Превозните средства между 3,5 т и 12 т от 1

...
Превозните средства между 3,5 т и 12 т от 1
Коментари Харесай

Камионите ще плащат и за второкласните пътища от първи юли

Превозните средства сред 3,5 т и 12 т от 1 юли да заплащат сред 2 и 7 стотинки на километър за прекосяване през второкласните пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обсега на тол системата, само че ставката за нея е нула стотинки на километър.

Предложението за промени в Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа, направи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

По негова самодейност в Министерство на регионалното развитие беше извършено публично разискване на препоръчаните промени в Закона за пътищата и в Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. На работната среща бяха поканени представители на браншовите организации.

Стойността на всички типове винетки ще намалее с 10%, като там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в интерес на потребителите. Намалението ще влезе в действие от януари 2023 година Така, да вземем за пример, най-търсената винетка – годишната, която сега коства 97 лева, от следващата година би коствала 87,3 лева Това значи, че ще бъде закръглена на 87 лева

Данните от приходите демонстрират, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните доходи се събират от винетни такси. България е сложена в безусловно необяснима от икономическа и финансова позиция обстановка спрямо всички европейски системи, за които е признато към 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – към 30%. Отчетите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) демонстрират, че събраните средства от тол такси през 2020 година и 2021 година са към 1/3 от общия доход от пътни такси и са над 3 пъти по-малко от плануваните при старта на тол системата от 450 млн. лева

Нарушен е главният принцип на Европейски Съюз „ ползвателят/замърсителят заплаща “, защото въздействието върху пътната настилка от леките транспортни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните ППС, безапелационен беше вицепремиерът.

По думите му и друга неправда би трябвало да бъде прекъсната - водачите на леки коли в този момент заплащат винетка главно, с цел да се придвижват, до момента в който тежкотоварните коли правят комерсиална активност и печелят от напредването си.

В момента тежкотоварният трафик заплаща за прекосяването по едвам 3115 километра пътища от избраните 6050 км, които попадат в обсега на тол системата. От платените 803 км са автомагистрали и 2312 км – първокласни пътища.

Републиканската пътна мрежа е близо 20 000 км. Ограниченият обсег разрешава на не дребна част от интернационалния тежкотоварен трафик да заобикаля платените пътища и да минава по безплатните второкласни и третокласни пътища. Голяма част от тях изрично не са пригодени за тежкотоварни камиони и биват разрушавани до степен на непроходимост или действителен риск за живота и здравето на хората.

Обхватът на платената пътна мрежа е избран с Решение на Министерски съвет – 6050 км и той не се променя. И понастоящем, тя включва автомагистрали, пътищата I и II клас.

Затова предлагаме от 1 юли 2022 година коли и рейсове над 3,5 т да заплащат тол такса за прекосяване през близо 3000 км второкласни пътища. Те и сега са планувани в обсега на платената пътна мрежа, само че ставката за тях е избрана на нула още при въвеждането на тол системата у нас преди две години, изясни вицепремиерът на работната среща.

Размерът на тол таксите на километър е според от екологичния клас на тежкотоварното МПС, тонажа, осите и категорията на пътя – автомагистрала, първокачествен или второразреден, е записано в предложенията за смяна на Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. Промените плануват следните параметри за транспортните средства сред 3,5 и 12 тона:

За второкласните пътища, според от екологичния им клас:

∙ ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 4-7 стотинки на км;

∙ Автобуси до 12 т ще заплащат от 2-5 стотинки на км;

∙ Автобуси над 12 т ще заплащат 3-6 стотинки на км.

Предложено е и нарастване на цената за пътища I клас, като след смяната според от екологичния им клас:

∙ ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 6-9 стотинки на км;

∙ Автобуси до 12 т ще заплащат от 3-7 стотинки на км;

∙ Автобуси над 12 т ще заплащат 4-8 стотинки на км.

Предложението за автомагистрали е:

∙ ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 10-13 стотинки на км;

∙ Автобуси до 12 т ще заплащат от 4-8 стотинки на км;

∙ Автобуси над 12 т ще заплащат 5-9 стотинки на км.

Изчисленията на стойностите по цената са направени по заложен от европейските наставления модел, в границите на изчисленията на Световна банка, които са съгласувани и утвърдени от Европейската комисия.

И тъй като значим въпрос е какво се чака като финансов резултат от изменението в цената – прогнозите са, че за една календарна година ще можем да съберем към 485 млн. лева от тол такси и маршрутни карти. А това е сума, която ще отиде за поддръжката на пътната мрежа, тъй че тя да бъде в това положение, в което всички желаеме да бъде, изясни резултатът от смяната министър Караджов.

Представителите на превозвачите показаха безапелационна позиция „ срещу “ увеличението на размера на цените. Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, настоя страната да предприеме дейности за унищожаване на биодобавките на горивата и за понижаване на половина на акциза за горивата за интервал от най-малко 6 месеца.

Представителят на Търговско-промишлената палата Веселин Стоянов уточни, че нарастването на таксите ще докара до увеличение на инфлацията, което ще се отрази на крайния консуматор.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР