През 14 век ужасяваща болест, наречена Черна смърт“, обхваща Европа.

...
През 14 век ужасяваща болест, наречена Черна смърт“, обхваща Европа.
Коментари Харесай

Учени откриха първия известен случай на чума – в скелет на 5000 години

През 14 век ужасяваща болест, наречена „ Черна гибел “, обгръща Европа. Разпространена от бълхи, тя опустошава континента и убива съвсем половината от популацията. Но произходът на чумата се оказва доста по-стар, в сравнение с се смяташе до момента -учените преди малко откриха вариант на заболяването в 5000-годишен скелет.

„ До момента това е най-старата разпозната жертва на чумата, която познаваме “, съобщи доктор Бен Краузе-Кьора, началник на лабораторията за антична ДНК (aDNA) към Университета в Кил в Германия и старши създател на публикация, която разказва откритието в научното списание Cell Reports.

Yersinia pestis

За първи път открит през 19 век, скелетът – наименуван „ RV 2039 “ – мистериозно изчезна за повече от век. Но откакто изплува още веднъж, Краузе-Кьора и неговият екип го изследват за следи от бактерии или вируси. След като изследват ДНК, останала в черепа и зъбите му, те с изненада откриват Yersinia pestis – бактерията, която предизвиква черната гибел. Преди това учените смятаха, че заболяването се е появила доста по-късно.

„ Най-удивителното е, че можем да увеличим възрастта на Y. pestis с 2000 години “, изяснява Краузе-Кьора. „ Изглежда, че сме в действителност покрай произхода на бактериите. “

Учените подозират, че RV 2039, който е бил на възраст сред 20 и 30 години, когато умира, е бил инфектиран от плъх. Той има висок бактериален товар в кръвта, което допуска, че последвалата зараза е довела до гибелта му.

„ Най-вероятно е бил ухапан от гризач, получил е зараза с Yersinia pestis и е починал няколко дни по-късно – може би седмица по-късно – от септичния потрес “, сподели Краузе-Кьора.

Но значимо е, че другите скелети, открити дружно с RV 2039, не съдържат следи от бактерията. Това допуска, че единствено той е умрял от заболяването, без да заразява другите.

Всъщност учените съумяват да открият, че бактериите, които са заразили RV 2039, към момента не са развили способността да се предават посредством бълхи. И с цел да се заразят с заболяването, хората би трябвало да осъществят пряк контакт със инфектирано животно.

„ Смятаме, че тези ранни форми на Y.pestis не биха могли да провокират огромни огнища “, сподели Краузе-Кьора.

С други думи, Черната гибел стартира като лека изолирана болест. Но през вековете набира мощ и еволюира, с цел да стане все по-заразна. До 14 век към този момент развива способността да се придвижва от бълхи към хора – което довежда до познатите ни опустошителни резултати.

Черната гибел дойде на крайбрежията на Европа като приливна вълна през 1346 година Изключително заразна и смъртоносна, тя обхвана целия континент, завладява цели страни и убива милиони. Заразените страдат от цялостни с гной циреи в лимфните жлези, тресчица, главоболие, зной, кръвоизливи, кашлица с кръв, повръщане и делириум.

 Xenopsylla chepsis (oriental rat flea)

Но произходът на чумата остава неразбираем. Историците от дълго време считат, че се развива, когато хората стартират да се събират в градовете. В градовете – изключително към Черно море – хората и домашни животни живеят близо едни до други и в една сходна среда заболяванията могат бързо да се разпространят.

Първата записана пандемия, породена от Yersinia pestis, е чумата на Юстиниан от 541 до 549 година сл. Хр. Тя убива съвсем 1/5 от град Константинопол и се популяризира в Средиземноморския басейн, Европа и Близкия изток.

Откриването на чумната бактерия в RV 2039 обаче усложнява тази история. RV 2039 не е живял в град. Той е живял като релативно изолиран ловджия, доста преди появяването на обширните мегаполиси.

„ Изолирани случаи на предаване от животни на хора биха могли да обяснят другите обществени среди, в които са открити антични заболели хора “, изясни Краузе-Кьора.

„ Виждаме го в общества, които са пастири в степта, ловци, които ловят риба, и в общностите на фермерите – изцяло разнообразни обществени условия, само че постоянно непринудено пораждане на случаи на Y. pestis. “

Откриването на чумната бактерия в RV 2039 също усложнява друга историческа догадка. В края на неолита човешката популация претърпява обезпокоителен спад. Учените не са сигурни за какво, само че мнозина допускат ранно експлоадиране на Черната гибел като причина.

Въпреки това, защото Краузе-Кьора счита, че ранната форма на заболяването може да се е популяризирала постепенно и да е заразила малко хора, той има вяра, че този спад на популацията по-вероятно се дължи на фактори на околната среда. Други историци обаче не са толкоз сигурни.

„ Скелетът в действителност се припокрива с упадъка на неолита “, уточни Саймън Расмусен от университета в Копенхаген. „ Знаем, че тогава е имало огромни селища, търговия и придвижване – затова човешкото взаимоотношение е към момента доста правдоподобна причина за разпространяването на чумата в Европа по това време. “

Въпреки това, към момента има какво да научим за Черната гибел и по какъв начин заболяванията са се развивали през цялата човешка история. И това изобретение има за цел да актуализира времевата ни линия за това по какъв начин релативно безобидни бактерии могат да се развият, с цел да причинят смъртоносни пандемии. Което може да им отнеме единствено 2000 години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР