През 1666 г. – Избухва Големият пожар в Лондон, който

...
През 1666 г. – Избухва Големият пожар в Лондон, който
Коментари Харесай

На този ден: Избухва големият пожар в Лондон

През 1666 година – Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 хиляди здания, в това число катедралата Свети Павел.  Големият пожар стартира малко след среднощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 септември, неделя. Той бързо се разгръща из центъра на Лондон. Вятърът бързо разгръща огъня, пристигнал от пекарната и в понеделник той доближава центъра на града. Редът е нарушен, носят се клюки, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната буря. Във вторник пожарът се разгръща из по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на свети Павел. Битката с огъня била извоювана заради два фактора – спрелите мощни източни ветрове и гарнизона на Тауър, които употребявали главната противопожарна техника по това време: посредством барут, за срутване на околни постройки за основаване на ефикасни противопожарни огнища, спирайки по този метод по-нататъшното разпространяване на изток. Разразилият се пожар съумява да тушира друго нещастно събитие в историята на Лондон – огромната лондонска чумна зараза, върлувала в града през 1656-1666 година
Прочетете още
През 1752 година – Англия и нейните колонии в Америка изоставят Юлианския календар и стартира потреблението на Грегорианския календар , при което датата 2 септември става 14 септември.

През 1789 година – Основано е Министерството на финансите на Съединени американски щати.

През 1947 година – Основан е град Димитровград.

През 1967 година – Създадена е микродържавата Сийланд.

През 1982 година - Изгаря къщата на Кийт Ричард от Rolling Stone.



През 1987 година - Philips показва CD-player за пръв път.

През 2001 г.- Германският водач на Ferrari -Михаел Шумахер печели „ Гран При ” в Белгия на за своята рекордна 52-ра победа във Ф1.

Родени на този ден са: артистът –  Киану Рийвс , мексиканската актриса –  Салма Хайек,  българската певица –  Елица Тодорова .



Киану Рийвс  е канадско-американски артист, който е включен в „ Топ 10 на най-любимите /и най-богатите/ звезди на Америка “ и през януари 2005 получи своята звезда на Холивудската алея на славата.

Рийвс стартира своята актьорска кариера, когато е на 9. Той се появява на сцената в представлението „ Проклетите янки “. На 15 години играе роля в пиесата „ Ромео и Жулиета “. Рийвс прави своя екранен дебют в комедиен сериал по телевизия СВС. Той става сътрудник на младежката стратегия „ Стани популярен “ по Канадската телевизия.

Научно-фантастичният шлагер от 1999 – „ Матрицата “ затвърждава мястото на Рийвс като интернационална суперзвезда. Между първата „ Матрица “ и нейните продължения Рийвс получава положителни мнения за осъществяването си на злоупотребяващия брачен партньор в „ Дарбата “. Освен в „ Дарбата “, Рийвс се появява в няколко кино лентата, които търпят рецензия и не се изкачват в бокс офиса.



Празници:
Ден на Димитровград . На 2 септември 1947 година с Постановление на Министерския съвет селата Раковски и Марийно, Хасковска околия, Черноконево, Чирпанска околия, се сплотяват в едно населено място – Димитровград,  а в Боливия е ден на труда.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР