Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена

...
Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена
Коментари Харесай

Президентът: Корупцията е гангрена, трябва й скалпел

" Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена би трябвало скалпел. " Така президентът Румен Радев разяснява в ефира на Нова телевизия готвените промени в антикорупционното законодателство. Държавният глава привиква скоро Консултативен съвет по националната сигурност на тематика ограничения против корупцията.

Той бе безапелационен, че въпросният антикорупционен орган би трябвало да затвори цикъла от приемането на сигнал - интензивно придобиване на информация, следствие и присъди. Президентът бе безапелационен, че към този момент е приказвал с всички " артисти " в правосъдната власт, посетил е и Румъния и Италия, които по думите му имат доста основни резултати в битката с корупцията.

Президентът посочи, че за мащабите на корупцията в България можем да съдим от спада на директните задгранични вложения, както и по неналичието на наказани висши държавници. " От КСНС чакам не просто доближаване на позиции на ръководещи и съпротива - това е значимо, само че чакам ефикасни и всеобхватни способи за справяне с този проблем ", разяснява Радев.

Според него по време на планувания за 9-ти октомври Консултативен съвет по национална сигурност по тематиката антикорупция се открояват дискусионни въпроси, като преди всичко е задачата на готвените законови промени.

" Важно е да си отговорим на въпроса за какво вършим този закон - дали да отговорим на упованията на нашите сътрудници от Европа и да демонстрираме, че вършим нещо или да си решим жестокия проблем с корупцията, както би трябвало ",коментира Радев.

Друг спорен въпрос е резултатът, който чакаме от сходно законодателство - " дали след години ще отнемем имущество от някакъв корупционен акт, който към този момент е изконсумиран или на място в действително време ще пресечем корупционните схеми и ще издадем ефикасни присъди ".

" Ние би трябвало да знаем с какъв инструментариум ще реализираме всичко това, дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал или някой да подаде компрометираща имуществена декларация или ще имаме самодейно, всеобхватно събиране на информация в ход, при планирането и осъществяването на огромни публични поръчки ", уточни президентът.

Той се пита за какво няма наказани по висшите етажи на властта. Според него има два метода за битка с корупцията - единият е на ГЕРБ, който залага на предварителната защита, другият е на Българска социалистическа партия, който подчертава на следствието. " Според мен предварителната защита и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена би трябвало скалпел ", безапелационен бе Радев.

Относно корупцията по високите етажи на властта Радев съобщи, че " глупави държавни чиновници не познава ". Според него " един подкупен държавен чиновник може в никакъв случай да не попадне в обсега на закона, въпреки и да е изконсумирал един корупционен акт и то в огромни размери ".

Според президента е доста значимо да се притегли под отговорност действителният притежател на дадена компания. " Това, което би трябвало да стане съгласно мен, е този орган не да чака нещо да стане с имуществена декларация или сигнал, само че с изключение на сигналите той би трябвало да има самодейна функционалност ", разяснява Радев.И добави, че органът би трябвало да събира информация и да има дейна роля.

Радев бе безапелационен, че казусът с КТБ би трябвало да се реши тук в България, а не в чужбина.

" Само по този метод ние ще придобием вътрешна убеденост, самочувствие и религия, че можем като страна и като общество сами да градим своето бъдеще. Затова приканих господин Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд и тук да даде своите показания ", сподели още президентът.

Според него единствено по този начин въпросните показания могат да имат някаква стойност. На въпрос дали е на страната на господата Цацаров и Пеевски, както Василев го е определил преди време, президентът съобщи: " Аз съм единствено на една страна - на страната на закона. Както знаете в дух, в предпочитание за бистрота, разсекретих и разгласих стенограмите от КТБ - нещо което моят предходник държеше да остане в загадка от българските жители ".

Според Радев с този акт на разсекретяване се дало отговор на съществуващите подозрения: " Обществените упования бяха съсредоточени и разколебани - сред прокуратурата и съда и президентската институция за това къде е заровена истината. Нарочно трябваше да бъдат пуснати и оповестени тези стенограми, с цел да се види, че истината би трябвало да се търси в съда ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР