Превозвачите се обединиха в национален протест и блокираха движението на

...
Превозвачите се обединиха в национален протест и блокираха движението на
Коментари Харесай

Блокади на няколко места в страната заради протеста на превозвачите. Какви са исканията им?

Превозвачите се сплотиха в народен митинг и блокираха придвижването на доста места в страната.
В София протестиращите не бяха позволени в центъра и организираха митинга си на автомагистрала " Тракия " на входа към София.



От рано сутринта превозвачите пристигнаха на Автомагистрала " Тракия " на входа на София. Към 10:30 стана ясно, че няма да бъдат позволени в центъра на столицата. След обзор на доста документи стана ясно, че те имат позволение за протестно шествие, само че и за него не бяха позволени.

В последна сметка превозвачите се отхвърлиха от декларираните ежедневни митинги до 18 май, само че обявиха, че на 18 май ще има още по-голям народен митинг, който ще бъде подсилен от таксиметровите водачи, автобусните превозвачи.



Превозвачите започнаха националния митинг с очакване да получат отговор на главните си претенции : понижаване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отсрочване на плануваното разширение на тол системата.

В четвъртък те напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят ограничения против повишаването на горивата. И до през днешния ден разговор с държавното управление няма.



" В момента с държавното управление се движим по две успоредни линии и не знам дали някъде напред ще има пресечна точка. Това виждаме ние ", сподели Йордан Арабаджиев, Съюз на интернационалните превозвачи.

" Нашите претенции са напълно стопански, ние политически претенции нямаме и осъзнаваме, че рано или късно, с цел да ги реализираме, би трябвало да седнем на масата на договарянията ", сподели Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България.

Към 10:30 стана ясно, че превозвачите няма да бъдат позволени до центъра на София и те организираха митинга си на автомагистрала " Тракия " на входа към столицата.

" Ние имаме право на протестно шествие. Това право ни беше отнето по-най противен, безсъвестен и непоследователен метод. С жестоко проявление на закона и Конституцията ", сподели Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

" Ще изпратим запитване до Европейската комисия за това съблюдава ли се върховенството на закона в България и когато една огромна обществена група желае да стачкува законно ли е да й се лишава това право ", сподели Ангел Джамбазки, евродепутат.



Превозвачите бяха подкрепени и от част от сдруженията на таксиметровите водачи.

" Ние се включваме компактно към митинга на превозвачите тъй като техните проблеми с горивата са и наши проблеми, нашите претенции са заледяване цените на горивата в границите на една година ", сподели Петър Владимиров, Национален таксиметров профсъюз.

И от конфедерацията на работодателите и индустриалния капитал в България поддържаха митинга. Според работодателите настояванията на превозвачите са обективни и значими за оцеляването на сектора, както и за естествения живот на хората.

Отговорът на държавното управление. Регионалният министър Гроздан Караджов на среща с протестиращи в Пловдив съобщи, че не планува отсрочване на новите тол такси, само че е подготвен на спомагателни диалози с превозвачите по тематиката.

" Ние гледаме европейския образец - 2/3 от събраните суми за тол такси са от тежкотоварния трафик и 1/3 от персоналните коли на всеки един от нас. Това е и формулата, към която се стремим. Към момента 270 млн. събираме от жители и надлежно два пъти по 270 би трябвало да е делът на тежкотоварния трафик ", сподели Караджов.

" Министър Събев е индивидът, който си приказва с превозвачите в министерство на превоза. Предполагам, че той сега беседва с тях, в случай че не аз персонално бих го насърчил да беседва ", сподели Асен Василев, вицепремиер.



Протести имаше и в доста други градове в страната

В Пловдив камиони бяха ситуирани на три от входните артерии на града и през целия ден придвижването беше затруднено

Превозвачи от Варна също стопираха камионите на основни пътни артерии в града и затрудниха придвижването.

В Благоевград протестно шествие затрудни придвижването по основен път Е- 79.Част от трафика беше пренасочен.

В Бургас тирове, рейсове и коли затрудниха придвижването по основни улици в града и образуваха километрични тапи.

Превозвачите анулираха плануваните ежедневни митинги до 18 май, само че обявиха че тогава възнамеряват народен митинг, подсилен от още по-голям кръг организации.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР