Превозвачите ще поставят отново днес на срещата с кмета Здравко

...
Превозвачите ще поставят отново днес на срещата с кмета Здравко
Коментари Харесай

Превозвачите с ултиматум към Общината: Въведете електронната...

Превозвачите ще слагат още веднъж през днешния ден на срещата с кмета Здравко Димитров и отрасловия заместител Тодор Чонов въпроса за въвеждането на електронната система в градския превоз. Те упорстват най-много до един-два месеца системата да проработи и общината, а не компаниите да събират доходи от продажба на билети и карти.

Електронната система трябваше да бъде въведена до 10 февруари 2016 година и за нея на испанската компания „ Индра” са платени близо 20 млн. лв.. Проектът обаче претърпя неуспех.

Представителите на компаниите „ Хеброс бус”, „ Автобусни транспорти – Пловдив”, „ Автотранс 2000”, „ Меритранс” и „ КЗТ Златанови, които обслужват 29-те градски линии, са поканени на диалог в общината, с цел да изяснят какво се прави след обвиняванията на прокуратурата за злоупотреби с бюджетни средства, предявени към компаниите „ Хеброс бус” и „ Автотранс 2000”, а за неналичието на надзор – към шефа на Пожарна охрана „ ОКТ” инж. Пламен Вълков, предходния началник на подхванато Борислав Кръстев и основната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева.

„ Ако общината събира приходите, няма да се стигне до сходни обвинявания, че източваме парите”, съобщи за „ Марица” инж. Веселин Дошков, шеф на „ Хеброс бус”. Той добави, че е шокиран от изказванията за надписаните 21 млн. лв.. „ За пет години това са всичките суми, които получаваме и излиза, че все едно не сме изпълнявали курсовете. Компенсациите са 75 % и те се заплащат по одобрената методика”, твърди превозвачът.

Според Петко Ангелов, притежател на „ Автобусни превози”, автобусите са оборудвани с по две устройства, свързани с проследяващата GPS система на Оперативна програма „ Организация и надзор на транспорта”. Изпълнението на разписанията и в този момент се регистрира в общинския център за ръководство на градския превоз с GPS.

Общината би могла елементарно да записва електронната система и да провежда събирането на парите от билети и карти. „ Взимат нашите кондуктори и ги назначават в предприятието”, сподели превозвачът.

Години наред приходите от билетите влизат в сметките на транспортните компании. Съгласно подписаното тристранно съглашение компания „ Автобусни превози” има задължението да продава карти, след което приходите се разпределят сред превозвачите.

Зам.-кметът Тодор Чонов твърди, че сега се приготвя социална поръчка за избор на компания, която да надгради електронната система и тя да проработи. Това обаче няма по какъв начин да стане до един - два месеца, тъй като даже не е оповестена процедура.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР