През 14-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, анализаторите изразиха

...
През 14-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, анализаторите изразиха
Коментари Харесай

Форин Афеърс: Скритото предимство на Украйна

През 14-те месеца, откогато Русия нахлу в Украйна, анализаторите показаха повтарящи се подозрения по отношение на силата на уговорките на Европа към Киев. През по-голямата част от 2022 година мнозина означиха, че Германия се е забавила с доставките на оръжие за украинските сили и е лишило месеци, с цел да се съгласи да достави танкове. Други се притесняваха, че някои европейски страни, изправени пред възходящи разноски за сила и други стопански компликации, ще лимитират поддръжката си и ще упорстват за реализиране на мир посредством договаряния с Москва. Дори и в този момент, макар непрекъснатия поток от оръжия и помощи за Украйна, някои коментатори допускат, че съветският президент Владимир Путин може би пресмята, че Европа се колебае и че той просто може да надвие западните сътрудници на Киев.


Но като се концентрират върху оръжията и помощта, сходни оценки пропущат цялостния обсег на европейските старания в Украйна. Съединените щати справедливо получават самопризнание за даването на към половината от 156-те милиарда $ икономическа, филантропична и военна помощ, която Украйна получи през първите 12 месеца на спора. Въпреки това помощта и оборудването, въпреки и значими, не са задоволителни, с цел да обяснят триумфа на Украйна на бойното поле: доста зависи от качеството и образованието на украинските сили. И в това отношение Европа съумя да изиграе изключително значима роля. През 2022 година да вземем за пример Обединеното кралство е обучило към 10 000 украински бойци, до момента в който Съединените щати са обучили единствено към 3 100. И като се изключи Австрия, всяка страна от Европейски Съюз, и даже Швейцария, е предоставила някаква форма на смъртоносна или несмъртоносна помощ и образование на украинските военни от началото на войната.

Всъщност тези европейски старания се основават на стратегиите за образование и консултиране, които страните от НАТО предоставиха на Украйна преди началото на войната: сред 2014 и 2022 година Канада, Литва, Полша, Обединеното кралство и Съединените щати - дружно с дузина други западни страни - образоваха и съветваха украинските сили по разнообразни умения - от бойно водачество до оперативно обмисляне. Съветниците на НАТО също по този начин помогнаха за построяването на украинските специфични сили, с цел да дават отговор на стандартите на НАТО. Тези начинания се отплатиха: за разлика от 2014 година, когато бяха дезорганизирани и не разполагаха с настояща подготовка за противопоставяне на съветското завладяване на Крим и първичната война в Донбас, украинските сили сполучливо осуетиха съветската инвазия през 2022 година и от този момент пазят огромна част от украинската територия. По този метод те използваха тактики за ексцентрична война, усвоени от западните съветници, с цел да спрат съветските сили по пътя към Киев, както и по-конвенционални тактики, учредени на военна мощ и дисциплинираност, с цел да спрат настъплението на Русия в източната част на страната.

Но образованието е непрестанен развой и ще става още по-важно, колкото по-дълго продължава войната. Украйна се нуждае от още новобранци и профилирано образование в региона на модерните оръжейни системи, които получава от Запада. За да усъвършенства възможностите си за триумф в идната пролетна атака, тя се нуждае и от опит в координирането на огромни маси от сили и огнева мощност в така наречен oбщовойскови пердах. Разширяването на образованието от равнище отряди до взводове, роти и вероятно батальони ще даде на украинските сили гъвкавостта и бързината, от които се нуждаят, с цел да преодолеят желаната от Русия война на безсилие и да си възвърнат окупираните от Русия територии.

Със своята географска непосредственост Европа е в идеална позиция да обезпечи тази поддръжка. След нахлуването на Русия и без каквото и да е присъединяване на Съединени американски щати, европейските страни одобряват и обезпечават цялото главно бойно образование на новите украински новобранци - трансформирайки цивилните в способни бойци в границите на петседмичен курс на образование. Освен това доста европейски страни обезпечават профилирано образование по въоръжение, като танкове " Леопард " и системи за противовъздушна защита, и сега обезпечават към половината от по-напредналото образование, належащо за по-големите украински формирования, с цел да научат и овладеят маневрената война. Дори повече от оръжията и боеприпасите настъплението на Украйна за изтласкване на Русия от нейната територия ще зависи от образованието. За да се схванат по-добре провокациите, пред които е изправена Украйна, и методите, по които Европа в частност може да помогне за тяхното посрещане, е от решаващо значение да се признае това значимо измерение на военните старания.

Умения и снаряди

След повече от година тежки боеве поддържането на качеството на силите се трансформира в главно предизвикателство за Украйна. Всяка войска, която взе участие в интензивни бойни дейности за нескончаем интервал от време, изпитва спад в бойната успеваемост, тъй като опитните бойци понижават и се заменят с новобранци. Повече от 120 000 души от професионалните, добре подготвени сили на Украйна бяха убити или ранени през последната година, а техните заместници включват огромен брой мобилизирани граждани-войници, които имат дребен или никакъв военен опит. Подобен спад в уменията и опита е предстоящ и визира и Русия, чиято войска е претърпяла над 200 000 загуби и е цялостна с мобилизирани бойци и новобранци от пандизите, които нямат предпочитание да се бият и да умират в Украйна.

За да отбрани личните си позиции и да си възвърне териториите от Русия, Украйна би трябвало да продължи да образова огромен брой бойци, доста от които нямат съществени умения, като да вземем за пример по какъв начин да стрелят, да се придвижват, да поддържат връзка и да оказват помощ. Украинското държавно управление си е сложило за цел да образова по 6000 нови бойци месечно - сложна задача, като се имат поради мощно лимитираните запаси на страната и битката ѝ за оцеляване.

За да оказват помощ на Украйна да извърши тази цел, европейските страни дават решаваща поддръжка. Нашите изявленията с украински и натовски чиновници демонстрират, че инструкторите от страните от НАТО са съумели да преминат през главно бойно образование на към 2500 нови украински бойци всеки месец - по-малко от задачата на Киев, само че въпреки всичко значим принос. Известна като интервенция " Интерфлекс ", тази стратегия стартира през юни 2022 година и се управлява от Обединеното кралство благодарение на армейски инструктори от Австралия, Канада, Дания, Финландия, Литва, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция.

Обучението се организира на четири обекта и е продължение на образованието, което беше предоставено от Лондон и неговите съдружници от НАТО преди 2022 година То е съобразено с това, което украинските въоръжени сили считат за потребно предвид на действителните условия на бойното поле в Източна Украйна. Заедно с главното образование украинските новобранци, които завършат програмата, получават екипировка като униформи, каски, жилетки, комплекти за първа помощ и облекло за студено и влажно време. Успоредно с тези старания Германия, Латвия, Словакия и Испания също обезпечават образование на по-малки групи украински бойци, към 200 на месец.

Дори закалените в борби украински бойци се нуждаят от образование за потребление и поддръжка на огромното многообразие от оръжейни системи, които в този момент се дават от Запада. От първите месеци на войната Украйна разчита на военно съоръжение от разнообразни западни и необвързани донори, с цел да попълни съществуващите си ресурси и да оборудва новите елементи, които построява, с цел да се приготви за контраофанзивни интервенции. Някои западни оръжейни системи, като противотанковите ракети Javelin и NLAW, бяха елементарно интегрирани в украинските интервенции, защото са лесни за потребление или към този момент са познати на украинските бойци. Но доста други типове несъветски оръжия и съоръжение - в това число артилерия, системи за противовъздушна защита и танкове - са нови за украинските бойци и изискват напреднало образование за преодоляването им.

Всъщност европейските страни имат още едно преимущество при ръководенето на тези старания за образование: те са осведомени с по-голямо многообразие от съоръжение и оръжейни системи, в сравнение с техните сътрудници в Съединени американски щати. Въпреки че Съединените щати са най-големият донор във връзка с размера на помощта, европейските страни дават на Украйна по-широк набор от оръжейни системи, муниции и съоръжение. Да вземем за образец артилерийските снаряди: Съединените щати дават забележителен брой 120-милиметрови минохвъргачки и 105-милиметрови артилерийски снаряди, съвместими с американските оръжия, изпращани на Украйна, само че европейските страни дават десетки други типове снаряди за доставяне на огромното многообразие от оръжия в арсенала на Украйна. Няколко европейски страни, като Словакия, усилиха петкратно производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, с цел да отговорят на украинските условия.

Според изявленията с украински бойци през февруари 2023 година повече от половината артилерийски и минохвъргачни системи са дарени от европейски страни, Австралия и Канада. Поради близостта си до Украйна Полша също по този начин поема водеща роля в поддръжката и ремонта на голям брой западни и руски оръжейни системи, когато се скапват.

Предвид необятния набор от оръжия и артилерия, с които работят, европейските сътрудници са най-подходящи да образоват украинците на тези системи. Действително, съгласно интервютата, европейските страни понастоящем обезпечават по-голямата част от образованието за профилирани оръжейни системи. Например в обекти в Полша украинските танкови екипажи се учат по какъв начин да употребяват танкове " Леопард " благодарение на канадски, полски и норвежки инструктори. Европа играе водеща роля и в укрепването на качествата на Украйна за противовъздушна защита. Германия образова украинските сили на своя територия на усъвършенстваните системи за противовъздушна защита IRIS-T и зенитните оръдия Gepard; Франция и Италия ги срещат със системата за противовъздушна защита Aster 30 SAMP/T. Подобен акцент върху образованието по противовъздушна защита е от решаващо значение за способността на Украйна да пази своята инфраструктура и цивилното население. Въпреки това до края на лятото Украйна ще се нуждае от повече от тези европейски системи за противовъздушна защита, като се има поради, че Русия употребява ирански безпилотни самолети и ракети, с цел да предизвиква съпътстващи вреди в цялата страна.

Сложността

Европейският принос не се лимитира единствено до образованието на украинските сили за работа с нови оръжейни системи. От една страна, Европа оказа решаваща помощ при консолидираното на новообучените елементи в съществуващите украински сили и при подготовката на Украйна за комплицирани интервенции за общовойскови пердах. След като обособените бойци бъдат подготвени, те би трябвало да бъдат интегрирани в ротните и батальонните елементи, в които са разпределени. За да могат да провеждат ефикасни отбранителни и настъпателни интервенции, тези подразделения би трябвало бързо да се научат да се координират между тях. Дългоочакваната пролетна атака на Украйна за възвръщане на териториите ѝ в южната и източната част на страната ще изисква още по-усъвършенствана съгласуваност, включваща бронирани, артилерийски, разследващи и въздушни сили, в комбинирана маневрена война. Планирането и провеждането на такива интервенции в сходство с правилата на НАТО ще бъде от решаващо значение, с цел да може Украйна да употребява цялостния капацитет на модерното въоръжение, което получава от Европа, и да пробие съветските линии и окопи.

Европейските страни също по този начин поеха водеща роля в обезпечаването на оръжия, които Съединените щати се колебаеха да изпратят, като да вземем за пример изтребители МиГ-29 от Полша и Словакия. Дори прехвърлянето на съществени бойни танкове за Украйна, контрактувано през януари от Съединените щати и доста от европейските им съдружници, беше по-скоро европейска, в сравнение с американска самодейност. Споразумението беше реализирано едвам откакто Обединеното кралство първо даде обещание танкове Challenger, а Полша, дружно с 11 европейски страни и Канада, направи сходно заричане за танкове Леопард. Но този принос на Съединени американски щати беше значително алегоричен, най-малко в кратковременен проект: Украйна ще получи съвсем 300 западни бойни танка със модерни комплекти за ориентиране и оптични устройства преди пролетната си атака, само че нито един от тях няма да бъде танк Ейбрамс, който ще дойде едвам по-късно през годината.

Подобна европейска самодейност и увереност може да се окажат още по-решаващи през идващите месеци, защото страни като Финландия, Франция, Нидерландия и Великопритания обмислят да дават на Украйна изтребители от четвърто потомство и образование на водачи на изтребители. Досега Съединените щати към момента не са се съгласили да образоват украинците да летят на F-16.

Повече Европа, повече триумф

В контраст на изказванията за съмненията на Европа във връзка с Украйна, Европейски Съюз и НАТО демонстрираха забележителна степен на единение по време на войната. Нещо повече, този обединен фронт е изпод нагоре, движен от обособените страни, които оферират образование, съоръжение и друга поддръжка, а не е натрапен от Съединените щати. Най-важното е, че въпреки тази многостранна помощ да не се радва на толкоз огромно внимание от страна на анализаторите във Вашингтон, тя отразява същинската социална поддръжка за Украйна в Европа. Проучване на публичното мнение в страните - членки на НАТО, през ноември 2022 година сподели, че към 64% от интервюираните считат, че съветската инвазия в Украйна е заплашила тяхната сигурност, а 69% считат, че тяхната страна би трябвало да продължи да дава помощ на Украйна. В цяла Европа групите на гражданското общество и неправителствените организации дадоха отговор на съветската експанзия със лична неофициална помощ за Украйна, като противодействаха на съветската дезинформация и в същото време набираха оръжия и военна помощ.

Що се отнася до образованието на украинските сили, европейските страни поемат доста по-голяма тежест от Съединени американски щати, макар високите разноски и въздействието върху личната им военна подготвеност. Британската войска жертва забележителна част от личната си военна подготвеност, като образова и екипира украинци вместо личните си бойци. Комбинираното образование на въоръжение, което Съединените щати обезпечават в няколко бази в Германия, има доста по-ниско влияние върху американската войска, като се има поради нейният размер и забележителните американски запаси, които участват в Европа. Всъщност Вашингтон би трябвало да направи повече, с цел да оказват помощ на Украйна да образова своите военни и да поддържа непрекъснато качество на силите.

Особено нужна област е развиването на офицерите и сержантите от приблизително равнище. Осигуряването на непрекъснато качество на украинските младши офицери ще бъде от значително значение за поддържането на положителното взимане на решения на бойното поле, което е от решаващо значение за триумфа на Украйна. Европейските страни към този момент вършат доста за образованието на украинците, това е област, в която Съединените щати, със своя военен опит и запаси, биха могли да поемат водеща роля.

Обучението лишава седмици и месеци, с цел да даде резултати, и западните съдружници на Украйна не могат да си разрешат да чакат, до момента в който в Киев се появят нови потребности. Досега Европа е помогнала на Украйна да получи решаващо преимущество във връзка с качеството на силите посредством огромните си старания за образование. Но Съединените щати и техните европейски съдружници би трябвало неотложно да стартират да възнамеряват поддържането на украинската бойна успеваемост с спомагателни аварийни сили по време на евентуално дълго контранастъпление. По-голямата поддръжка от страна на Съединени американски щати би помогнала за увеличение на размера на образованието и за поддържане на решимостта на европейските сътрудници, в случай че техните старания не съумеят да се материализират в бързи украински триумфи на бойното поле. Готовността на европейските страни да заделят обилни запаси - даже в области, в които Съединените щати вършат относително малко - става все по-важно за защитата на Украйна и ще бъде от решаващо значение за нейния по-нататъшен триумф. /БГНЕС

-----------------

Александра Чинчила - доцент в Училището за ръководство и обществени услуги " Буш " към Тексаския университет " A&M "

Джахара Матисек - професор по военно дело във Военноморския лицей на Съединени американски щати и подполковник от военновъздушните сили на Съединени американски щати.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР