Превозвачите, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, искат Общината

...
Превозвачите, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, искат Общината
Коментари Харесай

Подготвят нова електронна система в градския транспорт на Пл...

Превозвачите, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, желаят Общината да им заплаща съгласно европейския правилник, само че тази уговорка от договорите ще влезе в откакто в Община Пловдив изберат компания, която ще надгради електронната система в градския превоз.

В момента се приготвя социална поръчка, увери зам.-кметът по превоз Тодор Чонов. Идеята е най-сетне да се вкара безкондукторно таксуване, в това число посредством мобилно приложение и заплащане с банкова карта, сензори за броене на пасажерите, система за защита. Тази година беше извършен опит, с цел да може екипът от Общината да види какъв е резултатът на системите, които работят в страната.

Както е известно, европейската система, изпълнявана от испанска компания „ Индра”, претърпя неуспех. Единственото, което Пловдив получи, са електронните табели с информация за рейсовете на 360 от спирките. Те ни костват фантастичната цена от 20 млн. лв..

С надграждането на електронната система парите от билетите и картите ще се събират от Общината или респективно от Оперативна програма „ ОКТ”. Сега те влизат в касите на транспортните компании.

Превозвачите в Пловдив получават годишно 7 млн. лв. от Общината, разпределяни против доклад за активността, броя на линиите, изпълнените курсове и типа на рейса. За по-големите автобуси се заплащат с няколко стотинки на километър допълнително, в сравнение с за дребните щъркели. На компаниите се поставя и държавна дотация - почти 6,5 млн. лв. годишно.

С предизвестието си за митинг автобусните превозвачи се надяват на 1,5 млн. лв. от градския бюджет с претекст, че изключително по време на пандемията няма задоволително пасажери, а са длъжни да извършват курсовете. Във вечерните часове, а от време на време и денем пасажерите се броят на едната ръка.

Зам.-кметът по превоз сподели, че сега се приготвя разбор, с цел да преценяват въз основата на плановете дали се постанова и в какъв размер могат да бъдат увеличени парите за градския превоз. Обсъжда се сумата от половин милион лв., само че тя не е конкретизирана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР