нито големия отлив на гласоподаватели от Демократична България, нито възхода на Движение за права и свободи, нито влизането на " Възраждане " в Народното събрание. Единствените що годе правилни резултатите бяха процентите на ГЕРБ и това, че групировката на Мая Манолова може да не мине 4%-та преграда.

И в случай че през днешния ден някои от социолозите оправдават неверните резултати за ГЕРБ със страха на част от гласоподавателите, то няма по какъв начин същото опрощение да се употребява и за сбърканите резултати на останалите партии.

Факт е, че организациите не регистрираха вярно даже изборната интензивност - те предвидиха близо 50% присъединяване, а на процедура интензивността няма да прескочи даже 40%.

За страдание неверните прогнози са причина евентуално са причина и за неверни решения. Няма методика, по която да оценим по какъв начин са се отразили неверните прогнози на резултатите на самите избори, само че повече от ясно е, че са оказали въздействие. Най- малко жителите не са имали справедлива информация, с цел да преценяват възможните опасности и благоприятни условия.

Разбира се, няма да настояваме за смъртни присъди на социолозите, защото сме надалеч от Средновековието, само че въпреки всичко няма по какъв начин приемем с лека ръка " професионалните им оправдания ". Подобни прогнози могат да влязат в графата " агитация " или да бъдат употребявани като политически маркетинг, само че не и да се популяризират като самостоятелни прогнози. Защото и изборите са като времето - значими са за доста хора. Въпреки ниската изборна интензивност.

Важно конкретизиране е, че след приемането на закона за дъжда в Англия специалността синоптик, изчезва, въпреки да е била много известна. В този смисъл, в случай че социолозите не престават да дават сходен вид планирани, въпреки и без закон за организациите, те сами ще си сложат въжето на врата, защото специалността ще бъде лишена от смисъл.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР