Превенцията отново е приоритет в Националната програма за предотвратяване и

...
Превенцията отново е приоритет в Националната програма за предотвратяване и
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерски съвет от днес

Превенцията още веднъж е приоритет в Националната стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите за 2018 година Правителството през днешния ден одобри документа, който се изготвя годишно в осъществяване на Националната тактика за битка с трафика на хора 2017-2021 година и съдържа оперативни ограничения, съобразени с настоящите трендове за противопоставяне на това тежко закононарушение.
През годината ще бъдат извършени обичайните акции за предварителна защита на трафика на хора за трудова и полова употреба, а във връзка 18 октомври – Европейски ден за битка с трафика на хора, ще има и акция с акцент върху новите закани, свързани с трафика на хора. Ще бъдат извършени също осведомителни сесии измежду характерни, уязвими групи, в т. ч. и с мигранти и жители на трети страни.
През актуалната година продължава работата за превъзмогване на последствията от закононарушението посредством използването на Националния механизъм за ориентиране и посредством даване на цялостна поддръжка и отбрана за жертвите на трафик в приютите на Националната комисия за битка с трафика на хора, в които все още 17 души получават здравна, психическа, правна и обществена поддръжка. Капацитетът за настаняване на лица в услугите във Варна, Бургас и София е за 26 пълнолетни и 10 деца. Освен помощ за справяне и възобновяване от рецесията, жертвите получават и психо-социална поддръжка за реинтеграция в обществото. Нова самодейност в тази тенденция е препоръчаната от Агенцията по заетостта активност за включване на лица, жертви на трафик, в стратегии и ограничения за образование и претовареност. През 2018 година се чака видимост на резултатите от работата на първата профилирана услуга за деца, жертви на трафик – спешният център в София. Работи се в посока просветително включване на децата и създаване на връзки със фамилиите, когато това е в полза на децата.
Предвидено е и провеждането на взаимни дни на деяние сред проверяващи, прокурори и обществени служащи от България и Швейцария и обменни визити сред представители на институциите в България и Чехия, предвид на зачестилите случаи на трудова употреба на български жители в Чехия.
По отношение на институционалното развиване и закрилата на потърпевшите, страната ни е с най-високия си потенциал за подкрепяне на жертвите на закононарушението от основаването на Националната комисия. Освен функциониращите четири приюта, през предходната година стартира работа и нова локална комисия за битка с трафика на хора – в Плевен, с което локалните структури за противопоставяне на закононарушението станаха 10. През 2018 година ще се работи за затвърждаване ролята на НКБТХ като координатор по Националния механизъм. Предвиждат се образования на локално и национално равнище за различаване на механизма като рамка за оперативно съдействие при случаи на трафик в страната и в чужбина.

Предложени са промени в актовете за основаване на висшите военни учебни заведения
Правителството предлага на Народното събрание да утвърди промени в решенията за привеждане на актовете за основаване на Военна академия „ Георги Раковски “ и ВВМУ „ Никола Вапцаров “ в сходство със Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и Закона за висшето обучение и на решението на Народното събрание за превръщане на ВВОУ „ В. Левски “, ВВУАПВО „ П. Волов “ и ВВВУ „ Г. Бенковски “ в Национален боен университет „ Васил Левски “. Актовете са одобрявани през 2002 година
Предложените в този момент промени са стимулирани от настъпилите през последните 15 години промени в нормативната база – нови закони за защитата и въоръжените сили и за развиване на университетския състав, както и правилници за тяхното използване, измененията в Закона за висшето обучение, приемането на Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020 и План за развиване на въоръжените сили до 2020 година Друга причина, довела до нуждата от изменение на настоящите решения на Народното събрание, е забележителното развиване на активността на военно-образователните институции в интервала след 2002 година

Определено е ново заплащане на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите
Министерският съвет дефинира на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите нарастване на главната месечна заплата с 10 на 100 по отношение на сегашния й размер. От 1 април т. година Галя Димитрова ще получава 4070 лв..
Решението е обусловено от водещия принос на ръководителя на приходната организация за сполучливото осъществяване на главните стратегически и оперативни цели на Национална агенция за приходите за 2017 година, свързани със събираемостта на приходите, доброволното осъществяване на отговорностите и предоставяните електронни услуги.
Съгласно член 8, алинея 5 от Закона за Национална агенция за приходите, възнаграждението на изпълнителния шеф на организацията се дефинира от Министерския съвет.

Правителството даде 500 хиляди $ за организирането на Световното състезание по волейбол за мъже в България
Правителството отпусна 500 000 $, което е сумата, планувана за заплащане през 2018 година за организирането и провеждането на Световното състезание по волейбол за мъже. България е съдомакин, дружно с Италия, на огромния състезателен конгрес през есента на 2018 година Общата сума на изплатените от кабинета средства за организацията му в интервала 2016-2018 година е 5 000 000 $.
Световното състезание по волейбол за мъже е едно от най-престижните надпревари в света. В него ще вземат участие най-силните тимове по волейбол и заради това ползата е голям както от страна на българските фенове, по този начин и на тези от чужбина. Провеждането на спортната демонстрация ще утвърди престижа на България измежду международната спортна общност и ще окаже позитивно влияние върху развиването и популяризирането на българския спорт и опциите на българските спортисти за изява.

Сдружение „ Развитие и интеграция “ ще дава обществени услуги в държавен парцел
Сдружението с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност „ Развитие и интеграция “ получава правото да употребява безплатно държавен парцел във Варна. Това са сутеренен и партерен етаж в жилищна постройка на ул. „ Добри Войников “ №37 във Варна. Сдружението ще ги употребява за даване на обществени услуги в поддръжка на студенти с увреждания и младежи в риск.
Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик получава правото на ръководство върху пространства на приземния етаж в постройката на Районното полицейско ръководство. Досега те са били в ръководство на Министерството на правораздаването, само че са с отпаднала нужда за ведомството.

От обществена в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцел, ръководен от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “. Теренът от 1,9 дка се намира в Благоевград и няма функционално и софтуерно значение за реализирането на железопътни транспорти. Решението на кабинета основава опция за осъществяване на разпоредителни действия с парцела, вследствие на което ще се осъществят спомагателни доходи за компанията.
Участък от 2,1 км от републикански път І-9 Дуранкулак - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Малко Търново “, намиращ се на територията на община Малко Търново, беше разгласен за обществена общинска благосъстоятелност. Промяната на статута се прави по предложение на кмета на община Малко Търново, след координиране с АПИ, заради смяна във функционалностите на трасето.

България открива почетно консулство в Пешавар
Правителството одобри решение за разкриване на почетно (нещатно) консулство на България в пакистанския град Пешавар с консулски окръг провинция Хайбер Пахтунхва.
За почетен консул ще бъде назначен пакистанският жител Файсал Рахман. Той е одобрен и почитан предприемач в региона на тютюнопроизводството, хранително-вкусовата и дървообработващата промишленост.
Северозападната пакистанска провинция е част от икономическия кулоар, който свързва южните пакистански пристанища с Афганистан, страните от Централна Азия и Китай. Откриването на почетно консулство в този окръг ще способства за разширение на търговско-икономическите връзки на България, както и за основаване на благоприятни условия за българския бизнес за нахлуване на нови пазари на изток.

Военнослужещи от националния мобилен комуникационно-информационен модул ще се включат в интервенцията „ Решителна подкрепа”
Правителството позволи присъединяване на до 16 военнослужещи от Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО, с персоналното им въоръжение и екипировка, в задачата на Алианса в Афганистан „ Решителна подкрепа”. Те ще реализират информационната и осведомителна поддръжка на щаба на задачата в Кабул от 5 юли 2018 година до 15 януари 2019 година
„ Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и даването на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимоотношение с афганистанското държавно управление, сътрудниците и другите интернационалните организации, ангажирани в района.

Утвърдено е междуправителственото съглашение с Люксембург за отбрана на класифицирана информация
Министерският съвет утвърди подписаното през януари 2018 година междуправителствено съглашение на България и Люксембург за взаимна отбрана на класифицирана информация.
В документа са посочени съответните равнища на подредба за сигурност на информацията, правилата за сигурност, както и методите на продан. Включени са текстове, уреждащи режима на подписване на класифицирани контракти, процедурите за осъществяване на интернационалните визити, размножаване и превод, както и разпоредбите за деяние при нарушение на ограниченията за сигурност.

Правителството утвърди Спогодбата сред България и Армения за контролиране на трудовата миграция
Правителството утвърди подписаната при започване на февруари Спогодба сред България и Армения за контролиране на трудовата миграция.
Спогодбата ще се ползва за жители на България и Армения с трудов контракт и позволение за престояване на територията на другата страна за период от една година с опция за следващо удължение за общо до три години. Урежда се и обменът на сезонни служащи сред двете страни за интервал до 9 месеца годишно.
Целта на документа е да даде спомагателна опция за обезпечаване на служащи за браншове от стопанската система, в които има дефицит на работна мощ.
Наетите по Спогодбата служащи ще имат същите трудови права и отговорности и отбрана на работното място, които са в действие за локалните служащи.
За да се пристъпи към действителното използване на Спогодбата за контролиране на трудовата претовареност сред България и Армения, следва в границите на шест месеца от влизането й в действие да бъдат създадени и подписани Процедури за използването й.

Одобрени са резултатите от съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди резултатите от извършени през февруари съвещания на Съвета на Европейския съюз.
Министрите на образованието заседаваха в Брюксел. На срещата им бяха разисквани две тематики – междинната оценка на програмата „ Еразъм+ “ и бъдещите насоки за интервала след 2020 година, както и просветителните аспекти на заключенията на Европейския съвет от декември 2017 година Министрите дефинираха „ Еразъм+ “ като най-успешната европейска стратегия и се сплотиха към мнението да се работи за разширението й при по-нататъшно опростяване на процедурите за кандидатстване. По втората тематика бяха разисквани въпроси, свързани с развиването на качествено обучение, засилено проучване на езици и поощряване на съдействието сред страните членки в региона на взаимното признание на дипломи и удостоверения за приключени стадии и степени на обучение и за добита професионална подготовка.
На 27 февруари в Брюксел се организира Съвет „ Общи въпроси “ в двата му формата. На постоянното си съвещание Съветът стартира подготовката за Европейския съвет, плануван за 22-23 март, който ще бъде фокусиран върху ограниченията за подсилване на растежа, основаване на нови работни места и възстановяване на конкурентоспособността. Европейската комисия показа стимулираното си предложение от 20 декември 2017 година по отношение на върховенството на закона и Полша. Съветът одобри без полемики правилник, с който се постанова възбрана върху голословното блокиране на географски принцип в границите на вътрешния пазар и публично утвърди промяната на схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания за интервала след 2020 година В рамките на съвещанието на Съвета „ Общи въпроси “ по член 50 основният договарящ на Европейски Съюз по Брекзит Мишел Барние осведоми за настоящото развиване в договарянията с Обединеното кралство.
Правителството се срещна и с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета „ Външни работи/Търговия “, което се състоя на 27 февруари в София. На него бяха разисквани дейностите след единадесетата Международна конференция на Световната комерсиална организация и настоящото положение на настоящите договаряния за съглашения за свободна търговия на Европейски Съюз. Европейската комисия показа информация по отношение на предложените от Министерството на търговията на Съединени американски щати ограничения по вноса на стомана и алуминий.

Приет е годишният проект за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз
Министерският съвет одобри План за деяние за 2018 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за интервала 2014-2020 година
Планът съдържа ограничения за реализиране на заложените стратегически и оперативни цели на Националната тактика. Дейностите, включени в него, са свързани с възстановяване на предварителната защита, повишение успеваемостта при откриване и противопоставяне на нередностите и измамите, както и на дейностите по следствие, възобновяване и наказания, подсилване на съдействието с ОЛАФ и с способените институции на Европейски Съюз, на държавите-членки и на други страни.

Въвеждат се правила за живака в Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси
Правителството одобри промени в Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси, свързани с живака.
Промените вкарват административни и контролни ограничения като разследване от нов европейски правилник. С използването му се подсигурява високо равнище на отбрана на здравето на индивида и околната среда от антропогенни излъчвания и изпускания на живак и живачни съединения посредством възбрана за импорт и експорт на живак и артикули с прибавен живак. Въвеждат се и ограничавания за използването на живак в индустриални процеси, артикули, ръчен и дребномащабен рандеман и преправка на злато, както и условия за отпадъците от живак.
Предвижда се изключение от възбраната за импорт посредством даване на документално единодушие за импорт на живак и смеси на живака, изброени в приложение към регламента, за позволени използва в страната, при съблюдаване на избрани условия. Ще се прави и оценка за приложимостта на критериите за разрешаване производството на нови артикули с прибавен живак или нови процеси с използването на живак.
В Европейски Съюз и страните членки към този момент са осъществени доста от опциите за понижаване използването на живак. С въвеждането на новите условия се обгръща целият витален цикъл на живака – от неговия рандеман до екологосъобразното неутрализиране на отпадъците от живак. Прилагат се ограничения за надзор за елиминиране или ограничение във времето на артикули и процеси, които съдържат или употребяват живак.

Прецизират се наредбите на Правилника за устройството и активността на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
Правителството направи промени в Правилника за устройството и активността на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и критериите за представителност на организациите на и за хора с увреждания. Целта е да бъдат прецизирани текстовете с оглед възстановяване активността на Националния съвет. Основните промени са свързани с организацията на съвещанията и въвеждането на правилник за приемане на решения неприсъствено.
Организациите на сляпо-глухите и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се включват в изключенията на наредбите в Правилника за определяне съществуването на критерии за национална представителност.

Допълнени са функционалностите на ИА „ Главна ревизия по труда “
Правителството утвърди промени в Устройствения устав на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ). Измененията произтичат от предоставения профилиран надзор по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност и новите пълномощия на институцията да подава искови молби за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на търговец, който е забавил с повече от два месеца заплатите на минимум една трета от служащите си. Измененията не водят до смяна в щатната бройка на ИА ГИТ.
Съгласно измененията, на звената от профилираната администрация на институцията се разпорежда реализирането на методическо управление и надзор по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. Дирекция „ Правно обезпечаване на инспекционната активност “ ще реализира процесуално посланичество в производствата по неплатежоспособност на търговци. Създава се опция всички териториални дирекции да реализират профилиран надзор по Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Директива за птиците „ Кабиюк “ ще се управлява единствено от Управителен съвет
Правителството преструктурира органите на ръководство на Държавно дружество „ Кабиюк “ – Шумен от двустепенна система на ръководство (Контролен съвет и Управителен съвет – УС) в едностепенна (Управителен съвет) и понижи числеността на УС от петима на трима души.
Правомощията на Контролния съвет са с общ темперамент и се реализират от други институции и звена, основани със специфични закони. Това са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова ревизия и Звеното за вътрешен одит. Те упражняват надзор по реда на профилираните закони, като всъщност Контролният съвет на предприятието дублира тяхната активност, което постанова смяната.
Правомощията на Управителния съвет са с общоуправленски и административен темперамент и не изискват характерна експертиза и надлежно петчленен състав, като могат да се реализират и в състав от трима члена с обща правна и финансова експертиза. Останалите оперативни функционалности, свързани със характерния предмет на активност на предприятието, сполучливо могат да се упражняват от щатната администрация и заетите в другите структурни звена на Директива за птиците „ Кабиюк “.
„ Кабиюк “ е държавно дружество, като едноличен притежател на имуществото е министърът на земеделието, храните и горите. Предмет на активността на предприятието е племенно-селекционна и развъдна активност в региона на отглеждането на животни и растениевъдството, предпазване и рационализиране на скъпи, редки и изчезващи породи животни, птици, типове растения с национална значителност, произвеждане и реализация на племенни животни и други Предприятието извършва действия, свързани по-конкретно със предпазване на застрашени от изгубване неповторими автохтонни породи животни, опазване на единствените в страната племенни стада от Кавказка и Асканийска порода овце, Източнобългарска и Арабска-Шагия породи коне.

Одобрен е годишният отчет за осъществяването на Единната национална тактика за повишение на събираемостта на приходите
Правителството утвърди отчета за изпълнените ограничения и действия през 2017 година при използването на Единната национална тактика за повишение на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата стопанска система и понижаване на разноските за съблюдаване на законодателството 2015-2017 година Това е третият отчет по Стратегията, върху чието осъществяване непосреден надзор реализира Министерството на финансите.
Докладът съдържа информация за напредъка по осъществяването на ограниченията, показани в Плана за деяние към Стратегията през предходната година. Той е структуриран в четири елементи, а докладът за осъществяването на всички ограничения е показан в табличен тип. В главната част на отчета са изведени по-подробно тези ограничения, резултатите от които имат основна роля за постигнатия прогрес в подобряването на събираемостта на приходите, за понижаване размера на сенчестата стопанска система и на разноските за съблюдаване на законодателството.
Отчетната информация обгръща ограничения, адресиращи направените от Съвета на Европейски Съюз характерни рекомендации към България през последните няколко години. В сходство с последната от тези рекомендации в региона на данъчната политика, България би трябвало да продължи да усъвършенства събирането на налозите и спазването на данъчното законодателство, в това число посредством повсеместен пакет от ограничения за интервала след 2017 година В отговор на тази рекомендация, с решение на Министерския съвет от февруари беше продължен срокът на деяние на Стратегията и през 2018 година
Докладът ще бъде оповестен през днешния ден в интернет страницата на Министерството на финансите.

Министърът на околната среда и водите ще подпише Споразумение със Сърбия за предварителна защита на радиационни повреди
Министерският съвет упълномощи министъра на околната среда и водите да подпише междуправителственото съглашение на България и Сърбия за ранен продан на информация при положение на радиационна повреда.
Проектът на документа беше утвърден през 2015 година Той планува взаимно известяван и навреме даване на информация, когато едната страна вземе решение за предприемане на огромни ограничения за отбрана на популацията при положение на повреда.
Сключването на съглашението ще насърчи съдействието, обмена на информация сред двете страни и използването на положителните практики в региона на нуклеарната и радиационната сигурност.

България и Алжир ще подпишат двустранни документи
Министерският съвет утвърди плановете на междуправителствено съглашение на България и Алжир за взаимно освобождение от условията за владение на визи за краткосрочно престояване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти и на Меморандум за съгласие в региона на архивите.
На реципрочна основа българските и алжирските жители с дипломатически и служебни паспорти, пребиваващи в другата страна за интервал до 90 дни, ще бъдат освободени от условието за краткосрочна виза, планува планът на съглашение.
Меморандумът предизвиква съдействието сред българската Държавна организация „ Архиви “ и Главния директорат на Националния списък на Алжир посредством обмяна на опит и положителни практики в работата с архивни документи, замяна на експерти, продан на информация или архивни източници, в случай че това визира другата страна или е обвързвано с нейната история.
Очаква се документите да бъдат подписани при идното посещаване на министъра на външните работи на Алжир у нас.

Правителството утвърди българската позиция за съвещанията на Европейския съвет на 22 и 23 март
Министерският съвет одобри позицията на България за присъединяване в съвещанието на Европейския съвет, което ще се организира на 22 март в Брюксел.
Очаква се Европейският съвет да одобри изводи по Единния пазар, Европейския учебен срок, обществени въпроси, търговията и Западните Балкани преди срещата на върха в София на 17 май. В дневния ред на европейските водачи е включен и изборът на вицепрезидент на Европейската централна банка. Българското държавно управление поддържа препоръчаните насоки за изводи като съдържателни и навременни, отчитащи както целите в законодателния дневен ред на Съюза, по този начин и ползите на държавите-членки.
Одобрена беше и позицията на страната ни за съвещанието на Европейския съвет във формата по член 50 от Договор за Европейския съюз. То ще се организира на 23 март и на него държавните и държавните ръководители на 27-те страни ще бъдат осведомени за хода на договарянията с Обединеното кралство в подтекста на Споразумението по отдръпване. България преглежда оферти план на Споразумение като основа за водене на договаряния с английската страна, която включва ясни клаузи по всички въпроси, в това число правата на жителите и финансовите аспекти.

Одобрена е позиция по делото, формирано от Европейска комисия против България за закъсняло въвеждане на директивата за груповото ръководство на авторските права
Министерският съвет утвърди позицията на България по дело С-27/18, формирано пред Съда на Европейския съюз по искова молба на Европейската комисия за нетранспониране в планувания период – 10 април 2016 година, на Директива 2014/26/ЕС по отношение на груповото ръководство на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални творби за потребление онлайн на вътрешния пазар.
В позицията се показва, че със ЗИД на Закона за авторското право и сродните му права, признат на второ гласоподаване в Народното събрание на 15 март 2018 година, Директива 2014/26/ЕС е транспонирана изцяло. Наред с това, огромна част от условията на директивата към този момент са се ползвали в България към 10 април 2016 година, доколкото част от тях се съдържат в Закона за юридическите лица с нестопанска цел и в Закона за авторското право и сродните му права, в който през 2011 година е основан нов раздел Іа „ Колективно ръководство на права “. Текстовете в него в детайли контролират разпоредбите за груповото ръководство на авторски и сродни на тях права и слагат условия, които мощно се приближават, а в някои случаи са идентични със стандартите, въведени с Директивата.
Единствен предмет на производството по формираното дело е да откри съществуването или отсъствието на несъблюдение от страна членка на отговорностите й, произлизащи от правото на Европейски Съюз, за да се обезпечи използването на правото и да се приключи неизпълнението. България е изпълнила отговорностите си за транспониране на Директива 2014/26/ЕС. В сходство с това Министерският съвет показва мнение, че настояването на Комисията за възнаграждение на имуществена глоба, считано от датата на постановяване на правосъдното решение, е изгубило своя предмет и заради тази причина следва да бъде отхвърлено.

Варненският медицински университет ще упражнява правата на притежател на капитала на МБАЛ „ Св. Марина “
Правителството даде правата на едноличния притежател на капитала по ръководството на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Марина “ ЕАД, гр. Варна, на Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ за периода на акредитационната оценка на лечебното заведение като университетска болница.
Мотивът в настояването на Медицинския университет е, че по този метод ще се възвърне главната функционалност на университетската болница по обезпечаване на качествено практическо образование на студенти, докторанти и специализанти и реализиране на болнична здравна помощ на най-високо равнище. Правната опция за това прекачване е в наредбата на член 62, алинея 2 от Закона за лечебните заведения.
За да поддържа високо качество на подготовката на студентите по медицина и с цел да бъде конкурентоспособен, през последните четири години университетът е вложил над 8 млн. лева в клиничните катедри в МБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР