Преврат в Нигер: Хунтите на Буркина Фасо и Мали издават предупреждение за война

...
Военните хунти в Буркина Фасо и Мали заявиха, че всеки
Коментари Харесай

Военните хунти в Буркина Фасо и Мали заявиха, че всеки насилствен опит за възстановяване на президента Мохамед Базум в съседен Нигер ще бъде отстранен разглежда като обявяване на война срещу тях.

Това следва заплаха от регионален блок, че ще „вземе всички мерки“, ако президентът не бъде възстановен.

Г-н Базум е държан от лидерите на преврата в Нигер, след като беше свален миналата седмица.

Регионът, застрашен от ислямистки бунтове, е видял няколко преврата през последните години.

И Буркина Фасо, и Мали прекъснаха връзките си със Запада, по-специално с бившата колониална сила Франция, и приеха нови съюзи с Русия.

Тяхното предупреждение бележи значителен обрат, който може да ескалира нестабилната регионална ситуация.

BBC Африка на живо: Актуализации от континента'Защо искам Русия да влезе и Франция да излезе'Прост наръчник за случващото се в Нигер Увеличават ли се военните поглъщания в Африка?

Съвместното изявление идва в момент, когато президентът на Чад Махамат Идрис Деби е бил в Нигер, ръководейки посреднически усилия от името на западноафриканския блок Ecowas за разрешаване на кризата.

В тяхното съвместно Изявление Буркина Фасо и Мали заплашиха, че ако Ecowas се намеси военно, ще се оттеглят от блока и ще отидат в защита на източния си съсед.

Те казаха, че подобна намеса би била катастрофална и дестабилизираща.

Нигер, също бивш Френска колония, беше ключов западен съюзник в борбата с джихадисткия екстремизъм в Сахел.

След като военните лидери на Мали избраха да си партнират с групата на Вагнер от руски наемници през 2021 г. вместо със силите за борба с тероризма на Франция, Париж премести своя център на операции в регион към Нигер.

В неделя Ecowas даде на хунтата седмица да възстанови избрания президент, който беше ограничен в президентския дворец в столицата Ниамей.< /p>

Хунтата на Нигер не е коментирала искането, но обеща да защитава страната от всяка "агресия" от регионални или западни сили. Той обвини Франция, че планира военна намеса.

Франция не потвърди, нито отрече твърдението.

В изявление, цитирано от агенция Ройтерс, френското външно министерство каза, че единствената власт, която признава в Нигер, е тази на президента Базум.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР