Превръщат баня Гъбата“ в хотел. Разрешението за строеж вече е

...
Превръщат баня Гъбата“ в хотел. Разрешението за строеж вече е
Коментари Харесай

Баня Гъбата става хотел, нито една институция не защити занемарения символ на Варна 


Превръщат баня „ Гъбата “ в хотел. Разрешението за градеж към този момент е издадено, като в плана се чака да бъдат непокътнати колоните на обекта и отхвърлен куполът.

Никоя институция: нито Националният институт за недвижимо културно завещание, Министерството на културата, Община Варна, Съюзът на архитектите в България, не реши да отбрани един от знаците на града с архитектурна стойност, съобщана радио Варна.

Живущи в региона провеждат митинг против строителството на 40-метрова постройка на мястото на банята. Те се тормозят какво ще се случи със постройките в региона.

Стартира и петиция за избавяне на знаковата баня, оповестяват от Асоциацията за термално завещание. Банята е единствена по рода си и в цялата страна, създание на арх. Кольо Христов, основано сред 1962 и 1964 година

„ Отдавна не работи като баня, десетилетия наред предумишлено е оставена да се разрушава, а в този момент желанията на алчни вложители са да я съборят и да построят следващия неопределен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият автограф има значение! С актуалната подписка настояваме да се запази една неповторима, бележита постройка, известна на всички варенци и посетители на Морската столица като „ Гъбата “.

Молим тази специфична за Варна постройка да бъде още веднъж социализирана като публично пространство вместо да стане следващия неудобен жилищен блок, хотел или офис.

Официално молим вложителя „ СВП ИНВЕСТ “ ООД с шефове арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат желанията си и дружно с жителите на Варна да защитим това паметно архитектурно завещание. “ – написа в петицията.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР