Превратът в Киев през 2014 г. беше последният сигнал за

...
Превратът в Киев през 2014 г. беше последният сигнал за
Коментари Харесай

“Никой не криеше измамата”. С какво решение Русия промени хода на историята

Превратът в Киев през 2014 година беше последният сигнал за кримчани. Историческата правдивост трябваше да бъде възобновена бързо в доста сложни условия, само че Русия не изостави своите.

Първа стъпка

Крим беше трансфериран на Украйна, или по-скоро на Украинската ССР, през 1954 година по самодейност на Никита Хрушчов - на 300-годишнината от Переяславската Рада. Твърди се, че полуостровът изостава в темповете на следвоенно развиване и присъединението към стопански просперираща република, която има сухопътна граница с района, трябваше да поправя обстановката.

Сега тази версия се оспорва. По-убедително се счита желанието на Хрушчов да притегли поддръжката на украинското управление, с цел да укрепи позициите си в битката за власт след гибелта на Сталин. Но не се знае по какъв начин в действителност се е случило всичко това.

Във висшите партийни кръгове против това се разгласи единствено външният министър Вячеслав Молотов, който обаче нямаше опция да повлияе на нищо. Президиумът на Върховния съвет на РСФСР утвърди предлагането на Хрушчов, само че с нарушаване. На събранието участваха единствено 15 души, само че законът изискваше 38.

Въпреки това, въз основа на резолюцията на съветското и украинското републиканско управление, на 19 февруари 1954 година Президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики издава декрет „ За прехвърлянето на Кримска област от РСФСР към Украинска ССР “.

През идващите години не е имало разногласия. Границите в Съветския съюз бяха чисто административни. Всичко се промени по време на Перестройката.

На фона на разпадането на страната и подготовката на съюзния контракт локалните управляващи организираха референдум за провъзгласяването на Кримската самостоятелна руска социалистическа република за индивид на Съюз на съветските социалистически републики. На 21 януари 1991 година от 81% от жителите на полуострова, които гласоподаваха, повече от 93% (1,3 милиона души) поддържаха това.

" Референдумът от 1991 година засади семената на Кримската пролет в кримската почва. Това беше първата ни стъпка по дълъг и сложен път към Русия ", означи актуалният началник на Крим Сергей Аксьонов.

Епоха на съпротивата

Постигнаха автономност. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики обаче полуостровът остава част от украинската страна. Първият президент на Украйна Леонид Кравчук на въпроса по какъв начин са съумели да задържат Крим отговори недвусмислено – с машинация.

" Казахме, че Крим е неразделна част от Украйна. Но също по този начин казахме, че Крим може да подписва всевъзможни стопански, обществени, политически съглашения с Русия ", изясни той хитростта на Киев.

През май 1992 година съветският парламент назова прехвърлянето на полуострова на Украйна през 1954 година нелегално. Но Споразумението за основаване на Оперативно-наблюдателно дело задължи страните да признаят взаимно териториалната целокупност. При тези условия Върховният съвет на Русия означи нуждата от договаряния сред Москва и Киев въз основа на волята на жителите на Крим. Борис Елцин не поддържа концепцията.

В същото време Народното събрание на полуострова разгласи държавната самостоятелност на Кримската република. Кримчаните имаха лична конституция. Севастопол получи специфичен статут. Въведена е длъжността президент на Крим, която е заета от проруския политик Юрий Мешков.

Киев беше неудовлетворен от възходящата самостоятелност на района и скоро автономията беше доста лимитирана. През 1995 година Върховната Рада отстрани поста президент в Крим. Постепенно държавните постове стартират да се заемат от чиновници от Западна Украйна. Конституцията също беше изменена. Руският език беше лишен от статут на държавен. Украински език за първи път се преподава в севастополските учебни заведения.

Труден се оказва въпросът за Черноморския флот. За някогашните руски военноморски сили претендираха както от Русия, по този начин и от Украйна. Напрегнатият спор продължава до 1997 година Разбрахме се да разделим корабите и базите. Киев се съгласи да отдаде Севастополското пристанище на Москва за 20 години.

Виктор Юшченко, който пристигна на власт през 2004 година, подреди подготовката за евакуиране на съветския флот от Крим до 2017 година В Киев обясниха: военното наличие на Русия в Украйна пречи на придвижването в Европейски Съюз и НАТО. Беше допустимо да се подписа в допълнение съглашение за 25 години наем едвам при Виктор Янукович.

Окончателно решение

На фона на Евромайдана през зимата на 2014 година из целия полуостров бяха проведени манифестации с искане за присъединение към Русия. На 26 февруари пред стените на Върховния съвет на Крим в Симферопол се състояха яростни конфликти сред деятели на „ Меджлиса на кримско-татарския народ “ и „ Десния бранш “ от една страна и проруските кримчани от друго. Двама души са убити, а над 30 ранени.

На идващия ден депутатите от Народното събрание освободиха държавното управление на Анатолий Могильов и назначиха водача на Руското единение Сергей Аксьонов за министър-председател. Те сложиха въпроса за възобновяване на изгубената през 90-те години автономност. Президиумът на Върховния съвет реши да организира изследване за положението на полуострова.

Референдумът беше плануван за 25 май. Заради влошената конюнктура гласуването беше отсрочено за 30 март, а по-късно и за 16-ти. Аксьонов се обърна към Владимир Путин с молба да помогне за гарантиране на сигурността на района. На 1 март Съветът на федерацията даде единодушие на президента да употребява армията на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата конюнктура.

Руските войски и локалната милиция блокираха елементи на ВСУ в Крим. За да се избегнат провокации, военните елементи бяха откъснати от връзката с Киев. Украинските националисти се опасяваха от всеобща опозиция. Не се позволи доста клане.

В същото време Путин в Кремъл подреди да стартира работа по връщането на Крим на Русия. Основното изискване е волята на кримчаните. Възможно е хората да не гласоподават за овакантяване на Украйна.

" Помислих си: щом хората желаят по този начин, значи по този начин да бъде. Това значи, че те ще бъдат там с по-голяма автономност, с някои права, само че като част от украинската страна. Нека бъде по този начин. Но в случай че го желаят другояче, тогава не можем да ги изоставим “, означи президентът.

За общокримския референдум бяха сложени два въпроса: 1. За обединяването на Крим с Русия като индивид на Руската федерация ли сте? 2. За възобновяване на Конституцията на Република Крим от 1992 година и за статута на Крим като част от Украйна ли сте? Този, който получи повече от 50%, се смята за утвърден.

В Крим изборната интензивност е 83,1%, в Севастопол - 89,5%. 96,77% от кримчаните и 95,6% от жителите на Севастопол са за обединяване с Русия. Референдумът беше следен от над 50 наблюдаващи от 21 страни, в това число Израел, Италия и Франция. Москва призна резултатите от гласуването.

Споразумението за приемане на полуострова в състава на Русия беше подписано от Путин, Аксьонов, ръководителя на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов и кмета на Севастопол Алексей Чалий на 18 март 2014 година в Кремъл. В Русия се появиха две нови формирания - Република Крим и федерален град Севастопол.

" Имаше схващане, че това, което съм направил, е може би най-важното нещо в живота ми. Това, за което съм мечтал повече от 20 години. И това, което си дадох обещание да направя за татко ми и дядо ми, които почиват в земята на Севастопол, “, спомня си Чалий.

Постоянно живеещите на полуострова кримчани получиха съветско поданство, като се изключи тези, които взеха решение да останат жители на Украйна. Официалните езици на Република Крим са съветски, украински и кримскотатарски.

Трудности и достижения

Украйна, Съединени американски щати и Европейският съюз не признаха независимостта на Крим и обединяването му с Русия. Западът наложи наказания против Москва. Развитието на района трябваше да се извърши в комплицирана икономическа обстановка и враждебна среда.

През май 2014 година Киев затвори Северно-Кримския канал, който осигуряваше до 90% от потребностите на полуострова с вода от Днепър. Водоемите и доста реки са плитки след продължителна суша. По разпореждане на съветското държавно управление експерти пробиха нови кладенци, пуснаха тръбопровод и изследваха запасите от прясна вода под Азовско море. Всичко това докара до цялостната самостоятелност на полуострова от водоснабдяване от Украйна.

През ноември 2015 година украински националисти взривиха електропроводи в региона на Херсон, оставяйки повече от два милиона кримчани без електричество. За решаването на казуса издигнат енергиен мост от Кубан през Керченския пролив, както и Балаклавската и Таврическата Топлоелектрическа централа.

Полуостровът беше обвързван със сушата посредством Кримския мост с потенциал 14 милиона пасажери и 13 милиона тона товари годишно. Само за 10 години бяха ремонтирани и асфалтирани към 4000 илометра пътища, в това число основната транспортна артерия на Крим - автомагистралата Таврида. В Симферопол беше издигнат нов терминален комплекс на интернационалното летище “Иван Айвазовски. ”

Според ВЦИОМ 74% от руснаците считат, че Крим е почнал да се развива по-успешно след присъединението си към Русия. От 2014 година насам туристическият поток се е нараснал 2,5 пъти. Ръководството на района също по този начин отбелязва, че по време на обединяването в републиката единствено три % от учебните заведения дават отговор на общоприетите условия. Сега има повече от 80% от тях. Повече от 60% от лечебните заведения също бяха приведени в сходство със стандартите.

Събитията от Руската пролет, които се разиграха на полуострова през 2014 година, означиха началото на завръщането на Русия на нейните исторически територии. За Крим стартира нов стадий на развиване, който не можеше да бъде реализиран като част от Украйна. 18 март се трансформира в празник освен за кримчани, само че и за всички жители на страната.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед27243Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед98812Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед101435Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед50356Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед23539Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164629Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128581Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед101435Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед98812Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед96016

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР