Превръщането на Света София“ в джамия сложи ясната граница между

...
Превръщането на Света София“ в джамия сложи ясната граница между
Коментари Харесай

ВМРО-младежи: Вчера Константинопол падна за втори път!

Превръщането на „ Света София “ в джамия постави ясната граница сред цивилизациите. Политически Турция към този момент няма да признава географските граници и ще се бори за въздействие във всяка страна, в която има даже и един мохамеданин, а това значи цяла Европа. Това се споделя в позиция, оповестена във Фейсбук страницата на младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация - София през вчерашния ден. Острата реакция на младите войводи идва като отговор на провокативното преобразяване на емблемата „ Света София “ в джамия и изцяло демонстративното наличие на самия Ердоган на първата петъчна молитва.
Освен като демонстративен набожен акт, младежите виждат в това и индикативен политически акт от страна на Турция, който би трябвало да получи остра неоправдателна реакция от страна на Европа. Време е Ердоганистка Турция един път вечно да каже ясно, че не желае да е част от Европейския съюз, както ясно сподели, че към този момент не е световна, а религиозна страна.
Ето и цялостния текст на позицията на Вътрешна македонска революционна организация Младежи – София във Facebook:
Днес е погребален ден за Европейската цивилизация.
Въпреки че Хънтингтън я разделя на източноправославна и западна, днешното събитие ги сплотява. Не единствено поради загубата на последната парченце от Константинопол, а поради неналичието на отговор, поради обръщането на бузата след звучния пестник от страна на Ердоган.
Актът на превръщането на „ Света София “ в джамия е недопустим самичък по себе си, само че символиката, която носи, е стряскаща. През 1934 година статутът на храма е изменен от „ джамия “ в музей от тогавашното турско държавно управление, явен знак, че страната ще премине през редица промени, с цел да се отърси от варварското си минало. Страната стартира да търси своето място в Европа и даже преговаряше за участие в Европейски Съюз.
На 1 юни 1453 година в падналия Константинопол се организира петъчната молитва в новата джамия. Лично султан Мехмед II участва, с цел да показва религиозната мощ на мюсюлманската цивилизация и превъзходството й над разединена християнска Европа. Днес се организира първата петъчна молитва в „ Света София “. Президентът Ердоган цитира първата сура от Корана след противоречивата смяна на нейния статут от музей в настояща джамия.
Турция си направи сюнет на европейския континент. Европейският отзив е сходен на оня от 1453 година Константинопол падна за повторно. С това свое деяние Ердоган съобщи, че Турция се отхвърля от това да бъде световна страна и вместо да се лута, с цел да откри място в европейската цивилизация, страната ще бъде водач в мюсюлманската. Това е ясна декларация, че страната няма да бъде световна, а религиозна.
Политически Турция към този момент няма да признава географските граници и ще се бори за въздействие във всяка страна, в която има даже и един мохамеданин, а това значи цяла Европа. Докато Ататюрк реформира страната, с цел да се откаже от османското минало, то Ердоган го възвръща, а с дейностите си демонстрира, че ще си служи и с методиката от времената, в които ориенталската страна е унижавала християнска Европа нееднократно.
И до момента в който Европа се лута из политически несъгласия, Константинопол още веднъж се трансформира в граница сред две цивилизации. Липсата на явен метод по отношение на Турция в последните години единствено ускорява надигащата се заплаха. Отговорът може да бъде единствено един: Турция в никакъв случай не е била и няма да бъде Европа!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР