През 10-и век, Цар Симеон утвърждава златния век в българската

...
През 10-и век, Цар Симеон утвърждава златния век в българската
Коментари Харесай

Кой е хилядолетният човек от Прага

През 10-и век, Цар Симеон утвърждава златния век в българската история. След него и Петър 1-ви продължава развиването на страната. В същия този интервал е записана унгарската инвазия, Моравия и Бохемия ще се обединят, а един век по-рано, същата провинция към този момент е построила именития Пражки палат. Интересът към тази постройка постоянно е бил огромен, през годините са откривани много вълнуващи артефакти и това не е единствената забавна локация. Не би трябвало да забравяме, че Прага има цяла подземна мрежа, издигната за отбрана на своя политически хайлайф при възможни затруднения в интервала на Студената война. Започнахме историята с 10-и век, тъй като точно там ни води актуалната история. Иван Борковски не е подозирал какъв брой главоболия ще докара неговото любознание през 1928-а година.

Украинецът, дружно с доста други откриватели, желал да открие най-старите елементи на замъка. Проблемът обаче бил, че в архивите е написано, че сред 800-а и 1000-а година след Хр. наоколо до замъка е имало форт, издигнат за отбрана. При направените разкопки, Иван открива заровено тяло. В гроба има сложени два ножа, меч, секира, кофа и други дребни сечива. Експертите са безапелационни, че останките са на близо 1000 години.
Изследователят не бързал със своето разобличаване, като всеки академик, той желал деликатно да проучва всички благоприятни условия и едвам тогава да разкрива откритието си. Историята постоянно има свои проекти и в този случай, нацистка Германия нахлува в Чехословакия през 1939-а година. Не било належащо доста време, преди да бъде открита и тази културна находка.

 ECsqlILVAAAbLOu

Снимка: Twitter/iStockHistory

Пропагандата на нацистите била ясна: те желали да пренапишат всеки монумент и изобретение, с което да подсигуряват своето арийство. И от едно хилядолетно тяло, културни служащи от Германия заключват, че даже Пражкия палат е немски и няма нищо общо с тогавашна моравия. Борковски въпреки всичко имал проект да напише книга за най-старите уреди от бита, в които ясно се вижда и славянски почерк, само че откакто нацистите отвърнали, че като увод могат да прибавят билет за концентрационен лагер, създателят се отказал и решил да не повтаря опита. Официалният му труд е бил изменен фрапантно и се твърдяло, че останките са на представител от немската раса.

Авторът се надявал, че с това най-малко ще го оставят намира, въпреки всичко е било ясно, че до момента в който те са в страната, всяко изобретение ще бъде правено в името на Велика Германия. С идването на алената войска, Борковски се надявал да си отдъхне – уви, това още веднъж било мит. Съветските управляващи свързвали името на откривателя с анти-комунистическа активност и подготвяли нова порция лагерни прекарвания от клас „ Гулаг “. С последни страдания, през 1946-а година, ново изследване съумява да потвърди същинският корен на толкоз измъчвания хилядолетен човек. Иван Борковски написа, че това най-вероятно е член на династията Пршемисловци, която по този начин или другояче е населявала Прага от 9 до 11-и век. Мечът и брадвата нямали доста общо с оръжията. употребявани в провинцията по същото време.

 czech-3594667_960_720

Кофата и ножовете носели своя пражки почерк. Въпросителните имат особена тежест в цялото изследване, само че съгласно някои учени, може би става въпрос за човек, опознал северната просвета или човек от околните райони. Ето и една друга забавна детайлност, за която най-вероятно няма да се приказва изключително. Според някои български историци, основаването на България е станало някъде през 165-а година. Същата дата е упомената в „ Именника на Българските ханове “.

Подобни доказателства и сериозните разминавания в културното оръжейно завещание могат да покачат в допълнение спекулата за същинските корени на открития хилядолетник, а и да не забравяме, че в доста български обичаи, покойникът се изпраща в отвъдното със сечива, в това число меч. Една забавна процедура в цялата история е точно обстоятелството, че до този миг няма страна, която да не се е пробвала да дръпне кончината на хилядолетния човек. Самото изобретение най-вероятно не е подозирало, че ще се трансформира в спор, който напълно скоро ще добави още едно хилядолетие в цялата му история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР