Превръщаме строителната илюзия, създадена от предишните управляващи в реално строителство.

...
Превръщаме строителната илюзия, създадена от предишните управляващи в реално строителство.
Коментари Харесай

Пътното строителство е превърнато в икономическа пирамида

Превръщаме строителната заблуда, основана от предходните ръководещи в действително строителство. Това съобщи пред публицисти във Видин зам.-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, който през днешния ден инспектира построяването на скоростния път от Видин до Ботевград, съпроводен от регионалния шеф на Видин Огнян Михайлов и зам.-кмета по строителството на община Видин Светослав Скорчев.

Арх. Шишков означи, че обиколката е част от акцията на Министерство на регионалното развитие за инспекция на място на строителството на значимите пътни инфраструктурни обекти в страната. „ Доволен съм от видяното. По цялото трасе, където има фронт за работа и издадени позволения за градеж, се работи на цялостни обороти. Става дума за секторите сред Ботевград и Мездра, както и между Ружинци и Видин “, уточни заместник-регионалният министър.

Той осведоми, че през месец ноември се чака решение на съда по отношение на подробния организационен проект за сектора на трасето от Ружинци до Монтана, след което ще стартират процедури за отчуждаване на парцели и издаване на позволение за градеж. Оптимистичният период е действителни строителни действия там да стартират след средата на идната година. 

„ За страдание, както при други национални обекти и тук се натъкваме на съществени проблеми – секторът сред Монтана и Враца го няма. Истината е, че там в началото е имало идейно трасе, което обаче не е утвърдено и АПИ започва процедури за ново планиране, което ще отнеме време, тъй като ще се прави и екологична оценка. И тук се строи от двата края, а средата просто я няма “, акцентира арх. Шишков.

Той бе безапелационен, че служебното държавно управление ще работи на оптимални обороти, с цел да може секторът да се строи законно и по разпоредбите, с цел да се наваксат насъбраните проблеми. „ Транспортният кулоар е извънредно значим за България и Северозапада, а е необичайно, че няма повсеместен план “, сподели още той.

Като различен проблем, заложен при строителството на скоростния път, арх. Шишков уточни препроектирането на седем кръгови кръстовища, които са били заложени в първичния план. Те ще се заменят от кръстовища на две равнища, плановете за които занапред ще се утвърждават.

Според зам.-министър Шишков, оптимистичният период за довеждане докрай на правите в градеж е сред 28 и 53 месеца, както е по контракт, а за връзката сред Враца и Монтана към момента не може да се предвижда, защото процедурите стартират изначало. „ Отново е заложено да се пускат обособени сектори, а средата да я няма. Притеснени сме от това безобразно планиране и строителство “, сподели още арх. Шишков. За 4 години ще са подготвени избрани сектори. Това са обстоятелствата. Ние разкрихме проблемите, назовахме ги, и в този момент ще работим, с цел да наваксаме закъсненията, сподели той.

На въпрос от публицисти – ще бъдат ли налагани наказания за позволените нарушавания, заместник-регионалният министър разяснява, че наказания могат да наложат единствено гласоподавателите.

„ Строителството и поддържането на пътища е било превърнато във финансова пирамида от предходните ръководещи “, бе коментарът на зам.-министър Шишков за митингите на строителните компании.

„ Предишното държавно управление е дало 720 млн. лева задатъци на компании за строителство, което към момента не е почнало, а в това време е възлагана работа  без да има запас за това. Това е пирамида “, уточни арх. Шишков.

Той бе безапелационен, че страната има обезпечени 100 млн. лева за поддържане на пътищата през зимния сезон и акцентира, че обществото би трябвало да е умерено. Средствата за почистване и опесъчаване са подсигурени и компаниите ще работят по законовите правила “, увери той.

Във Видин арх. Шишков инспектира ремонта на синагогата. Знаковата постройка е в развой на реституция и със средства от ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Помощник-техническият началник Генадий Иванов срещна зам.-министъра с хода на ремонтните действия и съобщи, че до края на другата година постройката би трябвало да бъде подготвена, като се трансформира в културен център на името на Жул Паскин, който е роден в дунавския град. Проектът е на стойност близо 10 млн. лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР