Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа

...
Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа
Коментари Харесай

 България и Румъния превръщат Дунав в ключов транспортен коридор за Европа   

Превръщането на река Дунав в основен транспортен кулоар за Европа ще бъде обща задача за България и Румъния. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Кирил Петков с премиера на Румъния Николае Чука.
Още идната седмица взаимна работна група с представители на двете страни ще стартира ускорено разискване на инфраструктурните планове, посредством които река Дунав ще стане плавателна целогодишна. Ще бъдат прегледани и опциите за създаване на още един мост до Русе и на други четири по протежението на реката, както и драгирането на плавателния път. Тези начинания ще допринесат за икономическото развиване и разцвет в района, акцентира министър председателят Петков. Еврокомисарят по превоза Адина Валеан поддържа районното съдействие и посочи огромния капацитет на река Дунав в подтекста на нуждата от нови коридори за износ.
Сътрудничеството в енергийната сфера също беше акцент в диалога на Петков и Чука. Българският министър председател бе безапелационен, че с общи старания доста по-лесно могат да бъдат преодолени рисковете, произлизащи от енергийната рецесия. В тази връзка в София следва да се организира енергийна среща, на която да бъдат набелязани съответни дейности за усъвършенстване на енергийните системи.
Важно е България и Румъния да не са единствено положителни съседи, само че и положителни сътрудници, съобщи министър-председателят Петков и добави, че свършеното по набелязаните задания ще бъде регистрирано през месец септември на взаимно съвещание на двете държавни управления.
Двамата министър-председатели Петков и Чука потвърдиха като голям приоритет приемането на България и Румъния в Шенген. Лидерите обявиха още безапелационната си поддръжка за европейския път на Украйна, Молдова и Грузия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР