Преврат в Русия не е невъзможен, но за да се

...
Преврат в Русия не е невъзможен, но за да се
Коментари Харесай

Икономист: Преврат в Русия не е невъзможен

Преврат в Русия не е неосъществим, само че с цел да се случи това, ще е необходим колосален труд, споделя пред съветският икономист Владислав Иноземцев. 

В последните два-три месеца рублата се обезцени доста. Повлия ли това на самочувствието на руснаците?

Всъщност обезценяването не е толкоз огромно - предходната година междинният курс бе 72 рубли за $, а в този момент е 80. В момента се приближава до 100, само че оттова не следва, че всичко в Русия е поскъпнало с 30 %, каза Владислав Иноземцев. Трябва да се означи, че в годините, в които Путин е на власт, Русия реализира голям напредък от позиция на независимостта от вноса , колкото и необичайно да звучи това. Той пораства непрекъснато, само че във връзка с Брутният вътрешен продукт и на потреблението като цяло делът  на вносната продукция спадна доста. Затова не виждаме такива последици, каквито щеше да има примерно през 1998 година. Затова не бих споделил, че настоящето обезценяване играе огромна роля, уточни той.

Но в случай че приказваме за това кой най-много е потърпевш от него - сигурно това е горната междинна класа, която постоянно е била съперник на Путин. Най-малко пострадаха относително бедните хора, които са и най-лоялната на режима електорална група, разяснява икономистът. Те получиха няколко индексации и не усетиха изключително покачването на цените, което засегна най-много първокласните артикули - компютри, пътувания зад граница и така нататък Тоест, жителите на огромните градове, които обичайно се отнасят към Путин сериозно, поеха 80 % от икономическите загуби от тази война , обясни Иноземцев.

After going above 100, the USD has quickly depreciated against the Russian ruble following the escalation in the Israel-Hamas war.

The ruble is up more than 7% since the beginning of October.
— The Contrarian Desk (@contrariandesk)
Според Вас кой избавя Путин? Кои са главните хора, които крепят стопанската система?

Владимир Путин не е икономист, само че слага на стопанската система избрани задания. Като да вземем за пример да получи пари за войната през идната година. Той не се интересува по какъв начин ще бъдат получени тези средства и не влиза в елементи, каза Владислав Иноземцев. Оттам нататък Централната банка, министерствата на стопанската система и на финансите се заемат с това, което се чака от тях - да изпълнят поставените им задания. При това, съгласно мен, правят работата си доста добре - министерствата, банката и данъчната система разрешават на Путин да реши практическите въпроси. При това ръководителите на тези ведомства са уверени, че те извършват професионално отговорностите си, уточни той.

Има ли кой да смъкна Путин?

Мисля, че подобен вид е вероятен, само че с цел да се случи това, е необходим колосален труд. Не изключвам възможност за прелом в границите на елита. Хората, които биха се нагърбили с тази задача, могат да разчитат на безгранична поддръжка извън. Защото с днешна дата „ триумфът " на западните наказания против Русия се показва в това, че никой няма опция за оттегляне - целият съветски хайлайф е затворен в Русия. Това, съгласно мен, е най-голямото зло, до което доведоха санкционните описи, коментира икономистът. 

It might be that the next round of EU sanctions on might come first next week. there needs to be a G7 agreement on diamonds first, - Rikard Jozwiak is the Europe editor for RFE/RL
— UATV English (@UATV_en)
Но Вие не оферирате тяхната анулация?

Аз предлагам да се направи един опит. При състояние, че са глобени някъде към 6000 представители на съветския хайлайф, да се извадят от тях 500-600 души, които в последните месеци не са се изказвали в поддръжка на войната и не са правили нищо, което може да бъде несъмнено като военно закононарушение, посочи Владислав Иноземцев. По наше мнение към 650 души са попаднали инцидентно в санкционните описи. Ако те бъдат извадени оттова, тъй като не са направили нищо неоправдателно, Путин ще реши, че те са били купени от Запада. И в Русия ще стартира война на всички против всички. Западът може да я отвори единствено с едно мръдване на пръста, счита той. 

А в каква степен, съгласно Вас, Путин е подвластен от Китай?

Китай стана най-важният търговски сътрудник на Русия - 37 % от общия търговски продан се пада точно на Китай. Той е окупирал съветските пазари на практика на всичко. Делът на китайските коли е повишен от 4 на 52 % за две години, при компютрите делът надвишава 80 на 100, при мобилните телефони - над 90 %, изяснява икономистът. 

Русия стана голям пазар за Китай - не придатък, само че пазар, който китайците доста интензивно усвояват. Все отново не мисля, че Китай зависи от Русия, тъй като, за разлика от европейците, чиято благосъстоятелност Путин иззе, китайците не вършат вложения, не строят нови предприятия, не влагат пари, сподели Владислав Иноземцев. Русия кардинално е подвластна от Китай, само че насочването и към други страни демонстрира, че е допустима и още някакъв тип диверсификация.

Кога Путин ще свърши парите за войната?

Това ще се случи последно  - откакто му свършат хората и са изчерпани техническите благоприятни условия за военно произвеждане, счита Иноземцев. Путин сега усеща доста дефицити, да вземем за пример на квалифицирани фрагменти или на западни технологии. Но той няма недостиг на средства, сподели той. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР