През 11-те месеца след руската инвазия в Украйна, Германия се

...
През 11-те месеца след руската инвазия в Украйна, Германия се
Коментари Харесай

Защо Германия е толкова предпазлива относно доставките на оръжия за Украйна

През 11-те месеца след съветската инвазия в Украйна, Германия се трансформира в един от главните снабдители на оръжия за Киев, само че все пак канцлерът Олаф Шолц си завоюва славата на човек, колебаещ се на всяка стъпка - нещо, което кара съдружниците да губят самообладание.

Протакането от страна на Берлин, за което остава чувство, да вземем за пример за даването на танкове " Леопард 2 ", се корени най-малко частично в следвоенната политическа просвета в Германия на нерешителност по военните въпроси, както и в настоящите опасения от допустимо изостряне на войната.

В петък Берлин направи стъпка към даването на танковете, нареждайки като подготовка за даването на зелена светлина за помощта  да се извърши инвентаризация на наличните " леопарди " в складовете.

Все още обаче няма ясно стихотворец ангажимент. Министърът на защитата Борис Писториус отхвърли визията, че Германия пречи на оказването на военна помощ на Украйна, само че добави, че страната му " би трябвало да претегли всички плюсове и минуси, преди да вземе сходно решение ".

Това е държание се повтаря непрекъснато през последните месеци - Шолц в началото не желае да дава обещание даването на Украйна на ново, по-сериозно съоръжение, след което в последна сметка склонява.

Последния път, когато Германия разгласи, че ще изпрати военна помощ на Киев, тя заяви, че ще даде 40 бойни машини на пехотата " Мардер ". Тя обаче го направи в обща декларация със Съединени американски щати, които от своя страна обявиха, че ще дават 50 сходни бойни машини на пехотата " Брадли ".

Тогава до решението още веднъж се стигна след месеци на увещаване на Берлин да го направи, само че то и имаше и друга последица, а точно да увеличи натиска върху кабинета " Шолц ", откакто един път към този момент е направил стъпката да изпрати бронирана техника, да даде и танкове " Леопард ".

" Получава се несъгласие сред действителния размер на уговорката и самите оръжейни доставки, от една страна - Германия в последна сметка е на второ място в Европа по предоставено въоръжение на Украйна - и нерешителността, с която това се прави, от друга ", сподели Томас Клайне-Брокхоф, анализатор в Берлин от американския мозъчен концерн Германски фонд " Маршал ".

Шолц, самонадеян до безчувственост политик, която рядко се поддава на публичен напън, се придържа твърдо и праволинейно към възприетия от него курс на нерешителност. По думите му Германия няма да прави едностранни стъпки по този въпрос, като обосновава това мнение с потребността от избягването на директно замесване на НАТО във война с Русия.

Когато предходната седмица нарастваше натискът върху него да изпрати танковете, той отсече, че няма да разреши да бъде принуждаван " с прочувствени мнения " да взема недомислени решения в региона на сигурността, които може да се окажат с значимо значение. Канцлерът също така настоя, че болшинството германци поддържат " спокойния и обмислен " метод на държавното управление при вземането на решения.

Миналата сряда, на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос, Шолц изброи част от съоръжение, което страната му е предоставила на Украйна, и разгласи, че то съставлява " същинска повратна точка във външната политика и политиката на сигурност на Германия ".

Това, най-малко ненапълно, в действителност е правилно. Преди началото на нашествието Берлин отхвърляше да даде смъртоносна военна помощ, което се дължеше на актуалната политическа просвета в Германия, част от която е и споменът за военните ѝ експанзии през 20-и век - в това число нацисткото навлизане в Съветския съюз.

" Нито един канцлер от никоя партия не желае да бъде виждан отпред в прокарването на милитаристичен дневен ред - всеки се пробва да изчерпи до дъно всички останали благоприятни условия, преди да прибягва до военната алтернатива ", сподели Клайне-Брокхоф. " Затова за вътрешнополитическа приложимост е добре немският канцлер да не застава отпред на сходни начинания, да бъде внимателен, да се опълчва и да е опитал всички останали благоприятни условия. "

Вярно е, че Шолц е изправен пред апели от десноцентристката съпротива и някои представители на трипартийната ръководеща коалиция да бъде по-деен в оказването на военна помощ на Украйна; само че в полза на истината в неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) такива гласове са малко. Самата ГСДП е идеологически закърмена с политиката на разведряване от Студената война, водена от тогавашния му предходник Вили Брант при започване на 70-те години на предишния век.

Шолц " още през цялото време реши, че няма да не оглавява напъните за военно подкрепяне на Украйна ", сподели Клайне-Брокхоф, въпреки да " желае да бъде и добър съдружник и част от обединението за военно подкрепяне на Киев, без да се подрежда в авангарда ѝ ".

Този внимателен метод обаче е " мощно изнервящ за съдружниците " и повдига въпроса дали може да разчитат на Германия, призна Клайне-Брокхоф.

Берлин резервира сдържаността си даже откакто Англия разгласи, че ще даде на Украйна от своите танкове " Чалънджър 2 ".

Измеренията на тази колебливост не се лимитират единствено до връзките по оста Берлин-Киев, а излизат надалеч отвън тях, тъй като всеки, който желае да даде на Украйна свои танкове " Леопард ", би трябвало да получи първо разрешението на Германия - страната производител. В сряда полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи, че Варшава ще обмисли опцията да даде на Киев от " леопардите " си и без позволението на Берлин.

" Съгласието тук минава на втори проект. Или ще го получим в бърз порядък, или сами ще създадем това, което е вярно ", сподели Моравецки.

Британският историк Тимоти Гартън Аш написа в " Гардиън " и други вестници предходната седмица, че " би трябвало да се признае, че мнението на немското държавно управление за военната помощ за Украйна е еволюирало доста спрямо навечерието на съветското навлизане ".

Той обаче добави, че въпросът с танковете ще бъде " лакмус за смелостта на Германия да се опълчи на нуклеарния шантаж на съветския президент Владимир Путин, да преодолее вътрешните си страхове и подозрения и да отбрани свободна и суверенна Украйна ". Според историка точно Шолц би трябвало да застане отпред на европейски проект " Леопард ".

Дали това ще се случи е мистерия. Правителството " Шолц " упорства за тясна координация със Съединени американски щати, което е допустимо да се дължи на събитието, че за разлика от Англия и Франция Германия разчита на американския нуклеарен чадър.

В петък представителя на канцлера Щефен Хебещрайт опроверга известията, че Германия ще даде танкове " Леопард " единствено в случай че и Съединени американски щати изпратят от своите танкове " Ейбрамс ". Той отхвърли визията, че Берлин единствено следва другите и настоя, че Германия просто възприема верния метод.

" Това не са лесни решения, те би трябвало добре да се обмислят ", сподели той. " Те би трябвало да бъдат трайни, т.е. да бъдат такива, че всеки да може да ги поддържа и да ги следва - едно от нужните лидерски качества е умеенето да поддържаш целостта на обединенията, в които участваш. "  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР