Превишена скорост и неправилно изпреварване са най-честите причини за катастрофите

...
Превишена скорост и неправилно изпреварване са най-честите причини за катастрофите
Коментари Харесай

10 от най-опасните пътни участъци в България

Превишена скорост и погрешно изпреварване са най-честите аргументи за злополуките съгласно КАТ.

От Пътна полиция оповестиха статистика за най-опасните пътища у нас през последните 5 години, като три от тях са по маршрута сред Русе и гръцката граница.

Според тактика на Министерство на вътрешните работи, която планува доста понижаване на потърпевшите при произшествия на пътя до 2020 година, хората, които първи стигат до мястото на произшествието, би трябвало да бъдат задоволително добре подготвени, с цел да могат да реагират съответно. Сред тях са работещите или притежаващи крайпътни заведения, в най-невралгичните точки по пътищата. Служителите ще би трябвало да могат да вършат изкуствено дишане, сърдечен масаж, да превързват рани и да знаят по какъв начин да извадят безвредно потърпевшите от колите им.

 10 от най-опасните пътни сектори в България

От Българската асоциация на потърпевшите от произшествия пък приготвят акция „ Кой ще заплати сметката ”, в която касови бележки за 15 000 лева ще бъдат раздавани на клиентите в нощни питейни заведения и нощни заведения, с цел да бъдат предупреждавани да не карат пияни.

Ето и 10 от най-опасните пътища в България.

1. Бургас – Варна

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи най-вече произшествия се случват на пътя Бургас – Варна. За последните три години там са станали 864 пътни катастрофи. Частта между Поморие и Ахелой пък е известна като правата на гибелта.

„ Когато пътят е двулентов, има предразполагане към челни удари, а когато има челни удари сред два автомобила, съвсем постоянно те са съдбовни “, съобщи за bTV Манол Тодоров от съдружие „ SOS-ПТП “.

По думите му пътищата са доста тесни и не могат да поемат сериозния трафик. Миналата година бе оповестено, че от Националния експертен съвет по устройство на територията и районната политика на Регионалното министерство са одобрили нова пътна връзка, която да облекчи натоварения трафик към Слънчев бряг, само че градежът към момента не е почнал.

2. Русе – Бяла

 10 от най-опасните пътни сектори в България

Път – палач. Така водачите назовават правата Русе – Бяла поради хилядите произшествия, десетките жертви, наклоните и завоите. В разстояние от 50 км сериозните сектори там са три. Черната статистика сочи, че за последните 12 години там са станала над 2200 произшествия със 134 жертви и 600 ранени. Надеждите са, че казусът ще се реши с построяването на четирилентовия път Русе – Велико Търново, чийто абстрактен план е подготвен, а цената му ще бъде 1 милиарда лева

3. Пловдив – Асеновград

Всеки ден по този маршрут минават над 20 000 автомобила със междинна скорост от 110 километра. Миналата година там са станали 23 тежки произшествия с четирима починали и 29 ранени. За сектора има план за уголемение и разделяне с мантинела, който към момента не е стартирал.

4. Кресна – Симитли

Кресненското дефиле също е един от най-черните сектори, с най-вече челни произшествия. Жителите на Кресна са излизали на няколко митинга, като упорстват да се ограничи скоростта с видеокамери и изкуствени неравности, с нови табели и светофар. Има план за нов път през дефилето, който към момента е на стадий правене на механически план.

5. Казанлък – Стара Загора

Пътят сред Казанлък и Стара Загора е измежду секторите с най-вече произшествия. Според водачи, които постоянно го минават, секторът е сложен, а при дъжд доста хлъзгав.

6. Велико Търново – Дебелец

Участъкът сред Велико Търново и Дебелец е едно от местата с най-вече произшествия. Правият път там разрешава развиването на високи и несъобразени скорости, които основават предпоставки за пътно-транспортни катастрофи с убити и ранени.

7. Драгичево – Владая

 10 от най-опасните пътни сектори в България

Владая – Драгичево е извънредно рисков, тъй като подготвя към по-висока скорост, само че в това време трите платна не са разграничени. Голяма част от случаите стават при разклона за селата Драгичево и Рударци и при разклона за Горно Драгичево.

8. София – Калотина

Пътят от столицата към границата със Сърбия също е измежду правите с огромна централизация на пътно-транспортни катастрофи.

9. Пътен възел Коритна

Пътен възел Коритна до село Български извор крие рискове на пътя София – Велико Търново.

10. Проходът Боаза

Проходът Боаза край Търговище също е измежду рисковите прави от София до Варна.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР