Преврат в Нигер: Държавите от Западна Африка ще съберат „сили в готовност“

...
Държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер възможно
Коментари Харесай

Държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер „възможно най-скоро“, казва президентът на Кот д'Ивоар, след среща за обсъждане на преврата.

На срещата лидерите на регионалния блок Ecowas казаха, че са се съгласили да съберат "резервни" военни сили.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу каза, че използването на сила би било „последна мярка“.

A военната хунта завзе властта в Нигер на 26 юли.

САЩ и ООН казват, че са загрижени за здравето и безопасността на сваления президент Мохамед Базум, който е похарчил повече повече от две седмици под домашен арест.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е загрижен за според съобщенията "плачевни условия на живот", в които са били г-н Базум и семейството му.< /p>

След срещата на Ecowas Аласан Уатара от Кот д'Ивоар каза, че Ecowas се е намесвала в африканските страни, за да възстанови конституционния ред и преди.

"Днес имаме подобна ситуация в Нигер и искам да кажа, че Ecowas не може да приеме това," каза той.

г-н Уатара каза, че Кот д'Ивоар ще осигури батальон от 850 до 1100 души и каза, че войници от Нигерия и Бенин също ще бъдат разположени.

Омар Турай, президент на Групата Ecowas каза, че членовете са решили „да наредят разполагането на резервните сили на Ecowas за възстановяване на конституционния ред в Нигер“. как може да изглежда силата, която възнамерява да събере, или какви действия може да предприеме.

Преди срещата, мюсюлмански духовници от Северна Нигерия, която споделя дълга граница с Нигер, призова нигерийския президент Тинубу да не използва сила за свалянето на лидерите на преврата. таблица, включително използването на сила като последна мярка.

"Ако ние не го направим, никой друг няма да го направи вместо нас."Просто ръководство за това, което се случва в НигерТинубу реакция срещу използването на сила в ударения от преврат Нигер Бившият миротворец на ООН, който организира преврата в Нигер

Лидерите на преврата предупредиха, че ще защитават се противопоставят на каквато и да е намеса

Ecowas издаде краен срок миналата неделя на нигерската хунта за възстановяване на демократично избраното правителство, но той беше пренебрегнат.

Вместо това военните лидери избраха нов управляващ кабинет.

Както САЩ, така и Франция имат военни бази в Нигер , които са били използвани като част от усилията за справяне с джихадистки групи в по-широкия регион на Сахел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред BBC по-рано тази седмица, че той вярва, че руската група наемници Вагнер се „възползва“ от нестабилността в Нигер.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР