Преврат в Нигер: Вагнер се възползва от нестабилността - Антони Блинкен

...
Руската наемническа група Вагнер се възползва от нестабилността в Нигер,
Коментари Харесай

Руската наемническа група Вагнер се "възползва" от нестабилността в Нигер, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред BBC.

Страната се управлява от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум преди повече от две седмици.

Има предположения, че лидерите на преврата са поискали помощ от Вагнер, за който е известно, че присъства в съседно Мали.

Г-н Блинкен каза, че не смята, че Русия или Вагнер са подбудили преврата в Нигер.

Въпреки това, САЩ се притесняваха, че групата „евентуално ще се прояви“ в части от региона на Сахел, каза той пред програмата на BBC „Фокус върху Африка“

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от Вагнер, но... те се опитаха да се възползват от това."

„Всяко едно място, на което е отишла тази група Вагнер, е последвала смърт, унищожение и експлоатация“, каза г-н Блинкен.

"Несигурността се повиши, а не надолу".

Той добави, че има „повторение на случилото се в други страни, където те не донесоха нищо друго освен лоши неща след себе си“.

Прост наръчник за случващото се в Нигер Какво представлява наемническата група на Вагнер? Увеличават ли се военните поглъщания в Африка?

Смята се, че Вагнер има хиляди бойци в страни включително Централноафриканската република (ЦАР) и Мали, където има доходоносни бизнес интереси, но също така укрепва дипломатическите и икономически отношения на Русия.

Бойците на групата са обвинени в широко разпространени нарушения на човешките права в няколко африкански страни.

Въпреки това, имаше спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от Вагнер, тъй като страната е изправена пред възможността за военна намеса.

Ecowas - търговски блок от 15 западноафрикански държави - издаде краен срок до неделя на лидерите на хунтата в Нигер да се оттеглят и да възстановят президента Базум.

Този срок беше пренебрегнат и Ecowas трябва да проведе среща в четвъртък, за да реши какво да прави по-нататък.

В понеделник заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд проведе това, което тя описа като „трудни и откровени“ разговори с лидерите на преврата, за които каза, че разбират рисковете от работа с наемниците.

Г-н Базум, който в момента е в плен, също говори за опасенията си относно влиянието на Вагнер в Африка.

"С открита покана от страна на превратаджиите и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под влиянието на Русия чрез групата Вагнер, чийто брутален тероризъм е напълно изявен в Украйна," пише той в мнение за Washington Post, публикувано миналата седмица.

Понастоящем не е ясно дали бойците на Wagner са влезли в страната, но известният свързан с Wagner Telegram канал Grey Zone каза в понеделник, че около 1500 от неговите бойци са били наскоро изпратени в Африка.

Не се уточнява къде на континента се твърди, че са били разположени.

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин призова хунтата "да ни се обади" в гласово съобщение, качено в Telegram във вторник.

"Ние винаги сме на страната на доброто, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за своя суверенитет и за правата на своя народ", каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР